Siūlome tris idėjas saldžiam šventiniam stalui: ypač gardų migdolų pyragą be miltų, nuostabų tradicinį Velykinį pyragą ir įspūdingą šaldytą sluoksniuotą tortą. Pasirinkite jums labiausiai patinkantį receptą, pakvieskite brangius žmones į pagalbą ir gaminkite, skanaukite, būkite drauge.
Purus migdolų pyragas, kuriam neprireiks nė trupučio miltų
Norite pagaminti sveiką šventinį desertą? Šis purus migdolų pyragas be miltų – puikus pasirinkimas. Tiek suaugusiesiems, tiek ir mažiesiems, mėgstantiems išbandyti naujus skonius, jis tikrai turėtų patikti.
Reikės:
150 g migdolų miltų (tiesiog sumalkite migdolus kavamale ar maisto smulkintuvu);
100 g rudojo cukraus;
4 kiaušinių;
1 a. š. kepimo miltelių;
žiupsnelio druskos.
Gaminimas:
1. Trynius atskiriame nuo baltymų ir gerai išsukame su cukrumi, kepimo milteliais bei migdolų miltais.
2. Baltymus išplakame iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į paruoštą tešlą.
3. Kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol pyragas iškils ir švelniai parus.
4. Puošiame mėgstamais produktais (medumi, agavos sirupu, šokoladu), pabarstome riešutais.
Velykų pyragas su džiovintais vaisias ir riešutais
Apskritas lyg saulė, gardus ir kvepiantis, pripildantis namus jaukumo – toks pyragas laukiamas ant kiekvieno šventinio Velykų stalo.
Reikės:
200 g sviesto;
100 g cukraus;
4 kiaušinių;
250 g miltų;
2 a. š. kepimo miltelių;
0,5 a. š vanilinio cukraus;
200 g įvairių džiovintų vaisių;
100 g riešutų (čia naudoti migdolų ir žemės riešutai, tačiau galite pasirinkti ir kitus, savo mėgstamus riešutus).
Gaminame:
1. Riešutus sudedame į dubenėlį, užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame 30 min. Po pusvalandžio vandenį nupilame, o riešutus paberiame ant popierinio rankšluosčio nudžiūti.
2. Kambario temperatūros sviestą su cukrumi išsukame maišytuvu. Tuomet mušame po vieną kiaušinį ir plakame, kol masė taps puri.
3. Suberiame persijotus su kepimo milteliais miltus, įberiame vanilinio cukraus, sudedame džiovintus vaisius, riešutus ir viską gerai išmaišome.
4. Tešlą supilame į apvalią kepimo skardą ir kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. arba tol, kol įsmeigus medinį pagaliuką, jis bus sausas.
Riešutų ir cukinijos šaldytas sluoksniuotas tortas
Reikės (24cm skermens formai išimamu dugnu):
150 g anakardžių riešutų (pasiliekame šiek tiek tortui papuošti);
50 g datulių be kauliukų;
100 g migdolų riešutų;
90 g lazdyno riešutų;
žiupsnelio druskos;
kokosų aliejaus formai ištepti;
1 cukinijos (maždaug 280-300 g);
3 v. š. riešutų sviesto;
1 laimo arba citrinos sulčių;
3 v. š. medaus arba agavų sirupo;
6 v. š. šaldytų trintų braškių;
2 v. š. saldžios kakavos miltelių.
Gaminimas:
1. Datules ir anakardžių riešutus, šiek tiek jų atidėję tortui papuošti, iš vakaro užpilame šaltu vandeniu.
2. Sumalame migdolų ir lazdynų riešutus, sudedame smulkintas datules, druską ir sutriname viską iki vientisos trupininės masės.
3. Torto formą ištepame kokosų aliejumi, dedame sluoksnį maltų riešutų su datulėmis ir jį tolygiai paskirstome.
4. Trintuvėje sutriname mirkytus anakardžių riešutus su nulupta, smulkinta cukinija. Pridedame riešutų sviesto, išspaudžiame citrinos ar laimo sulčių, pagardiname medumi ar agavų sirupu. Viską gerai išmaišome ir sudedame į formą. Šį sluoksnį taip pat išlyginame.
5. Braškes sutriname, sumaišome su saldžios kakavos milteliais ir sudedame į formą paskutinį sluoksnį.
Tortą laikome šaldiklyje per naktį. Prieš patiekdami ant stalo, išimame jį iš formos ir palaikome kambario temperatūroje bent 30 minučių. Puošiame anakardžių riešutais ir pjaustome aštriu peiliu prieš pat skanaujant.