Velykinį stalą gyvomis gėlėmis puošia tik 6 proc. lietuvių, rodo „Spinter tyrimai“ atliktas reprezentatyvus lietuvių tyrimas. Beveik trečdalis – 30 proc. – lietuvių velykinį stalą puošia sprogstančiomis karklo šakelėmis, iš džiovintų augalų pagamintomis tradicinėmis verbomis – 27 proc., o beržo šakelėmis – 22 proc. apklaustųjų. Dar mažiau – 19 proc. – lietuvių renkasi šventintas kadagio šakeles.
A. Mažono, floristo dizainerio ir šiuo metu vykstančio kūrybiškiausios Lietuvos giminės konkurso komisijos narių, teigimu, Velykos yra bundančios gamtos šventė, todėl ruošiant velykinį stalą dažniau derėtų rinktis gyvus augalus bei gėles.
„Velykos pirmiausia reiškia atgimimą – kalasi pirmieji daigai, pražysta gėlės. Todėl ir šventinio stalo dekorui reiktų rinktis tai, kas kvepia pavasariu, kas yra lengva, žalia ir gaivu. Karklo šakelės su „kačiukais“, pirmieji gėlių žiedai iš gėlyno, indeliai su želmenimis, žaliuojančios beržo šakelės – šiais augalais papuoštas stalas atrodys lengvas ir šviesus. Svarbiausia – stalo neperkrauti, nesirinkti dirbtinių gėlių, nesudėti ant jo visko, kas po ranka, kad nebūtų „vizualinio triukšmo“, – sako A. Mažonas.
Velykų stalui – geltonos ir baltos gėlės
Velykiniam stalui labiausiai tinka geltonos ir baltos spalvos gėlės bei kuo daugiau žalumynų. Pasak floristo dizainerio, puošdami stalus, pro šalį neprašaus tie, kurie pasirinks baltus arba geltonus narcizus, hiacintus, jei patinka jų kvapas, taip pat tulpes. Tiesa, jis ragina nepabijoti išbandyti ir netikėtų spalvų derinių, pavyzdžiui, rausvos su tamsiai violetine, mėtos su koralo spalva.
Spalvotas keramikinis zuikis prie skaidrių indų netinka
Tyrimas parodė, kad velykinį stalą įvairiomis – avinėlių, zuikių, viščiukų – skulptūrėlėmis puošia 13 proc. lietuvių, kiek daugiau renkasi žvakes (17 proc.).
„Norint stalą puošti skulptūrėlėmis, reiktų nemaišyti medžiagų, iš kurios jos pagamintos, bei spalvų. Pavyzdžiui, jei ant stalo dėsime spalvotą keramikinį zuikį ar išmargintą anties skulptūrėlę, ji tikrai netiks prie skaidrių indų. Be to, jei ant stalo daugiau patiekalų, skulptūrėles verčiau dėti jo centre bei pabandyti iš jų suformuoti tam tikrą ansamblį, „istoriją“, – sako stalo dekoro meistras.
Pasak Algio Kairio, tyrimą užsakiusio majonezo gamintojo „Daumantų“ skonio meistro, ruošiant ir dekoruojant velykinį stalą, nereikėtų savęs pernelyg varžyti ir neapsiriboti tik tuo, kas įprasta nuo seno – margučiais, kadagio šakelėmis ar verbomis. Pasak jo, bet kokį šventinį stalą galima įsivaizduoti kaip meno kūrinį.