Ingredientai
Gaminimo eiga
Rutuliukus gamina iš ryžių patiekalo rizoto. Rizotas neturi nieko bendro su plovu. Rizotas turi būti ne birus, o lipnus. Kad rizotas būtų lipnus, jam naudoja „Arborio“ rūšies ryžius ir sviestą, sūrį, o kepa rizotą orkaitėje, kad sūris sulipdytų ryžius.
Ryžius troškina sultinyje ir maišo, kol išgaruoja skystis. Rizotą galima gaminti su įvairiausiais priedais. Na, o iš prieskonių tinka Provanso žolelės, kalendra, pipirai, lauro lapai, krienai.
Gaminimas:
1. Sultinį užvirinkite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, pakepkite svogūną ir česnaką. Sudėkite ryžius ir kepkite, kol pasidarys perregimi. Supilkite 1/2 stiklinės sultinio ir pamaišydami troškinkite, kol išgaruos skystis. Toliau pilkite sultinį, maišydami ryžius.
2. Suberkite parmezaną. Išvirusius ryžius atvėsinkite. Į ryžius įmuškite du kiaušinius, išmaišykite. Likusį kiaušinį išplakite. Drėgnomis rankomis iš 2 šaukštų ryžių masės suformuokite rutuliukus. Centre padarykite įdubą, įspauskite gabalėlį mocarelos ir užspauskite. Rutuliukus pavoliokite miltuose, pamirkykite plaktame kiaušinyje ir apvoliokite džiūvėsėliuose.
3. Pusvalandžiui įdėkite rutuliukus į šaldytuvą. Įpilkite į keptuvę aliejaus, 5 cm sluoksniu, įkaitinkite. Kepkite rutuliukus aliejuje, kol paskrus. Paskui sudėkite rutuliukus ant popierinio rankšluosčio, kad nugertų riebalus. Patiekite su pomidorų padažu, alyvuogėmis ir feta.
4. Iš jau pagaminto rizoto formuojami rutuliukai, apvoliojami džiūvėsėliuose ir 4 – 5 minutes apkepami aliejuje. Rutuliukai gali būti ir garnyras prie mėsos bei žuvies patiekalų arba juos galima valgyti vienus ar netgi pagaminti saldžius ir patiekti desertui.
Įdarai
Rozmarinas ir moliūgas
20 min. kepkite smulkiais gabalėliais supjaustytą moliūgą su 2 šakelėm rozmarino ir nesmulkinta česnako skiltele. Rozmarino šakeles ir česnaką išimkite ir įdėkite į rizotą su pirmuoju sultinio įpylimu.
Sūris ir petražolės
Į rizotą suberkite smulkiai supjaustytą pelėsinį sūrį ir smulkintų šviežių petražolių. Ant viršaus galima užberti parmezano.
Grybai
Aliejuje ar svieste patroškinkite grybų (pievagrybių ar voveraičių) ir suberkite į beveik išvirusį rizotą.
Čiobreliai ir grybai
Troškindami ryžius įdėkite į puodą džiovintų čiobrelių šakelę. Atskirai pakepkite grybus ir smulkintą svogūną, kai rizotas bus išviręs, viską sumaišykite.