„Visi planai dienai X yra parengti. Jie skirti skirtingoms situacijoms. Planus padarė ne vien uostas, jie suderinti su įvairiomis institucijomis, kariuomenės struktūromis.

Planai yra visą laiką peržiūrimi, pakeičiami, kai to reikia. Vyksta pratybos. Šiai dienai uoste bendrai yra daug didesnė parengtis dėl smulkesnių dalykų, kurie galėtų įvykti. Tarkime, pasikartotų liepsnos, kaip įvyko Lenkijoje.

Yra parengtis: kiekvieną, kuris prieina arčiau, fotografuoja, yra įtartinas… visas uosto perimetras saugomas“, – apie dabartinę situaciją vienoje labiausiai strateginių vietų Lietuvoje kalbėjo A.Latakas.

Jis tikino, kad gyventojai, esant reikalui, per uostą galėtų būti net evakuojami ir, atėjus dienai X, išgabenami laivais ten, kur saugu. Kaip užsiminė, tai galėtų būti Skandinavija ar kitos Europos valstybės.

„Šioje vietoje dar yra spragų, kaip vyktų tokių asmenų registracija. Juk paskui kažkam reikėtų juos surasti, kur jie yra. Tai dabar viena silpnesnių vietų, kurią reikia tobulinti“, – užsiminė jis.

Klaipėdos uostas

Uosto vadovas aiškino, kad gyventojai būtų evakuojami laivais bei pridūrė, kad tokia evakuacija iš Klaipėdos jau yra buvusi, todėl tai nebūtų naujas dalykas.

1944-1945 m. tai jau vyko iš Klaipėdos. Buvo išvežta laivais 70 tūkst. žmonių.

Dabar mes uoste turime 11 laivų, kurie plaukia su Lietuvos vėliava, kas reiškia, kad jie tokiais atvejais taptų pavaldūs mūsų šaliai

„1944-1945 m. tai jau vyko iš Klaipėdos. Buvo išvežta laivais 70 tūkst. žmonių.

Dabar mes uoste turime 11 laivų, kurie plaukia su Lietuvos vėliava, kas reiškia, kad jie tokiais atvejais taptų pavaldūs mūsų šaliai“, – teigė jis.

Anot uosto vadovo, šiai dienai pajėgumai taip pat leistų išgabenti nemažą kiekį gyventojų.

„Daug kas stebisi, kaip galėtų tai būti šimtai tūkstančių, bet lyginant priemones dabar ir anksčiau <...> tai yra absoliučiai skirtingi dalykai.

Žinoma, kiek žmonių būtų evakuota, priklauso ir nuo turimo laiko tam. Jei norime per vieną dieną, matyt, būtų labai sunku“, – sakė jis.

„Delfi“ primena, kad pirmą kartą apie tokią galimybę užsiminta vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, ministerijai nusprendus įvertinti uosto pajėgumus krizės atveju evakuoti gyventojus.