„Naujienų agentūros ELTA tikslas – ne tik pranešti lokalias naujienas, bet ir matyti platesnį situacijos kontekstą. Išnagrinėję programą įsitikinome, kad šis renginys bus iš tų, kuriame sprendžiami išties svarbūs klausimai, tad norime suteikti galimybę daugiau apie juos sužinoti visai plačiajai visuomenei“, – sako Vytautas Bruveris, ELTA vyr. redaktorius.

Vytautas Bruveris

„Mes, „Delfi“, būdami skaitomiausiu naujienų portalu Lietuvoje, suprantame savo atsakomybę šviečiant visuomenę, suteikiant jai kuo daugiau informacijos visais svarbiais klausimais, ir, dėl visiems žinomų priežasčių, saugumas šiuo metu yra itin aktuali tema. Dėl to dar vasarą pradėjome iniciatyvą „Saugu“, o Rygos konferencija taip pat puikiai atliepia susijusius klausimus. Žinome, kad išgirsime daug vertingų įžvalgų ir kviečiame „Delfi“ skaitytojus ir žiūrovus pasinaudoti proga patiems šios konferencijos klausytis tiesiogiai arba vėliau skaityti mūsų žurnalistų parengtus straipsnius“, – sako Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė, „Delfi“ vyr. redaktorė.

Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė

Rygos konferencijoj šiemet daugiausia dėmesio bus skiriama Europos saugumo ateičiai, Ukrainos pergalei kare, sankcijų poveikiui Rusijos ekonomikai ir jos vidaus stabilumui, NATO 360 laipsnių strategijai ir pasaulinei partnerystei, Jungtinių Tautų vaidmeniui ir darbotvarkei šiandienos geopolitinėje realybėje, dirbtinio intelekto poveikiui nacionaliniam saugumui, informacinei erdvei ir tarptautiniams santykiams.

Konferenciją atidarys Latvijos Respublikos Prezidentas Edgars Rinkevičs. Latvijos užsienio reikalų ministrė Baiba Braže ir jos kolega Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis diskutuos apie euroatlantinės erdvės saugumą ir plėtrą ateityje. Gynybos ministras Andris Sprūds su Vokietijos federalinio gynybos ministro parlamentine valstybės sekretore Siemtje Möller aptars, ko reikia, kad būtų užtikrintas pasirengimas naujam NATO gynybos planui, ir naujų technologijų vaidmenį gerinant NATO pasirengimą.

Forume taip pat dalyvaus Europos Komisijos vykdomasis viceprezidentas ir prekybos komisaras Valdis Dombrovskis, NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas žvalgybai ir saugumui Borisas Ruge, Liberijos gynybos ministras Scottas W. Bray’us, Br. Geraldine Janet George, ES specialusis pasiuntinys sankcijų klausimais Davidas O’Sullivanas ir kiti aukšto rango pareigūnai, ekspertai ir specialistai.

Nuo 2006 m. Rygos konferencija yra viena svarbiausių diskusijų apie saugumą ir užsienio politiką Šiaurės Europoje platformų, į kurią susirenka žymūs Latvijos ir užsienio šalių aukšto rango pareigūnai, tarptautiniu mastu pripažinti ekspertai ir žiniasklaidos atstovai aptarti Europos ir pasaulio saugumo bei ekonomikos klausimų. Šiais metais į konferenciją užsiregistravo daugiau kaip 600 dalyvių – tiek asmeniškai, tiek nuotoliniu būdu.

Rygos konferenciją kartu organizuoja Latvijos transatlantinė organizacija (LATO), Latvijos Respublikos užsienio reikalų ministerija ir Gynybos ministerija, glaudžiai bendradarbiaudamos su NATO Viešosios diplomatijos skyriumi, Europos Komisijos atstovybe Latvijoje ir Konrado Adenauerio fondu. Konferenciją remia Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada Latvijoje, Vokietijos Federacinės Respublikos ambasada Latvijoje, Kanados ambasada Latvijoje, Ispanijos ambasada Latvijoje, Izraelio ambasada Latvijoje, Šiaurės ministrų tarybos biuras Latvijoje, Prancūzijos ambasada Latvijoje, Turkijos ambasada Latvijoje, taip pat Rygos miesto taryba, ilgametė konferencijos partnerė.