Kazio Maksvyčio auklėtiniai San Chuane (Puerto Rikas) vykstančių varžybų pusfinalyje varžovus pranoko 88:64 (25:21, 22:17, 21:15, 20:11).

Rungtynių herojumi tapęs M. Grigonis jau per pirmus du kėlinius buvo surinkęs 15 taškų, o rungtynes baigė savo sąskaitoje jų turėdamas 23 (2/2 dvit., 6/10 trit., 1/1 baud.) per 23 minutes.

23 taškai – naujas gynėjo karjeros rekordas vilkint Lietuvos rinktinės marškinėlius. Ankstesnis rekordas siekė 21 tašką ir jį M. Grigonis pasiekė rungtynėse su Meksika.

14 taškų (4/4 dvit., 2/3 trit.) pridėjo Mindaugas Kuzminskas, Domantas Sabonis – 6 (3/8 dvit., 0/1 trit.), taip pat centras surinko 8 atkovotus kamuolius ir 4 rezultatyvius perdavimus.

Tik atrankos turnyro nugalėtojas laimės kelialapį į Paryžių. Finalas bus žaidžiamas naktį iš sekmadienio į pirmadienį, 1 val. nakties Lietuvos laiku. Lietuvos varžovai paaiškės kiek vėliau, kai kitą pusfinalį sužais šeimininkas Puerto Rikas ir Meksika.

Tai trečia lietuvių pergalė atrankoje iš tiek pat galimų – prieš tai įveikta Meksika (96:84) ir Dramblio Kaulo Krantas (97:93).

Fantastiškai iš toli atakavę lietuviai antrame kėlinyje atitrūko dviženkliu skirtumu (35:25), o labiausiai prie to prisidėjo M. Grigonis, iki šio momento susmeigęs tris tritaškius ir jau turėjęs 12 taškų.

Nors italai ir buvo sugebėję priartėti per dviejų taškų atstumą, įpusėjus susitikimui Lietuva turėjo 9 taškų pranašumą.

Mūsiškiai varžovus į nokdauną pasiuntė iš karto po pertraukos – M. Grigonis šveitė dar du tritaškius ir tą padarė su atakos laiko pabaigą skelbiančia sirena, Lietuva nurūko į priekį 59:40.

Nors italai vis bandė laikytis, arčiausiai jiems buvo pavykę priartėti per 11 taškų pranašumą. Galiausiai jų viltis gniuždė tritaškį paleidęs Mindaugas Kuzminskas – 80:62.

Lietuva kovą dėl atšokusių kamuolių laimėjo 41:25, o puolime jų nusiėmė net 15. Antrais šansais lietuviai susirinko 15 taškų.

Priminsime, kad Lietuva praleido prieš trejus metus vykusias Tokijo žaidynes. Tada mūsiškiai taip pat varžėsi atrankos turnyre. Šis vyko Kaune, bet finale nusileista Luka Dončičiaus į priekį temptai Slovėnijai.

Prieš tai Lietuvos krepšininkai nebuvo praleidę nė vienų žaidynių per nepriklausomos šalies istoriją – varžėsi septyniose jų ir iškovojo du bronzos medalius.

Paryžiaus olimpinės žaidynės vyks liepos 27 – rugpjūčio 11 d. Krepšinio turnyre vietą jau turi JAV, Prancūzija, Vokietija, Serbija, Kanada, Australija, Japonija ir Pietų Sudanas.

Sėkmės finale atveju lietuviai jau žino, kad kovas pradėtų grupėje su JAV, Serbija ir Pietų Sudanu.

Dar trys atrankos turnyrai vyksta Pirėjuje, Valensijoje ir Rygoje. Ten kovoje dėl olimpinių bilietų išliko Graikija, Kroatija, Ispanija, Bahamai, Latvija ir Brazilija.

Lietuva: M. Grigonis 23, M. Kuzminskas 14, D. Sirvydis 9, A. Butkevičius 8, T. Sedekerskis 7, L. Lekavičius ir D. Sabonis po 6, E. Ulanovas ir R. Jokubaitis po 5, D. Motiejūnas ir Ą. Tubelis po 2, T. Dimša 1.

Italija: D. Gallinari 15, N. Melli 10, J. Petrucelli 8, A. Polonara 7.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)