Ingredientai
Gaminimo eiga
Siūlau išsivirti tikrai lietuvišką ir labai gardžią uogienę iš erškėčių vaisių, kurių rasite miškuose (tik nerinkite pakelėse ar miesto centre). Erškėtrožėse yra labai daug būtino imunitetui vitamino C, tad nusilpus sveikatai ar prieš šaltą ir drėgną žiemos sezoną riekelė pyrago su šia uogiene gerokai pastiprins Jūsų jėgas! Dabar pats metas jų prisirinkti.
Ne visiškai prinokusias (pilnai prisirpusios yra labai minkštos, todėl ištęžta rankose) uogas nuplaunu ir išvalau nuo sėklų. Labai patogu valyti su pirštais, prieš tai užsimovus gumines pirštines.
Puseles perplaunu šalto vandens srove, kad neliktų pūkelių (patarčiau naudoti gumines pirštines, nes plaukeliai kutena).
Sudedu į dubenį, kuriame virsiu. Apibarstyti 200g cukrumi ir užpilu 200 ml vandeniu (galima ir šiek tiek daugiau, jei norite, kad uogienė būtų skysta).
Paruošiu stiklainius ir juos sterilizuoju verdančiame vandenyje 5-10 min (kuo didesnis stiklainis, tuo ilgiau sterilizuojame). Aprašytam uogų kiekiui reikės 500-750 ml stiklainio, bet aš ėmiau mažiukus stiklainiukus po 150 ml, likusius nuo vaikiškos tyrelės.
Pastatau uogas ant viryklės ir užvirus paverdu apie 10 min.
Jeigu norite sveikų uogų, tada taip ir pilame į stiklainius. Galima bus panaudoti tortų ar pyragų puošimui arba pyrago įdarui. Aš į vieną stiklainiuką tokių puselių ir pasilikau.
Likusias uogas nukėlus nuo viryklės sumalu su smulkintuvu. Jei tokio pas jus nėra, tiks ir mėsmalė. Malu todėl, kad nereikėtų uogienės ilgai virti, nes verdant ilgai žūsta beveik visi mums reikalingi vitaminai.
Dar kartelį trumpam uždedu ant viryklės ir palaukiu, kol užvirs.
Išpilstau į iškaitintus stiklainius.
Uogienės skonis man asmeniškai primena obuolienę. Kartą svečias iš Italijos ją ragavo pas mus – jam uogienė priminė netgi džiovintų pamidorų pagardą (kas neragavę: džiovinti pamidorai turi saldų skonį).
Štai kokia egzotika yra mūsų miškuose! Ši uogienė turėtų patikti net išrankiausiems gurmanams.