Kai kurios programėlės gali kelti grėsmę

„Kai kurios programėlės gali kelti grėsmę. Pagrindinės grėsmės yra susijusios su duomenų rinkimu ir jų panaudojimu be vartotojo žinios. Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) atlikti tyrimai atskleidė, kad kai kurių gamintojų, tokių kaip „Huawei“ ir „Xiaomi“, telefonuose esančios programėlės gali rinkti informaciją apie vartotojų veiksmus telefone.

Be to, šie įrenginiai gali riboti žodžio laisvę, blokuoti tam tikrą informaciją arba net nutekinti asmeninius duomenis, – paklausta, ar kai kurios į mobiliuosius telefonus įdiegiamos programėlės gali kelti grėsmę, sakė NKSC vyriausioji patarėja Rūta Apeikytė.

– Dar vienas pavyzdys yra programėlė „TikTok“, kuri, pasak NKSC, reikalauja prieigos prie daugybės jautrių duomenų, o tai kelia papildomų saugumo rizikų.“

Pašnekovės teigimu, reikėtų nepamiršti apie kenkėjiškos programinės įrangos riziką, ypač, jei programėlės parsisiunčiamos iš mažai žinomų ar neoficialių šaltinių. NKSC rekomenduoja diegti programėles tik iš oficialių programėlių parduotuvių, tokių kaip „Google Play“ ar „Apple App Store“, siekiant sumažinti šią riziką.

Programėlių skaičiaus sąsaja su duomenų vagystėmis

R. Apeikytė teigė, kad mažesnis programėlių telefone skaičius gali prisidėti prie geresnės apsaugos nuo duomenų vagysčių ir paaiškino, kaip tai susiję:

„Pirma – mažesnė rizika. Kiekviena programėlė gali turėti saugumo spragų, kurias įsilaužėliai gali išnaudoti. Kuo daugiau programėlių turite, tuo daugiau yra potencialių prieigų prie jūsų duomenų.

Antra – privatumo nuostatos. Daugelis programėlių renka duomenis apie vartotojus, dažnai be aiškaus sutikimo ar žinios. Kuo mažiau programėlių, tuo mažiau tikimybės, kad jūsų duomenys bus renkami ir perduodami tretiesiems asmenims.

Trečia leidimai. Daug programėlių prašo prieigos prie įvairių telefono funkcijų, pavyzdžiui, kontaktų, vietos, kameros. Ribodami programėlių skaičių, sumažinate šių prieigų riziką.

Ketvirta mažiau galimų kenkėjiškų programėlių. Nors oficialiose parduotuvėse (kaip „Google Play“ ar „Apple App Store“) programėlės yra tikrinamos, kartais kenkėjiškos programėlės vis tiek prasprūsta. Kuo mažiau programėlių turite, tuo mažesnė tikimybė, kad įsidiegsite kenkėjišką programėlę.

Penkta atnaujinimai ir saugumas. Kuo daugiau programėlių, tuo sunkiau sekti, ar visos jos yra atnaujintos. Neatnaujintos programėlės dažnai turi saugumo spragų.“

Pašnekovė pabrėžė, kad, nors mažesnis programėlių skaičius gali sumažinti riziką, taip pat labai svarbu atidžiai rinktis, kokias programėles įdiegiate, patikrinti jų leidimus ir reguliariai jas atnaujinti.

Programėlės

Abejotino saugumo programėlės

Paklausta, kokių sričių programėles būtų galima išskirti kaip abejotino saugumo, R. Apeikytė įvardijo keletą, kurios, pasak jos, gali kelti didesnę saugumo riziką, ypač jei naudojamos trumpą laiką ar atsisiunčiamos būnant užsienyje:

„Tai transporto programėlės (pavyzdžiui, traukinių, autobusų, taksi). Šios programėlės dažnai reikalauja prieigos prie jūsų vietos duomenų ir kartais netgi prieigos prie mokėjimo informacijos. Jei jos nėra dažnai naudojamos, rekomenduojame jas pašalinti, kad sumažintumėte riziką, jog jūsų duomenys bus sekami arba nutekinti.

Valiutos konvertavimo programėlės. Daugelis šių programėlių reikalauja prieigos prie interneto ir dažnai yra sukurtos mažai žinomų kūrėjų. Tai gali kelti pavojų dėl galimos kenkėjiškos veiklos arba neteisėto duomenų rinkimo. Pasinaudojus jas rekomenduojama ištrinti.

