Forumai – esminiams saugumo klausimams aptarti

Šis forumas bus jau antrasis, organizuojamas „Delfi“ iniciatyvos „Saugu“.

„Esame pažadėję kas mėnesį iki naujųjų metų surengti po forumą, kuriuose aptarsime svarbiausius mūsų saugumo klausimus. Pirmajame „Saugu“ forume kalbėjomės su politikais, sprendimų priėmėjais, svarbiausiais žmonėmis, kurie formuoja mūsų saugumo politiką. Antrajame forume kalbėsimės su Lietuvoje veikiančio verslo atstovais, su verslo, pramonės, gynybos ekspertais, taip pat ir su ministrais, dirbančiais šioje srityje, tai yra, su Krašto apsaugos ministru Laurynu Kasčiūnu ir Ekonomikos ir inovacijų ministre Aušrine Armonaite“, – pasakojo verslo forumą moderuosianti R. Lukaitytė-Vnarauskienė.

„Forume ieškosime bendrų taškų, verslas su politikais diskutuos spręsdami, kaip Lietuvai skatinti mūsų gynybos pramonę – tai ypatingai svarbu mums, kaip šaliai, kuri turi tokį agresyvų kaimyną, gynybos aspektu, ir tuo pačiu mūsų ekonomikai, kuriai gynybos pramonė taip pat gali duoti stiprų impulsą“, – kalbėjo ji.

Pasak jos, forume bus siekiama tiek įsivardinti, kokioje situacijoje esame, tiek sužinoti verslo lūkesčius ir pagrindines problemas.

„Verslas turi planų, turi idėjų – Lietuvoje jau yra mažiausiai 30 įmonių, kurios tvirtina galinčios gaminti dvigubos paskirties gaminius, tad ko trūksta, kad tai įvyktų? Kokių sprendimų reikia iš politikų? Tikiuosi, kad forumas bus ta vieta, kur abi pusės galės išklausyti viena kitos argumentus ir rasti bendrų sprendimų“, – vylėsi R. Lukaitytė-Vnarauskienė.

Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė, Kornelija Jasiūnaitė

Kryptis – bendra, bet reikia susitarti dėl detalių

Pirmąjį, politikų, forumą taip pat moderavusi R. Lukaitytė-Vnarauskienė pastebėjo, kad iš principo niekas nesiginčija dėl to, kad Lietuvai reikia investuoti į savo saugumą, reikia didinti gynybai skiriamą biudžeto dalį.

„Dabar, manau, diskusijų bus daugiau, dėl to, kad ir požiūriai gali skirtis: tarkime, vienos pramonės šakos atstovas gali manyti, kad galbūt reikia investuoti į vienokius gynybos pajėgumus, kitos – galbūt į kitokius. Iš esmės bendra kryptis ir bendras tikslas, manau, bus toks pats, tik turbūt bus diskusijos ir nesutarimai dėl greičio, dėl finansavimo dydžio ir pan. Pavyzdžiui, mes matome, kiek su Vokietijos milžino „Rheinmetall“ atėjimu gali atsirasti diskusijų dėl to, kurioje vietoje statyti, kaip greitai galima gauti reikiamą sklypą, kaip padaryti infrastruktūrinius pakeitimus, įvairiausius kitus sprendinius – čia gali būti diskusijų, pasipiktinimų, pastebėjimų ir taip pat įvardijimų, ką reikia pakeisti, kad procesai vyktų greičiau“, – sakė „Delfi“ vyr. redaktorė.

Atsakymai į visiems svarbius klausimus

R. Lukaitytė-Vnarauskienė pabrėžė, kad „Delfi“ iniciatyva „Saugu“ iš esmės yra apie mūsų visų saugumą.

„Dabar, kai karas Ukrainoje vyksta jau daugiau nei 900 dienų, mes pasiekėme tokį tašką, kad Lietuva, toliau ypatingai palaikydama ukrainiečius, pati jau gali racionaliai kalbėti apie savo saugumą: apie tai, kokius mes turime padaryti dalykus, kokius priimti sprendimus, tiek kiekvienas iš mūsų kaip pilietis, taip pat – kaip šalis, kad būtume saugesni“, – kalbėjo ji.

