V. Rykštaitė savo žindymo istorija sutiko pasidalinti ir su Delfi skaitytojais.

„Kai pasakau, kad žindau 9 metus, kai kurie žmonės būna šoke, nes pagalvoja, kad tiek laiko žindau vieną vaiką. Iš tiesų vieną po kito žindau tris. Pirmiems dviem leidau atprasti patiems, tai nutiko dukroms sulaukus maždaug 3 metų.

Su trečiu vaiku jaučiuosi pervargusi, todėl ėmiausi jį atpratinti anksčiau. Na, tas „anksčiau“, tai jam lapkritį bus 3-eji. Bet atpratinimo procesą pradėjau dar birželį.

Sekėsi sunkiai. Pati verkiau, gailėjau jo. Sakiau „ne“, paskui suskydau, vėl žindžiau, nes pagailo. Dabar jau nebežindau nei naktį, nei dieną, nei užsigavusį, bet dar liko žindymas apie 1 min prieš miegą. Ir kelis kartus per dieną vyksta tokios derybos, kurios mane labai vargina, bet matau, kad liūdi ir vaikas.

Dabar žinau, kad prieraišios tėvystės palaikytojoms iškart bus gaila vaiko, o apie ją negirdėjusioms – gaila manęs, ir iš viso kas čia per nesąmonė iki 3 metų žindyti?

Žodžiu, niekam neįtiksiu ir nesitikiu. Darau, kas geriausia mano vaikams, o jiems šiuo metu geriausia turėti laimingą ir pailsėjusią mamą“, – prieš kelias dienas atviravo rašytoja.

Vaiva Rykštaitė, papasakojusi apie žindymo kelionę, sulaukė kritikos

Po šiuo V. Rykštaitės įrašu pasipylė komentarai, kritika ir įžeidinėjimai – po kelių dienų moteris paskelbė dar vieną tekstą, kuriame dar kartą palietė žindymo temą ir davė atsaką komentatoriams.

„1000 komentarų! Pirmąkart gyvenime norėjau ištrinti savo postą dėl jų. Nors ten net ne žindau, o tiesiog pasakoju, kad baiginėju žindyti. Kad iš viso žindžiau 9 metus, beveik be pertraukos, vieną po kito 3 vaikus. Aš nemaniau, kad Lietuvoje yra TIEK daug ir tokios tirštos tamsos. Pradedant teksto suvokimu, tęsiant etikos ir psichologijos kontekstuose.

Net jei mama žindytų 9 metų vaiką, gyvenime sau neleisčiau jai rašyti niekinančių komentarų. Nes nežinau jos situacijos.

Pas psichologą reikia eiti moterims, kurioms žindymas yra šlykštus. Tiesiog jūs neturite sveiko santykio su savo kūnu ir instinktais.

Jaunoms moterims, kurios sako, kad vaikui metai suėjo ir gana – jums reikia pildyti informacines spragas. Berazumės, metus laiko renkasi vežimo spalvą, o apie žindymą nei vieno straipsnio nepasiskaito.

Moterys ir merginos – bėkite nuo vyrų, kurie bet kokioje situacijoje tyčiojasi iš kitos moters. Bėkite nuo vyrų, kurie vaiko žindymą vadina tešmeniavimu ar iškrypimu. Tokie vyrai patys yra motinų neišmylėti, jie neturi pagarbos mūsų kūnams, jūs jų nepakeisite. Tokie vyrai yra seksualiai užsispaudę ir nebrandūs – jie niekada negalės būti jus palaikančiais partneriais, nei jūsų įsčių vertais tėčiais.

Ne kartą esu pagalvojusi, kad jei gyvenčiau Lietuvoje, turbūt neatlaikyčiau socialinio spaudimo nutraukti tai, kas geriausia mano vaikams – žindymą. Nes to sulaukdavau ne tik online, bet ir artimam rate. Todėl šiek tiek drebu skaitydama komentarus, bet netrinsiu to įrašo dėl visų kitų Lietuvoje gyvenančių ir žindančių mamų. Jūs duodate vaikams tai, kas geriausia“, – rašė žinoma lietuvių rašytoja, jau dešimtmetį gyvenanti Havajuose.

Gydytojai ragina mamas maitinti krūtimi

Motinos pienas laikomas sveikiausiu maistu naujagimiui nuo pirmųjų gyvenimo minučių ir toliau kūdikiui augant. Žindymas siejamas ir su motinos sveikata, tai yra tarsi nėštumo tąsa, būtinas laikotarpis moters gyvenime. Naujagimius rekomenduojama žindyti pagal poreikį, tačiau žindymo pradžia, žindymo periodiškumas gali būti nulemtas tam tikrų rizikos veiksnių, kurie aptariami su pagimdžiusia moterimi, rašoma neseniai Delfi publikuotame pranešime spauda.

Savo ruožtu vaikų gydytojas Viktoras Sutkus anksčiau vardijo kūdikio žindymo krūtimi pliusus. Jis tikino, kad motinos pienas teigiamai veikia kūdikio virškinimo sistemą, taip pat palaiko burnos higieną – tie patys imunoglobulinai apsaugo nuo bakterijų. Be to, mamos piene yra mažiau medžiagų, kurios padeda plisti kariesui. Tai veiksminga apsauga ir nuo tokių ligų, kaip mažakraujystė ar antrojo tipo cukrinis diabetas, taip pat – nuo nutukimo, įvairių alergijų ir net staigios kūdikių mirties sindromo.

Mokslininkų buvo pastebėta, kad mamos pienas teigiamai veikia vaiko raidą ir intelektą.

„Buvo tirti kūdikėliai ir jau vyresnio amžiaus vaikai ir pastebėta, kad tie vaikai, kurie kūdikystėje iki pusės metų buvo maitinami išskirtinai motinos pienu, surinko daugiau balų intelekto teste“, – dalijosi V. Sutkus.

Mamą žindymas apsaugo nuo krūties ir kiaušidžių vėžio, cukrinio diabeto, nutukimo. Taip pat veikia ir kaip tam tikra kontracepcija.

Visą straipsnį galite paskaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)