Problema didelė tiek didžiuosiuose miestuose, tiek regionuose. Kėdainių valdžia pastebi, kad jų griebiasi vis jaunesni.

„Vienareikšmiškai jaunėja amžius. Anksčiau mes neturėjome problemų kalbėdami apie darželinukus, kalbėdami apie pradinių klasių vaikus. Jau ir čia elektroninių cigarečių vartojimas pasireiškia“, – kalbėjo Kėdainių vicemerė Danutė Mykolaitienė.

Esą kalti ir patys tėvai.

„Vaikai darželinukai kalba apie tai, kad namų aplinkoje teko pavartoti. Taip, yra problemų daug“, – neslėpė D. Mykolaitienė.

Pasak vicemerės, yra ir tokių tėvų, kurie savo vaikams patys perka elektronines cigaretes manydami, kad taip bus geriau, jei žinos, ką vaikai rūko, o ne bandys prasimanyti slaptai.

„Ne vienoje švietimo įstaigoje iš tėvų išgirdome tokius pasakymus, kad tai yra mažesnė blogybė. Bet ta mažesnė blogybė veda į kur? Į didesnes problemas“, – įspėjo D. Mykolaitienė.

Mokyklos, kovodamos su problema, stato vaizdo stebėjimo kameras, teritoriją tveria tvoromis.

„Diegiama praėjimo kontrolė. Visi mokiniai ir darbuotojai turės korteles, su kuriomis galės įeiti“, – informavo Kėdainių „Aušros“ progimnazijos direktorė Lina Adomaitienė.

Paaugliai

Septyniose Lietuvos mokyklose – Alytuje, Klaipėdos rajone ir Vilniuje – praėjusių metų pabaigoje vyko bandomasis projektas. Stebėta, kokios priemonės efektyviausiai užkirstų kelią psichotropinių priemonių vartojimui mokyklose.

„Tikriname priemones, tai yra kietąsias priemones, tokias kaip kameros, sensoriai, mokyklų aptvėrimai. Tai tokios priemonės, kurios yra matomos ir gali užtikrinti mokyklų saugumą. Ir taip pat atitinkamos prevencinės priemonės, minkštosios priemonės, susijusios su mūsų vaikų požiūrio keitimu“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Tačiau rezultatų ministrė nesako.

„Šiuo metu dar negalime pristatyti, apibendrinimus padarysime prieš mokslo metus. Dabar visa informacija apibendrinama, gryninama“, – sakė A. Bilotaitė.

Pasak vicemerės, dabartinė situacija, tik ledkalnio viršūnė.

„Tai ilgas, nuoseklus darbas, turime apsišarvuoti kantrybe. Turime mažinti rizikos veiksnius, o jų daug, ir didinti atsparumą. Čia tiek daug sudedamųjų, visi turėsime dirbti“, – aiškino D. Mykolaitienė.

Per pusmetį vien Kėdainiuose medikų pagalbos prireikė 10 vaikų, kurie buvo parūkę neaiškių psichotropinių medžiagų.