„Spalio 7 d. pirmi 70 užsiregistravusiųjų bus pakviesti į dešimties dienų trukmės karinio rengimo kursus, kitos dvi grupės bus lapkritį“, – trečiadienį spaudos konferencijoje kalbėjo L. Kasčiūnas.

Ministro teigimu, nuo spalio iki metų pabaigos be karinio bazinio rengimo 100 užsiregistravusiųjų kvies į dronų valdymo kursus, dar 100 į atsparumo hibridinėms grėsmėms kursus, 200 – į pilietinio pasipriešinimo praktinių įgūdžių kursą. Pastarąjį sudarys ir pirmosios medicinos pagalbos mokymai, bus mokomasi atpažinti karinę techniką, tinkamo elgesio apšaudymo metu bei rengti molotovo kokteilius.

Kitais metais ketinama 1500 užsiregistravusiųjų suteikti karinį bazinį rengimą, o 2000 pakviesti į dronų valdymo, atsparumo hibridinėms grėsmėms, pilietinio pasipriešinimo įgūdžių kursus.

Pasak ministro visiems 6 tūkst. užsireigstravusiųjų pirmąją rugsėjo savaitę buvo išsiųsti informaciniai laiškai. Anot jo, per artimiausius du mėnesius su visais užsiregistravusiais bus susisiekta ir individualiai. L. Kasčiūnas pabrėžė, kad norinčiųjų tapti komendantūros dalimi anketos dar yra vertinamos, tikrinama, ar žmonės nėra aktyviajame ar civiliniame rezervuose.

KAM duomenimis, į karo komendantūras aktyviausiai registravosi Vilniaus gyventojai – 49,5 proc. užsiregistravusiųjų, tuo metu pasyviausias buvo Šalčininkų rajonas – užsiregistravo tik septyni gyventojai.

Steigs karo komendantūrų valdybą

Karo komendantūrų projektui vadovaujančio pulk. Dano Mockūno teigimu, pagal naują koncepciją numatyta įsteigti karo komendantūrų valdybą. Ją sudarys šešios regioninės karo komendantūros Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Alytuje. Likusiose 54 savivaldybėse taip pat bus steigiamos komendantūros. Kiekvieną jų sudarys mobilizacinė, aprūpinimo ir operacinės dalys. Pasak D. Mockūno, šios struktūros bus įteisintos jau ateinančiais metais.

Pulkininko teigimu, šie komendantai turės užtikrinti gyventojų teorinį ir praktinį rengimą. Tarp jų gali būti ir pirmosios medicinos pagalbos mokymai, ir įvairios simuliacijos.

„Karo komendantūros turi užtikrinti mobilizaciją, užtikrinti saugumą savo priskirtoje teritorijoje bei trečia funkcija – civilinis karinis bendradarbiavimas“, – kalbėjo D. Mockūnas.

Komendantinio vieneto funkcijos

Kaip skelbta anksčiau, karo metu komendantinis vienetas turėtų užtikrinti komendanto valandą, kontrolės postų įrengimą, turto rekviziciją, informacinės aplinkos stebėseną, kovą su nelegaliomis ginkluotomis grupėmis, paramą ir sąveiką su institucijomis, svarbių objektų apsaugą, bei kariuomenės vado užduočių vykdymą.

Tuo metu taikos metu komendantinis vienetas vykdys personalo rezervo priežiūrą, nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos šaukimą, rezervistų šaukimą pratyboms, šaukimo punktų organizavimą, rezervo karių pašaukimą ir paskirstymą.

ELTA primena, kad KAM yra nurodžiusi, jog užsiregistravę asmenys į pratybas karo komendantūrų karinių vienetų sudėtyje bus kviečiami nuo 3 iki 10 dienų per metus. Pratybų metu ketinama užtikrinti aprūpinimą ginkluote ir ekipuote.

Karo atveju piliečiai, įtraukti į komendantūrų sąrašus ir įgiję karinių įgūdžių, padės ginti savo miestelį ar rajoną, saugos gyvenamojoje aplinkoje esančius svarbius objektus, kontrolės postus, užtikrins komendanto valandos laikymosi taisykles, dalyvaus turto rekvizicijos procese, stebės aplinką, kovos su nelegaliomis ginkluotomis grupėmis ar atliks kitas Lietuvos kariuomenės pavestas užduotis.

Taikos metu komendantiniai vienetai bus užpildyti profesinės karo tarnybos kariais, priskirtais parengto rezervo karo prievolininkais, Lietuvos šaulių sąjungos komendantiniais šauliais ir pilietiškais asmenimis. Taikos metu jų karinį rengimą užtikrins Krašto apsaugos savanorių pajėgos (KASP).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)