Licėjaus direktorius Ričardas Žilaitis sprendimą įvertino kaip didelę atsakomybę ir teigiamą pokytį.

„Tai yra pokytis vadovavimo grandinėje, būsime atskaitingi vienai institucijai“, – teigė R. Žilaitis.

Direktorius planuoja, kad įstaiga plėsis.

„Tikiuosi, kad bus išspręstas ir bendrabučio klausimas. Tokiu būdu galėsime priimti vaikus iš kitų regionų. Tokiu būdu, galėsime rasti daugiau motyvuotų vaikų, kurie norės save sieti su karininko profesija“, – komentavo R. Žilaitis.

Licėjaus vadovas tikisi, kad pradės spręstis šios įstaigos finansavimo klausimai.

„Kitą savaitę, tikimės, susitiksime su ministru, ir aptarsime visus tuos dalykus. (…) Dabar džiaugsmas persipina su dar didesne atsakomybe“, – kalbėjo R. Žilaitis.

„Delfi“ anksčiau yra rašiusi apie šios unikalios šalies mokyklos problemas. Plačiau apie tai galima paskaityti čia.

Keičiasi atskaitomybė

Trečiadienį Vyriausybė pritarė Krašto apsaugos ministerijos siūlymui iš Kauno miesto savivaldybės ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) pavaldumo perimti Kaune esantį generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjų, teigiama pranešime spaudai.

Pagal Vyriausybės priimtą nutarimo projektą valstybės nuosavybėn perimamos Kauno miesto savivaldybės, kaip viešosios įstaigos Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus dalininkės, turtinės ir neturtinės teisės bei pareigos ir pavedama Krašto apsaugos ministerijai įgyvendinti valstybės, kaip kadetų licėjaus savininkės, teises ir pareigas.

„Kadetų licėjaus išsaugojimas yra garbės ir valstybinės reikšmės klausimas. Valios priešintis stiprinimas turi būti viena iš prioritetinių sričių ugdymo programose. Jaunuoliai nuo mažens ugdomi patriotinėmis vertybėmis ir mokomi karybos pagrindų tampa stipriu, priešintis pasiruošusios visuomenės branduoliu. Būtent tokie jaunuoliai yra ugdomi Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjuje. Kadetai, baigę mokslus, dažnu atveju pasirenka karininko kelią stodami į Lietuvos karo akademiją, tampa profesinės karo tarnybos kariais ar prisijungia prie kitų vidaus reikalų sistemos tarnybų. Turime šią jungtį stiprinti, kad kuo daugiau jaunų žmonių nuspręstų tarnauti Lietuvos kariuomenėje, todėl šio licėjaus integracija krašto apsaugos sistemoje yra labai svarbi dedamoji, skatinanti šiuos procesus“, – pranešime cituojamas krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Tai yra unikali ugdymo įstaiga

Kadetų licėjus yra viešoji įstaiga, kurios dalininkės iki šiol buvo Kauno miesto savivaldybė ir Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Kadetų licėjaus veiklos ištakos – šalies patriotų dar 1994 m. įsteigta mokymo įstaiga. Tuo metu buvo dėstomi tik karybos pagrindai, bet 2005 m. buvo įsteigta viešoji įstaiga Jaunojo kario mokykla „Lūšiukai“. Tuomet mokykla savo auklėtiniams atvėrė platesnį mokymo spektrą.

Nuo 2012 m. Kadetų licėjus yra vienintelė mokymo įstaiga Lietuvoje, savo veiklą grindžianti Sausumos kadetų ugdymo samprata. Kadetų licėjaus įgyvendinama kadetų ugdymo programa ypač aktuali krašto apsaugos sistemai.

Kadetų licėjus kasmet organizuoja mokinių iš įvairių Lietuvos regionų priėmimą. Ugdymas organizuojamas vadovaujantis pagrindinio ir vidurinio ugdymo programų, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programų bendrųjų ugdymo planų, Sausumos kadetų ugdymo sampratos nuostatomis. Švietimo organizavimo kadetų licėjuje keisti neketinama.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos švietimo įstatymu, šiuo metu Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje sudaryta darbo grupė rengia naują kadetų ugdymo programą. Jau dabar, įgyvendindamas mokinių ugdymą, kadetų licėjus glaudžiai bendradarbiauja su krašto apsaugos sistemos institucijomis ir padaliniais. Tikimasi, kad šis bendradarbiavimas tik stiprės.

Krašto apsaugos ministerija vertina kadetų licėjaus vykdomą veiklą ugdant mokinių pilietiškumą ir patriotiškumą, dalis kadetų licėjaus absolventų sėkmingai studijuoja Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje.

Šiuo metu kadetų licėjui mokymo lėšos skiriamos iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai skirtų valstybės biudžeto asignavimų, o ūkio lėšos ir lėšos neformaliojo vaikų švietimo programoms vykdyti – iš Kauno miesto savivaldybės asignavimų. Krašto apsaugos ministerijai nuo 2024 m. spalio 1 d. tapus savininko teises ir pareigas įgyvendinančia institucija, visa Kadetų licėjaus veikla bus finansuojama valstybės biudžeto lėšomis. Kasmet mokymo lėšoms kadetų licėjui reikalinga suma yra apie 985 tūkst. eur, o ūkio lėšoms ir lėšoms neformaliojo vaikų švietimo programoms vykdyti – 800 tūkst. eurų.

Šiuo metu generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjuje mokosi 283 vaikai.