Ingredientai

Iš Indijos kilęs, tačiau Lietuvoje vis daugiau populiarumo sulaukiantis čatnis – tai prieskoniais paskanintas pagardas, kuris gaminamas iš virtų arba žalių daržovių bei vaisių.

Gaminimo eiga

Gaminant šį patiekalą leidžiama improvizuoti, nėra vieno recepto, nes jis gali būti tiek aštrus, saldus ar rūgštus. Maisto ekspertė Aistė Rasmussen siūlo išbandyti lietuviškam skoniui geriausiai tinkamus čatnius – žalių pomidorų ir obuolių, cukinijų bei morkų.

Žalių pomidorų ir obuolių čatnis

Jei atvėsę orai ir vis rečiau pasirodanti saulė nepalietė paskutinių šiltnamiuose augusių pomidorų, turime puikų receptą kaip juos galėsite panaudoti. Kulinarė pasakoja, kaip iš žalių, dar nespėjusių prinokti pomidorų, galima pasigaminti turtingo skonio pomidorų ir obuolių čatnį, kuris, priklausomai nuo jūsų pasirinkto prieskonių kiekio, gali būti tiek aštrus, tiek lengvo ir švelnaus skonio.

„Nulupkite ir griežinėliais supjaustykite 1 citriną, pasiruoškite 450 g smulkiai pjaustytų obuolių bei 250 g smulkiai pjaustytų svogūnų. Kubeliais supjaustykite apie 1 kg žalių, dar neprinokusių pomidorų. Prie pasiruoštų daržovių suberkite 250 g rudojo cukraus, 250 g razinų, užpilkite 200 ml obuolių acto bei įberkite po 1 šaukštelį druskos, čili pipirų bei garstyčių miltelių. Dideliame puode sumaišykite visus ingredientus ir nuolat maišydami virkite ant vidutinės ugnies apie 30 minučių. Jei žadate pagardus konservuoti, tuomet iškaitinkite stiklainius ir dezinfekuokite dangtelius, o į stiklainius dėkite ir uždarykite dar karštą“, – pataria maisto ekspertė.

Tobulas čatnio derinys: cukinija, pomidoras ir svogūnas

Ieškantiems, ką dar gardaus pasigaminti iš cukinijų, siūlome išbandyti tobulą trijų daržovių derinį – cukinija, pomidoras ir svogūnas. Pagardinus šias daržoves įvairiais prieskoniais, galite išsivirti skanų garnyrą prie mėsos ar ryžių.

„Didelėje keptuvėje įkaitinkite truputį aliejaus, suberkite 3 šaukštus nevirtų avinžirnių, smulkiai supjaustytą 1 svogūną, 1 pomidorą, 1 didelę česnako galvą, 1 čili pipirą ir 1 nedidelę kubeliais pjaustytą cukiniją – pakepkite viską kelias minutes ant vidutinės ugnies. Atskirame dubenėlyje sumaišykite 1 šaukštelį sezamų aliejaus, pusę šaukštelio garstyčių, 4 šaukštelius kario miltelių, žiupsnelį druskos, 1 šaukštelį smulkiai pjaustytos šviežios kalendros ir suberkite mišinį ant kepančių daržovių. Uždengtoje keptuvėje daržoves troškinkite apie 30 minučių, tuomet sutrinkite iki vientisos masės. Norėdami konservuoti, paruoštas daržoves sudėkite į stiklainius dar karštą“, – patarimais dalinasi maisto ekspertė.

Pamėgs ir vaikai: švelnaus skonio morkų čatnis

Visi žinome, kad morkos ypač naudingos žmogaus organizmui, jose gausu vitaminų, jos nekaloringos, todėl itin vertinamos ir dietologų. Jei jau pabodo semtis vitaminų valgant vien tik žalias morkas, kulinarė A. Rasmussen siūlo išbandyti morkų pagardą, kurį pamėgs net ir vaikai.

„Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, įberkite 1 šaukštą žalių lęšių, 1 smulkiai pjaustytą svogūną ir kelias minutes pakepkite, kol svogūnas suminkštės. Sutarkuokite 250 g šviežių morkų, smulkiai supjaustykite 1 didelę česnako galvą ir kartu su svogūnu ir lęšiais dar pakepkite apie 5 minutes. Atskirame dubenėlyje sumaišykite prieskonius: 1 šaukštelį kario, 1 šaukštelį kumino, 1 šaukštelį garstyčių sėklų bei žiupsnelį druskos. Prieskonius suberkite ant iškeptų daržovių ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Galite valgyti tiek kaip garnyrą, tiek kaip padažą prie mėsos“, – pasakoja kulinarė.