9 dėžių metodas, šypsosi Ūla Petkevičiūtė, socialiniuose tinkluose žinoma kaip „Ūla, namõ!“, skamba išties didingai. Ir dėžių skaičius nemažas, ir žodis „metodas“ daug žadantis.

„O kasdienybėje – tai tiesiog tvarkymosi būdas, kuris kilo ruošiantis savo pačios namų „ravėjimo“ iššūkiui. Mąsčiau apie savo elgseną ir kliūtis, kurios man galėjo kilti šioje visapusiško namų apsivalymo kelionėje. Aš esu toks žmogus, kurio riba yra 3 galimi variantai ir, jeigu tų variantų yra daugiau, tuomet pasirinkimo procesas tampa kankinamai ilgas ir sudėtingas. Taip pat man labai svarbu, kad būtų aiškios taisyklės, kurios nepaliktų vietos interpretacijoms arba, dar svarbiau, abejonėms ir apmąstymams. Juk iš savęs tikiuosi efektyvumo ir produktyvumo“, – sako namų organizatorė.

Tikriausiai daugelis yra susidūrę su nesibaigiančia minčių seka, svarstant „gal kada nors dar apsirengsiu?“, „mėtyti drabužius į kairę ir į dešinę – netvaru“. Tikrasis pokytis, anot Ūlos, įvyksta tada, kai noras „sukišti nenešiojamus rūbus atgal į spintą“ tampa pažabotas.

„Taip šalia tradicinių KEEP-TOSS-DONATE (liet. lieka, išmetam, aukojam), kuris itin populiarus už Atlanto, ant mano lovos galiausiai išsirikiavo dėžės su užrašais:

1. Lieka

2. Remontuojam

3. Laikas parodys

4. Parduodam

5. Aukojam

6. Perdirbam

7. Grąžinam

8. Skalbiam

9. Šiukšlės“, – 9 dėžių metodą atskleidžia namų organizatorė.

Namų organizatorė rekomenduoja išbandyti 9 dėžių metodą

Nors ne kiekvieno „ravėjimo“ metu, kaip prisipažįsta ji pati, visos dėžės būna užpildomos, kartais atsiranda kitų arba papildomų kategorijų, tvarkantis Ūlai ramu, nes kiekvienas daiktas turi jam iš anksto paruoštą vietą, jeigu jos prireiktų.

„Daugumos šio metodo dėžių pavadinimai kalba patys už save, o siekiant greičiausio rezultato, po spintos išrūšiavimo į dėžes, susitelkite į dėžės „Lieka“ turinio grąžinimą į spintą. Likusias pasilikite, pvz., kitiems ateinančios savaitės vakarams, kai tarsi nejučia įveiksite po vieną dėžę per vakarą ir netrukus džiaugsitės tvarkinga, sezoną atitinkančia spinta, kurioje viskas bus reikalinga ir tinkamoje vietoje“, – pataria Ū. Petkevičiūtė.

Namų organizatorė ragina drąsiai susigalvoti ir savo kategorijas, jei kažkuri iš jos išvardintų nėra aktuali. Šios sistemos esmė, anot Ūlos, savo spintoje palikti tik tuos daiktus/rūbus, kurie patinka, idealiai tinka, atitinka metų laiką, dabartinį (!) gyvenimo būdą ir yra tinkami dėvėti čia ir dabar, t. y. jų nereikia jų taisyti, valyti, skalbti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją