Ingredientai
Sviestas
250 g
Kondensuotas pienas
1 indelis
Lazdyno riešutai
100 g
Džiovintos slyvos
100 g
Tirpi kava
2 šaukštas
Tas tamsusis metų laikas, kai norisi tūnoti namie, smaližiauti ir tinginiauti. Tam puikiai tiks kažkada vaikystėje mano tėčio per visas šventes darytas ir be galo visų mėgtas kavos skonio pyragas „Tinginys“. Tikiu, kad kiekviena šeima turi savo specifinę „Tinginio“ variaciją – taip pat ir manoji. Mūsų tinginys būdavo daromas su kiaušinių tryniais, kava, razinomis ir tais gardžiaisiais gruziniškais mandarinais, kurių kvapą didžioji dalis dabartinių trisdešimtmečių ar kiek vyresnių smaližių asocijuoja su Kalėdomis. Šiandien mano siūlomas receptas yra vaikystės prisiminimų adaptacija – praktiškesnė ir saugesnė.
Gaminimo eiga
Pirmiausiai sutrupinkite sausainius.
Išplaukite, nusausinkite ir supjaustykite džiovintas slyvas, kad gabalėliai būtų maždaug razinos dydžio.
Susmulkinkite lazdynų riešutus, vieną riešutą reikėtų dalinti maždaug į 6 dalis.
Kondensuotą pieną sumaišykite su kava. Teoriškai galima naudoti kondensuotą pieną su kava, didesnėse parduotuvėse yra, tačiau jis yra skystesnis nei atskirai pirktas ir atskirai su kava sumaišytas kondensuotas pienas.
Nuplaukite ir nesausinkite mandarinus. Nulupkite juos ir išskirstykite skiltelėmis. Skilteles derėtų vienu sluoksniu išdėlioti ant maistine plėvele padengtos lėkštės. Pastatykite lėkštę į šaldiklį – 10-15 min.
Sviestą išsukite (galima ir tirpinti, bet neužvirinkite). Sumaišykite su kondensuotu pienu.
Į gautą masę sudėkite smulkintus sausainius, riešutus ir džiovintas slyvas.
Iš šaldiklio išimkite mandarinų skilteles ir kiekvieną jų peiliu padalinkite į tris/keturias dalis. Sudėkite į masę ir dar kartelį permaišykite.
Išverskite masę į sviestiniu popieriumi padengtą tortinę formą ir suspauskite, kad susiformuotų vientisas pyragas.
Palikite šaldytuve nakčiai. Išimkite pyragą iš formos, apverskite ir nuėmę sviestinį popierių vaišinkitės. Skanaus!
Daugiau tinginių receptų: