Sutartis buvo papildyta remiantis 2021 metais pasirašyta sutartimi tarp GRA prie KAM ir Vokietijos gamintojo „Daimler Trucks AG“ kartu su NATO paramos ir pirkimų agentūra. Šios papildytos sutarties pagrindu nuo 2021 metų iš viso įsigyta per 170 vnt. Mercedes-Benz „Unimog“ U5000 sunkvežimių. Lietuvos kariuomenė šiuo metu eksploatuoja apie 500 šių transporto priemonių.

Lietuva perka papildomą pusšimtį „Unimog“ U5000 sunkvežimių

Pirkimas per NSPA yra naudingas dėl to, kad ši NATO agentūra gali įvertinti visų NATO valstybių poreikius ir vykdyti didesnio kiekio įsigijimus, kas sumažina vieneto kainą. Šios sutarties vertė – 47 mln. eurų.

„Unimog“ U5000 sunkvežimiai yra patvarūs ir pravažūs tiek asfaltuotame kelyje, tiek žvyrkelyje. Jie taip pat gali įveikti iki 1,2 metrų vandens kliūtis. Tai itin naudinga pratybų metu, kai reikia pristatyti logistinę įrangą į sunkiai pasiekiamas vietas.

Vokietijos įmonės „Daimler Trucks AG“ pagamintos karinės transporto priemonės Lietuvos kariuomenei nupirktos tęsiant Lietuvos kariuomenės modernizaciją ir siekiant atnaujinti Lietuvos kariuomenės sunkvežimių parką. Sunkvežimiai – viena dažniausiai kariuomenėje naudojamų transporto priemonių ir jų poreikis yra didelis.

Tikimasi, kad papildoma 5 tonų keliamosios galios krovininių Mercedes-Benz „Unimog“ U5000 sunkvežimių partija bus perduota Lietuvos kariuomenei dar šiais metais.