Dažniausiai iš pakuotės ištraukti užvalkalai yra tobulai išlyginti ir, rodos, yra tokie švarūs, kad net gurgžda. Taip, jie nauji, ir niekada jau nebebus tokie nauji kaip prieš naudojant pirmą kartą. Visgi, nepaisant patrauklaus jų vaizdo, taip pat nepaisant noro tuojau pat jais aptaisyti patalus ir nerti į be galo saldų miegą, turėtų kilti net labai protingas klausimas: ar nederėtų visų pirma jų išskalbti? Ar tikrai reikia skalbti naujas paklodes ir patalynės užvalkalus, nors jie atrodo švarūs ir garantuotai dar nėra naudoti?

Gal pasirodys keista, bet naują patalynę skalbti būtina. Tuoj sužinosite, kodėl.

„Taip, naujas paklodes būtina išskalbti prieš tiesiant jas ant lovos, – teigia portalo bhg.com kalbintas dizaineris Daelinas Arney, bendradarbiaujantis su miegamojo tekstile prekiaujančia amerikiečių įmone „Cozy Earth“. – Vien tam, kad būtumėte tikri, jog nei į lovą, nei ant odos nepateks jokių svetimų bakterijų ir nepageidaujamų chemikalų. Prieš atkeliaudami pas pirkėjus audiniai įvairiai apdorojami. Net natūralus pluoštas gali būti paveiktas potencialių dirgiklių.“

„Visada rekomenduoju išskalbti patalynę prieš naudojant. Ant įsigyto gaminio tikrai gali būti užsilikusių audinį apdorojant ir dažant naudotų cheminių medžiagų, o jos gali sukelti įvairių problemų, pradedant kontaktiniu dermatitu (dėl dažančių medžiagų) ir baigiant kancerogeneze (dėl vėžį sukeliančių chemikalų)“, – aiškina dermatologė Hayley Goldbach.

Svarbu suprasti ir tai, kad kartą išskalbus visų cheminių medžiagų nuo patalų pašalinti nepavyksta, tačiau, anot H. Goldbach, tai gera pradžia.

Jei esate ypač jautrūs chemikalams, naują lovos tekstilę prasminga net kelias valandas pamirkyti, be to, paleisti papildomą skalavimo ciklą arba išskalbti ne vieną, o du kartus. Nors gali prireikti kelių skalbimo ciklų, kad ant paklodžių neliktų cheminių medžiagų, pastangų jas pašalinti negalima laikyti perteklinėmis.

H. Goldbach rekomenduoja rinktis atitinkamomis sertifikavimo žymomis (GOTS arba OEKO-TEX) paženklintą patalynę. Visgi turėkite omenyje: jos dar nėra garantas, kad patalynė nesukels alerginės reakcijos.

„Abiem atvejais tikrinama, ar gaminio sudėtyje nėra konkrečių chemikalų, bet testai tikrai nėra idealūs“, – įspėja ji.

Pagaliau, galite nė nežinoti, kad esate kam nors alergiški, kol jūsų kūnas atitinkamai sureaguos. Taigi, dėl viso pikto pasistenkite užkirsti kelią nemalonioms reakcijoms.

Apskritai, specialistai rekomenduoja rinktis natūralaus pluošto patalynę – lininę arba medvilninę.

„Venkite gaminių, kurie paženklinti kaip nesilamdantys, kadangi tokie turėtų būti apdoroti formaldehidu arba formaldehidą skleidžiančiomis medžiagomis“, – aiškina H. Goldbach.

„Naują patalynę rekomenduojame išskalbti dar ir todėl, kad po pirmo skalbimo ji šiek tiek pasikeičia, taigi, pirkėjas iš karto gali sužinoti, kaip iš tiesų atrodo ir visada atrodys įsigytas daiktas“, – sako D. Arney.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją