Ingredientai
Gaminimo eiga
Paskrudinkite žemės riešutus (nebūtinai): Įkaitinkite orkaitę iki 180 C ir paskrudinkite žemės riešutus ant kepimo popieriaus, kol jie švelniai pagels ir ims blizgėti nuo išsiskyrusio aliejaus (apie 10 minučių). To galite nedaryti, jei norite žalių žemės riešutų sviesto arba nusipirkote jau paskrudintų riešutų. Skrudinimas suteikia žemės riešutų sviestui ryškesnį skonį bei padeda išsiskirti aliejams, todėl riešutus sutrinti į švelnų sviestą bus lengviau.
Susmulkinkite žemės riešutus: Sudėkite žemės riešutus į trintuvą arba maisto kombainą. Jei juos paskrudinote, sudėkite į trintuvą dar šiltus riešutus. Keletą kartų įjunkite aparatą, kol šis sukapos riešutus.
Malkite 1 minutę: Įjunkite trintuvą ar maisto kombainą ir leiskite jam nepertraukiamai darbuotis apie 1 minutę. Sustokite ir nugrandykite dubens šonus ir dugną. Šiuo metu žemės riešutų sviestas atrodys rupus ir sausas (beveik kaip kuskusas).
Malkite dar 1 minutę: Įjunkite trintuvą ar maisto kombainą ir leiskite jam nepertraukiamai darbuotis dar 1 minutę. Sustokite ir nugrandykite dubens šonus. Dabar žemės riešutų sviestas pradeda sušokti į gabalus. Žemės riešutų sviestas dar nėra paruoštas, bet jau tuoj bus!
Malkite dar 1 minutę: Įjunkite trintuvą ar maisto kombainą ir leiskite jam nepertraukiamai darbuotis dar 1 minutę. Sustokite ir nugrandykite dubens šonus. Dabar žemės riešutų sviestas bus blizgus ir minkštas.
Suberkite druską, supilkite aliejų, sudėkite medų.
Malkite 1 - 2 papildomas minutes: Malkite sviestą, kol jis pasidarys visiškai vienalytis. Namų gamybos žemės riešutų sviestas bus šiek tiek rupesnis už parduotuvėje nusipirktą, tačiau turėtų būti tepamas. Paragaukite ir įberkite daugiau druskos ar kitų trūkstamų prieskonių.
Sviestą galite pagardinti: 1-2 šaukštais kakavos miltelių, 1/2 arbatinio šaukštelio cinamono ar sauja šokolado drožlių.
Žemės riešutų sviestą galima valgyti iš karto, o šaldytuve jis išsilaikys keletą savaičių.