„Manau, kad iniciatyva „Saugu“ yra unikali, labai reikalinga ir labai laiku pradėta, nes dabar visiems kyla klausimų – tiek kiekvienam žmogui, pradedant nuo tokių paprastų, kaip ką daryti išaušus dienai X, tiek verslui, tiek valstybei. Tiek šie forumai, tiek pati iniciatyva „Saugu“, yra skirti tam, kad susitiktų visi, kuriems kyla klausimų, ir tie, kurie gali pateikti atsakymus. O mes kaip žurnalistai siekiame turėti kuo daugiau ir kuo išsamesnės informacijos apie mūsų visų bendrąjį saugumą. Tik, žinoma, saugumą iš tiesų kuriame mes patys – turime tai žinoti ir turime kiekvienas dėti savo indėlį, kiek kas galime“, – sakė „Delfi“ vyr. redaktorė.

Ji taip pat užsiminė, kad kitame, po mėnesio vyksiančiame „Saugu“ forume, bus kviečiami dalyvauti įtakingiausi Lietuvos žmonės – kas jie, tradiciškai bus paskelbta „Delfi“ jau rugsėjo mėnesį. O iki tol iniciatyvos „Saugu“ puslapyje galima rasti daugybę aktualios, nuolat atnaujinamos informacijos.

„Be to, šioje iniciatyvoje įgyvendinome labai svarbią Lietuvos žiniasklaidoje inovaciją, kai žinutes, susijusias su geopolitiniais įvykiais, ekonominėmis naujienomis, čia ir dabar, labai greitai, pakomentuoja ekspertai. Tarkime, jei yra labai trumpa žinutė, kuri be papildomo konteksto lieka neaiški, gali kelti žmonėms sumišimą, čia pat yra ekspertų, kuriuos mes esame sutelkę šiai iniciatyvai, paaiškinimas – tai yra žmonės, išmanantys savo sritis, ir jie kiek galima greičiau pakomentuoja tas žinutes pateikdami daugiau konteksto. Manau, kad tai yra labai vertinga mūsų auditorijai“, – kalbėjo R. Lukaitytė-Vnarauskienė.

„Saugu“ verslo forumas – rugpjūčio 28 d., trečiadienį, 18 val. per „Delfi“. Dalyviai – Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius, karybos ekspertas, įmonės „Ostara“ vadovas Darius Antanaitis, teisininkas, advokatų kontoros „Ellex Valiūnas ir partneriai“ vadovaujantysis partneris Rolandas Valiūnas, ginkluotės ekspertas, Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos direktorius Vaidas Sabaliauskas, Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas, Lietuvos ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Apie iniciatyvą „Saugu“

„Delfi“ iniciatyva „Saugu“ siekia priminti Lietuvos žmonėms, kad esame saugi šalis ir toliau tokia būsime, kai kiekvienas – politikai, verslas, piliečiai – prie to prisidės patys. Profesionalus žurnalistų parengtas turinys saugumo temomis, diskusijų forumai, platesnį naujienų kontekstą padedantys suprasti ekspertų komentarai, susitarimas, ką kiekvienas galime padaryti, kad būtų saugu – visą tai rasite „Saugu“.

Žurnalistai čia rengia temas, susijusias su saugumu, aiškinasi, ko reikia, kad Lietuva būtų saugi, klestėtų, kur turime susiimti ir ką nuveikti saugumo atžvilgiu. Taip pat kalbiname politikus, verslininkus, iniciatyvius žmones, turinčius idėjų, kuo galima prisidėti prie Lietuvos saugumo, ir jas įgyvendinantys, analizuojame tarptautinę patirtį, kaip savo saugumu rūpinasi kitos šalys.

Iniciatyvos „Saugu“ metu įgyvendinama inovacija žiniasklaidoje: su saugumu susijusias temas, norint atskleisti platesnį jų kontekstą, komentuoja profesionalūs ekspertai, tarp kurių – politologas Linas Kojala, ekonomistas Paulius Kunčinas, teisininkas Rolandas Valiūnas, apžvalgininkas Liudas Dapkus, Nacionalinio krizių valdymo centro vadovas Vilmantas Vitkauskas, saugumo entuziastas Darius Antanaitis, Locked N’Loaded komandos saugumo ekspertai, VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorė Margarita Šešelgytė, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius.

Daugiau informacijos galite rasti „Saugu“ polapyje „Delfi“
čia.