Taip pat renginių programėlės. Tos, kurios naudojamos vienkartiniams renginiams ar bilietams pirkti, taip pat gali reikalauti asmeninės informacijos, bet po renginio jos tampa nereikalingos. Jos gali turėti mažiau saugumo atnaujinimų ir būti pažeidžiamos, todėl verta jas pašalinti, kai jos nebereikalingos.

Saugumo riziką gali kelti ir viešbučių bei apgyvendinimo programėlės. Kaip ir transporto programėlės, šios dažnai reikalauja prieigos prie vietos, asmeninių duomenų ir mokėjimo informacijos. Po kelionės jas rekomenduojama ištrinti, kad sumažintumėte saugumo riziką.“

Pasiteiravus, kodėl išskiriamos būtent šios sritys, R. Apeikytė sakė, kad šių sričių programėlės dažnai naudojamos trumpam laikotarpiui arba tam tikrose specifinėse situacijose, pavyzdžiui, kelionėje, todėl jos gali būti pamirštos ir likti telefone, net kai jau yra nebereikalingos:

„Tokios programėlės, reguliariai jų neatnaujinant, gali tapti pažeidžiamos saugumo spragoms arba rinkti duomenis be jūsų žinios. Be to, kai kurios šių sričių programėlės gali būti sukurtos mažiau patikimų kūrėjų ar būti naudojamos ribotose rinkose, kuriose saugumo standartai gali būti žemesni.“

Kelionių programėlės

Saugumo priemonės, norint išvengti žalos

Kuo reikėtų vadovautis, į mobilųjį telefoną įsidiegiant programėles, ko niekada nesisiųsti ir kodėl, siekiant išvengti galimos saugumo grėsmės? Atsakydama į šiuos klausimus, R. Apeikytė pasidalijo keletu patarimų, kurių visada rekomenduojama laikytis:

„Pirmiausia, programėles atsisiųskite tik iš autorizuotų šaltinių: naudokite oficialias programėlių parduotuves, tokias kaip „Google Play“ ar „Apple App Store“. Šios parduotuvės atlieka patikras ir filtruoja kenksmingas programėles, taip sumažindamos riziką.

Antra – venkite programėlių iš nedraugiškų šalių. Patariama nesisiųsti programėlių, kurios yra sukurtos ar valdomos iš šalių, kuriose duomenų saugumo įstatymai yra ne tokie griežti, tokių kaip Rusija, Baltarusija, Kinija. Šiose šalyse gamintojai gali būti labiau linkę dalytis asmeniniais duomenimis su valdžios institucijomis ar trečiųjų šalių serveriais. Tai gali reikšti, kad jūsų asmeniniai duomenys gali būti parduodami arba kitaip išnaudojami.

Trečias patarimas – būtinas kritinis mąstymas. Bet kokia veikla internete ir mobiliuosiuose įrenginiuose turėtų būti atliekama atsargiai. Įsitikinkite, kad suprantate, kokius duomenis programėlės renka ir kaip jie gali būti naudojami. Tam tikros programėlės gali rinkti informaciją apie jūsų veiklą telefone, riboti žodžio laisvę arba blokuoti tam tikrą turinį, o kartais net nutekinti asmeninę informaciją.

Taip pat visada pravartu patikrinti leidimus. Atsisiųsdami programėlę, atkreipkite dėmesį, kokių leidimų ji prašo. Jei programėlė prašo prieigos prie duomenų ar funkcijų, kurios nėra būtinos jos veikimui (pavyzdžiui, žaidimas prašo prieigos prie kontaktų), tai gali būti įspėjamasis ženklas.“

Programėlės Android telefonams

„Tele2“ IT saugumo ekspertas Mantas Užupis dar pridūrė, kad įsidiegiant programėles į mobiliuosius telefonus pravartu pasiskaityti ir atsiliepimus bei vertinimus, nepamiršti programėlių atnaujinti bei atidžiai teikti asmens duomenis:

„Jei kiti vartotojai palieka daug neigiamų atsiliepimų arba vertinimų apie programėlės funkcionalumą, saugumą ar privatumo klausimus, tai ženklas, kad šios programėlės reikėtų vengti.

Būtina nepamiršti ir apsaugos priemonių. Patikimas antivirusines programas ar tinklo lygiu veikiančią interneto apsaugą, kuri apsaugo nuo įvairiausių kibernetinių grėsmių. Taip pat svarbu reguliariai atnaujinti operacinę sistemą ir visas įdiegtas programėles, kad būtų užtikrintas aukščiausias įmanomas saugumas.

