Primena: Lietuva – saugi šalis

„Labai natūralu ir žmogiška, kad dabartiniame geopolitiniame kontekste, gyvenant šalia tokių kaimynų, visuomenėje jaučiame daug nerimo – tai rodo tyrimai, tai turbūt daugelis pastebime tiesiog bendraudami su aplinkiniais. Be abejo, nesiūlome užsimerkti ir apsimesti, kad nieko nevyksta, tačiau svarbu suprasti, kad sukelti baimę, nerimą, suskaldyti visuomenę – mums priešiškų valstybių tikslai. Kai nepasiduodame emocijoms, matome, kad Lietuva – saugi šalis ir tai labai svarbu prisiminti tiek mums patiems, tiek parodyti tai kitiems.

Šia iniciatyva šviesime visuomenę apie saugumą, nes tikime, kad galime įkvėpti Lietuvą, visus žmones kartu kurti saugesnę aplinką, taip pat kviesime prisidėti verslus, politikus – bendromis jėgomis galime susikurti tokią aplinką, kokios norime“, – sakė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė, „Delfi“ vyr. redaktorė.

Delfi Lietuva vyr. redaktorė kalba Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė apie „Saugu“ iniciatyvą.

Iniciatyvos metu „Delfi“ žurnalistai rengs temas, susijusias su saugumu, aiškinsis, ko reikia, kad Lietuva būtų saugi, klestėtų, kur turime susiimti ir ką nuveikti saugumo atžvilgiu. Taip pat bus kalbinami politikai, verslininkai, iniciatyvūs žmonės, turintys idėjų, kuo galima prisidėti prie Lietuvos saugumo, ir jas įgyvendinantys, analizuojama tarptautinė patirtis, kaip savo saugumu rūpinasi kitos šalys.

Dar viena iniciatyvos dalis – tiesioginiai diskusijų forumai, kurių pirmąjį „Delfi“ naujienų portale žiūrovai galės matyti jau liepos 16 d., 18 val. Jame dalyvaus Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiais patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys, Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, LSDP pirmininkės pavaduotoja Dovilė Šakalienė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys, Seimo vicepirmininkas Jonas Jarutis. Diskusiją moderuos R. Lukaitytė-Vnarauskienė. Nespėjusieji pamatyti tiesioginės transliacijos, įrašą galės pamatyti per „Delfi TV“ jau rytoj, liepos 17d., taip pat 18 val.

Ekspertai padės suprasti platesnį naujienų kontekstą

Naujienų portalas „Delfi“ iniciatyvos „Saugu“ metu įgyvendins inovaciją žiniasklaidoje: su saugumu susijusias temas, norint atskleisti platesnį jų kontekstą, komentuos profesionalūs ekspertai, tarp kurių – politologas Linas Kojala, politologė Margarita Šešelgytė, ekonomistas Paulius Kunčinas, teisininkas Rolandas Valiūnas, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius, verslininkas Andrius Pranckevičius, apžvalgininkas Liudas Dapkus, Nacionalinio krizių valdymo centro vadovas Vilmantas Vitkauskas, saugumo entuziastas Darius Antanaitis, Locked N’Loaded komandos saugumo ekspertai.

„Mes visi matome, kaip naujienos kartais apauga nepagrįstais gandais, kaip pasklinda jų neteisingas aiškinimas, kiek nerimo gali sukelti nežinomas platesnis kontekstas. Pakvietėme ekspertus prisidėti padedant žmonėms padėti matyti plačiau, tad „Delfi“ skaitytojai galės matyti jų komentarus, ką iš tiesų reiškia kitų šalių ar politikų priimti sprendimai, verslo naujienos ar bet kuri kita aktualija, kuri svarbi mūsų saugiai savijautai“, – sakė R. Lukaitytė-Vnarauskienė.

Iniciatyvos globėjas – Prezidentas, palaiko didžiosios politinės partijos

Iniciatyvą „Saugu“ globoja Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, jai palaikymą išreiškė didžiosios Lietuvos politinės partijos – Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Lietuvos socialdemokratų partija, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Liberalų sąjūdis, Laisvės partija, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“.

„Saugumas yra klausimas, dėl kurio iš esmės beveik visą nepriklausomybės laikotarpį nebuvo didelių nesutarimų tarp partijų, tačiau nacionalinio susitarimo dėl gynybos neturime. Esminių valstybės saugumo krypčių brėžimas ir jų laikymasis yra esminė mūsų išrinktų politikų užduotis, todėl iš esmės visos valdžios atstovų dalyvavimas mūsų iniciatyvoje rodo, kad politikai supranta saugumo svarbą“, – sakė R. Lukaitytė-Vnarauskienė.

Visą turinį, susijusį su iniciatyva, rasite specialiame polapyje čia.