Ką išskirtinio darbuotojams, jūsų manymu, gali pasiūlyti Lietuvos regionai?

Mūsų įmonė AB „Kauno grūdai“ gana aktyviai dirba Lietuvos regionuose. Šalia kelių maisto ir pašarų gamyklų Kaune, mes turime gamybos įmones Kėdainiuose, Alytuje, Širvintose. Mūsų patirtis šiuose regionuose – labai teigiama, ten gana aktyviai vystosi verslo įmonės, ateina naujos investicijos, kuriasi modernios įmones, ieškančios išsilavinusių ir aktyvių darbuotojų. Tą patį darome ir mes. Beje, paskutinės trys mūsų investicijos į gamybos įmones yra būtent šiuose trijuose regionų miestuose.

Kaip per pastarąjį dešimtmetį keitėsi Lietuvos regionų „veidas“?

Manau, kad per paskutinius dešimt metų regioniniai miestai tapo gerokai gražesni, tvarkingesni ir patogesni gyventi. Buvo investuota nemažai lėšų į parkus, gatves, aikštes, pastatus, dviračių takus ir sporto aikšteles – viską, kad gyventi būtų smagu ir patogu.

Kaip didesni verslai gali prisidėti prie regionų augimo ir aukštesnio pragyvenimo lygio?

Būtent tuo, ką minėjau darant ir mus, ir kitas įmones – investuojant į naujas gamybas, įmones, kuriant naujas darbo vietas.

Kauno grūdai

Kokie privalumai vilioja rinktis darbą ne didmiestyje?

Manau, kad darbuotojams gyvenimo kaštai yra gerokai mažesni, pavyzdžiui, Alytuje, nei Kaune. Taip pat tai mažesnis miestas su mažiau transporto, mažesniais atstumais, todėl mažiau laiko sugaištama keliuose. Pastebime, kad organizuojama vis daugiau įvairių kultūrinių renginių, festivalių, švenčių, atsiranda vis daugiau galimybių kokybiškai ir smagiai praleisti laiką su šeima ar draugais. Pavyzdžiui, Alytuje jau antrus metus aktyviai bendradarbiaujame su savivaldybe, prisidedame prie miesto kultūrinių ir pramoginių renginių.

Kaip jūsų įmonė pritraukia darbuotojus regionuose?

Dažniausiai – siūlydama darbą moderniose ir šiuolaikiškose gamyklose. Noriu tikėti, kad ir „Kauno grūdai“ yra patrauklus vardas darbdavių tarpe, dėl to tikslingai dirbame visuose miestuose, kuriuose veikia mūsų padaliniai. Svarbu pabrėžti, kad įvairios mūsų darbuotojų gaunamos naudos – premijos, paramos, renginiai, sporto iniciatyvos, dovanos įvairiomis progomis, sveikatos draudimas ir dar daug kas – visiškai nesiskiria Alytuje, Kėdainiuose, Širvintose ar Kaune. Stengiamės dirbti taip, kad kiekvienas darbuotojas jaustųsi pastebėtas ir įvertintas. Metų bėgyje, be didžiųjų įmonės švenčių, rengiame ir nedidelius edukacinius susibūrimus, arba bendrus pietus lauke. Įmonė didelė, darbuotojų daug, todėl kiekviena tokia iniciatyva svarbi ir reikšminga komandos gero „pulso palaikymui“.

Andrius Pranckevičius

Galbūt pas jus regionuose dirba žmonių, važinėjančių iš didmiesčių?

Taip, turime pavyzdžių, pavyzdžiui, viena mūsų specialistė važinėja į darbą iš kito miesto ir mūsų įmonėje sėkmingai pakilo karjeros laiptais. Taip pat turime pavyzdžių, kuomet kauniečiai dirba Alytuje arba Kėdainiuose, ar atvažiuoja iš aplinkinių miestų.

Kokios srities specialistų regionuose rasti – sunkiausia, galbūt „viliojate“ juos iš didesnių miestų?

Mūsų sektoriuje sunku rasti technikos darbuotojų, taip pat, kaip pastebi mūsų personalo vadovė Irena Aleksiūnienė, pastebime kokybės specialistų trūkumą, ypač regionuose. Todėl šie specialistai į mūsų padalinius Alytuje ir Kėdainiuose važinėja iš Kauno.

Pasėliai

Kas jūsų darbuotojams labiausiai patinka, kalbant apie darbą mažesniuose miestuose?

Patogesnis gyvenimas, mažesnis miestas, geras susisiekimas su didžiaisiais miestais ir įdomus darbas.

Dažnai baiminamasi, kad mažesniuose miestuose ir atlyginimai – mažesni, kiek tame yra tiesos ir kaip galima pakeisti situaciją?

Dažnai būna atvirkščiai – susirasti kompetentingą vadovą ar specialistą mažesniame mieste būna sudėtingiau, todėl finansinis atlygis gali ir nesiskirti, o kartais gali būti ir didesnis.

Pandemijos metu išaugo nekilnojamojo turto pardavimai regionuose. Dalis žmonių ten liko ir gyventi, kaip manote, ar atsižvelgiant į darbo rinką, regionų populiarumas Lietuvoje augs?

Mano nuomone, populiarumas gyventi regionuose turėtų augti, kiek matau, tokios tendencijos yra jau šiandien,