Ir dar vienas patarimas – atsargiai elkitės su asmeniniais duomenimis. Atsargiai vertinkite, kokia informacija dalijatės su programėlėmis. Jei programėlė nereikalauja tam tikrų duomenų jos funkcijoms vykdyti, nesuteikite prieigos prie tokių duomenų.“

Dėl programėlių gausos telefonas greičiau išsikrauna

Paklaustas, ar programėlių skaičius mobiliajame telefone turi įtakos jo veikimui, M. Užupis teigė, kad kuo daugiau programėlių išmaniajame telefone, tuo didesnė tikimybė, kad jis greičiau išsikraus arba lėčiau veiks:

„Daugelis programėlių veikia foniniu režimu, net kai jų nenaudojate. Jos gali eikvoti procesoriaus resursus, RAM atmintį ir baterijos energiją, atnaujindamos duomenis ar atlikdamos kitus veiksmus fone. Tai naudinga dažnai naudojamoms programėlėms, bet tampa problema, kai telefone yra daug retai naudojamų ar nereikalingų programėlių.“

Telefono įkrovimas

Paprašytas pasidalyti, ką galima daryti, kaip efektyviau tvarkyti savo telefoną, pašnekovas pasidalijo keletu patarimų:

„Bent kartą per mėnesį peržiūrėkite visas įdiegtas programėles ir pašalinkite tas, kurias naudojote labai retai arba neplanavote naudoti ateityje. Tai sumažins resursų eikvojimą ir pagerins įrenginio veikimą.

Kai kurios programėlės naudoja daug energijos ir duomenų dirbdamos fone. Nustatymuose galite patikrinti, kurios. Jei jų funkcionalumas jums nėra būtinas, apribokite ar visiškai išjunkite jų veikimą fone.

Naudokite integruotas baterijos taupymo funkcijas, kurios padeda automatiškai apriboti energiją naudojančias programėles ir procesus. Taip pat rekomenduotina tikrinti programėlių baterijos naudojimo statistiką ir įvertinti, ar tikrai norite, kad tam tikros programėlės sunaudotų tiek daug energijos.

Reguliariai atnaujinkite programėles ir operacinę sistemą, nes naujausios versijos dažniausiai apima optimizacijas, pagerinančias telefono veikimą ir saugumą.

Toks įprotis kartą per mėnesį peržvelgti ir susitvarkyti savo išmanųjį telefoną užtikrins sklandesnį jo veikimą, ilgesnį baterijos gyvavimo laiką ir patikimesnį saugumą.“

Mobilusis telefonas

Programėlės naudoja ir mobiliuosius duomenis

M. Užupis taip pat įspėjo, kad programėlės gali naudoti mobiliuosius duomenis ir akumuliatoriaus energiją net tada, kai jų aktyviai nenaudojate: „Jos dažnai veikia fone, nuolat sinchronizuojasi, siųsdamos ar gaudamos informaciją. Tokia veikla gali sumažinti baterijos gyvavimo laiką ir padidinti duomenų naudojimą.“

Kaip galima tai patikrinti ir ką daryti, kad prailgintume akumuliatoriaus gyvavimo laiką ir sumažintume mobiliųjų duomenų sunaudojimą?

„Telefono nustatymuose galima peržiūrėti, kurios programėlės sunaudoja daugiausia mobiliųjų duomenų ir akumuliatoriaus energijos. Tai padės identifikuoti programėles, kurios gali veikti fone ir naudoti daugiau resursų.

Nustatymuose galite kontroliuoti, kurios programėlės veikia fone, ir apriboti jų prieigą prie mobiliųjų duomenų ar baterijos, kai jos nėra naudojamos. Tai sumažins nereikalingą energijos ir duomenų naudojimą.

Telefonuose galima nustatyti, kad programėlės atsinaujintų tik tada, kai yra prisijungta prie „Wi-Fi“ – taip sumažinsite mobiliųjų duomenų sunaudojimą.

Kai kurios programėlės gali naudoti vietos nustatymo paslaugas, „Bluetooth“ ar kitus ryšio būdus. Jei šių funkcijų jums nereikia, jas išjungus, galima sumažinti nereikalingą baterijos ir duomenų naudojimą“, – rekomendavo pašnekovas.