Šveicarijoje įsikūrusi vengrų energetikos įmonė „MET Group“ birželį patvirtino, kad ketina įsigyti kontrolinį „Achemos grupės“ akcijų paketą. Jos vadovas Benjaminas Lakatosas tvirtino, kad tam, kad sandoris pavyktų, reikės nueiti dar ne vieną žingsnį įtikinant ne tik Vyriausybės komisiją Lietuvoje, bet ir visuomenę. Jis taip pat pakomentavo vengrų žiniasklaidoje anksčiau aprašytą informaciją dėl grupės galimų sąsajų su įtakingais Vengrijos politikais.

Apie šiuos ketinimus įmonė Šveicarijoje pranešė žurnalistams iš Lietuvos, o vėliau išplatino ir pranešimą.

Ketinama įsigyti 54,07 proc. akcijų paketo.

„Šis potencialus įsigijimas būtų svarbus žingsnis kuriant pridėtinę vertę „Achemos“ darbuotojams, klientams bei visai aplinkai. Norime naujos klestinčios „Achemos“ eros“, – teigė „MET Group“ generalinis direktorius B. Lakatosas.

„Mes tikime, kad galime užtikrinti konkurencingesnes gamtinių dujų kainas „Achemai“. Šiuo metu neturime su trąšomis susijusių operacijų, šito verslo nežinome, todėl norime dirbti su profesionalais. (...) Mums reikia žinių šioje srityje. Viskas, ką žinome – kaip gaminti elektrą, vystyti atsinaujinančias technologijas, sukurti vertę iš suskystintų naftos dujų prekybos“, – kalbėdamas su žurnalistais iš Lietuvos pridūrė jis.

Kita žinia apie šią įmonę jau šviežesnė. Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIMIN) sulaukė žinios iš įmonės „Achema“, kad ji nepasinaudos istorinio dydžio (122 mln. eurų) skirta žaliąja subsidija, kuri padėtų pereiti prie klimatui neutralios ekonomikos. Dėl šios priežasties nepanaudotas lėšas EIMIN ketina perskirstyti regionų plėtrai ir naujoms darbo vietoms kurti, informuojama pranešimu žiniasklaidai. Projektas „Elektrolizės integravimas į amoniako gamybą“, pagal kurį buvo numačiusi iki 2027 m. rudens pastatyti žaliojo vandenilio gamybai skirtą 213 megavatų (MW) įrenginį. Pasak bendrovės generalinės direktorės Audronės Kuskytės, projekto derinimo su EK eigoje keitėsi esminiai projekto techniniai reikalavimai. Atsiradus naujam ES reglamentavimui, t.y. valandinei žaliosios energijos apskaitai, projekto investicijų suma išaugo daugiau nei dvigubai ir projektas tapo ekonomiškai neatsiperkantis.

Apie tai, kiek „Achemos“ pardavimo procesas pasistūmėjo, kalbėta laidoje „Verslo požiūris“.

„Vyriausybė leidimą parduoti įmonę duotų gavusi prašymą tai padaryti. Būtų nagrinėjami argumentai ir atsižvelgta į komisijos, kuri sukurta strateginių įmonių patikrai, išvadas. Šiandien tokio prašymo nėra ir komisija nedirba. Kai bus išvados ir pateikta rekomendacija Vyriausybei, bus priimtas ir atsakymas“, – sako Dainius Kreivys, energetikos ministras ir sako, kad šiandien negali diskutuoti ir komentuoti kol nėra žinomas investuotojas.

Kiek anksčiau „Delfi“ kalbėjosi su ekspertais, kiek ši įmonė reikšminga mūsų ekonomikai.

Kalbėjomės su Vidmantu Janulevičiumi, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentu ir Rimantu Varkulevičiumi, buvusiu „Achemos grupės“ rinkodaros direktoriumi.

Pradžiai kas vyksta su šia įmonių grupe.

Galima „Achemos“ pirkėja yra „MET Group“, o šaltinių teigimu, ją labiausiai domina ne trąšų verslas, o koncernui priklausanti Klaipėdos jūrų krovinių kompanija „Klasco“. Taigi, kas slypi už šio vardo?

„MET Group“ veiklą pradėjo 2007 metais Vengrijoje, tačiau vėliau pagrindinis jos biuras įkurtas Šveicarijos mieste Bare.

Savo puslapyje grupė skelbia labiausiai besiorientuojanti į didmeninę ir mažmeninę prekybą gamtinėmis dujomis.

„Nors Vengrija tebėra pagrindinė rinka, „MET Group“ greitai išsiplėtė į kitas Europos šalis, įsteigė antrinių įmonių ir organiškai plėtė savo pozicijas“, – teigia įmonė.

Vidmantas Janulevičius

Rimas Varkulevičius

„Pirmiausia norisi akcentuoti, kad AB Achema yra pagrindinė Koncerno Achemos grupė įmonė, kuri yra Valstybės strateginių įmonių sąraše. Vadinasi, ir be platesnių aiškinimų ji yra svarbi šaliai tiek ekonomiškai, tiek politiškai. Turime vertinti, kad su jos veikla susijusios šimtai kitų tiekiančių žaliavas, įrangą ir paslaugas įmonių. Taip pat ir smulkus bei vidutinis verslas. Svarbi ir šios įmonės geografinė infrastruktūrinė padėtis – Lietuvos centrinė dalis.

Vertinant jos svarbą šaliai, reikalinga atsižvelgti ne tik į energetinius, transporto, socialinius aspektus, bet ir socialinius. Taip pat svarbu tai, kad dauguma trąšų gaminamos eksportui. Produkcija, dėl įdiegtų technologijų pasižymi aukšta kokybe, įmonė patikimas globalus partneris.

Teko girdėti, kad kai kurie – didieji pasaulio trąšų gamintojai jau anksčiau norėjo įsigyti jos akcijas. Ir suprantama kodėl – Baltijos regione tai vienintelė įmonė, kartu galinti turėti įtaką rinkai. Sutikime, kad žemės ūkis yra ir tikėtina liks svarbia ekonomikos sritimi, naudojanti ne tik madingas, bet skatinančias priemones.

Svarbu suprasti, kad tokia įmonė ir jos grupė reikalauja tinkamo pozityvaus politikų ir valdžios dėmesio su sumokamais mokesčių ir pramonės, kaip ekonomikos stabilaus tęstinumo ir su tuo susietais gamtosaugos, energetikos, bei transporto investiciniais sprendiniais. Nesuprasti tokių įmonių reikšmės yra neatleistina prabanga ne tik prie Valstybės vairo stovintiems piliečiams.“