Straipsnį apie vaikų naudojimąsi technologijomis „Delfi Šeimai“ paruošė Straipsnio autorė UMO studijos ir pusdienio darželio vadovė Vilma Bačiulienė.

Drausti ar leisti?

Šiuolaikiniai vaikai gimsta pasaulyje, kuriame technologijos tapo neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi. Todėl technologijomis naudotis jie išmoksta itin greitai ir intuityviai! Ar pastebėjote, kad dažnai paėmus naują įrenginį į rankas, jiems net neprireikia paaiškinimo, kaip tuo įrenginiu naudotis?

To baimintis visai nereikia, juk technologinis išprusimas šiais laikais – būtinas. Tačiau svarbu atsižvelgti į vaiko amžių, atidžiai vertinti žiūrimą turinį ir nuo pat pirmųjų pažinties su technologijomis dienų stengtis mokyti jomis naudotis saikingai. O visų svarbiausia – parodyti vaikui, kad pasaulis yra be galo įdomus ne tik ekranuose, bet ir už namų sienų!

Ką daryti ir kaip elgtis, kad šiuolaikinės technologijos teiktų naudą?

Viena pagrindinių užduočių tėvams – padėti vaikui pasirinkti tinkamą turinį. Šiuolaikinės technologijos atveria neribotas pažinimo galimybes, kuomet vieno mygtuko paspaudimas gali suteikti neaprėpiamus informacijos srautus. Todėl tėveliai turėtų atidžiai kontroliuoti turinį, kuris pasiekia vaikus, būtinai atsižvelgiant į vaiko amžių, jo patirtį bei pomėgius.

Svarbu atsižvelgti į vaiko amžių, atidžiai vertinti žiūrimą turinį ir nuo pat pirmųjų pažinties su technologijomis dienų stengtis mokyti jomis naudotis saikingai.

Niekam ne paslaptis, kad išmanieji įrenginiai vaiko rankose turi galią tėveliams suteikti minutėlę atokvėpio, tačiau tai jokiu būdu NETURĖTŲ atlikti „auklės“ funkcijos vaikui.

Kita vertus, šiuolaikinės technologijos gali tapti naudingu įrankiu, organizuojant šeimos pramogas ar bendraujant su vaiku. Pavyzdžiui, pažiūrėję filmuką, aptarkite jį. Taip praturtinsite žinių bagažą ir nejučia išmoksite naujų dalykų.

Vyresnius vaikus galite paskatinti ne tik žiūrėti kitų sukurtą, bet ir pačiam kurti savo turinį – filmavimas, montavimas, nuotraukų koregavimas, programėlių kūrimas suteikia vertingų žinių ir lavina kūrybiškumą. O galbūt ateityje tai gali tapti visai realia karjeros kryptimi?

Nuo kelerių metų vaikui galima leisti žaisti su telefonu, planšete, kompiuteriu?

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja vaikams iki 1,5–2 m. amžiaus vengti naudotis bet kokiais ekraną turinčiais prietaisais. Anot mokslininkų, vaikai nėra pajėgūs suvokti ir objektyviai vertinti to, kas vyksta ekranuose, todėl toks laisvalaikio praleidimo būdas yra visiškai nenaudingas. Mirgantys vaizdai ir chaotiškas informacijos srautas stimuliuoja tik nedidelę vaiko smegenų dalį. O štai kitų smegenų dalių, atsakingų už kalbą, atmintį, emocijas bei jų valdymą ir gebėjimą susikaupti, tobulėjimas lėtėja! Žinoma, šiek tiek vyresniame amžiuje išmanieji įrenginiai gali tapti puikiu edukaciniu įrankiu, tačiau itin svarbu ekranais naudotis saikingai.

Sunerimti vertėtų tuomet, jeigu pastebėjote, kad vaiko elgesys smarkiai pasikeitė – sumažėjo interesų laukas, pablogėjo santykiai su draugais ar šeimos nariais. Tokiu atveju reikėtų nedelsiant trumpinti laiką, praleidžiamą prie ekranų, ir imtis kitų veiklų drauge.

Taigi kaip elgtis tėvams, kad technologijos taptų vaiko draugu, o ne priešu? Dalinamės rekomendacijomis:

1. Nustatykite laiko limitą išmaniųjų įrenginių naudojimui.

Ypač svarbu, kad išmanieji įrenginiai netaptų priemone vaikui nuraminti. Antraip gali kilti dar didesnių nesusipratimų, pavyzdžiui, be šios stimuliacijos vaikui apskritai nebepavyks nusiraminti.

2–3 m. amžiaus vaikams rekomenduojama leisti technologijomis naudotis 2–3 kartus per savaitę po 10–15 minučių.

3–6 m. amžiaus vaikams rekomenduojama leisti technologijomis naudotis 2–3 kartus per savaitę iki 30 minučių.

Nuo 6 m. amžiaus vaikams galime leisti technologijomis naudotis kiek ilgiau – iki valandos per dieną.

O štai nuo 10 m. amžiaus vaikams galime leisti technologijomis naudotis iki dviejų valandų per dieną, jeigu tai bus daroma atsakingai. Į šį laiką turėtų tilpti ir pasiruošimas mokyklinei veiklai, namų darbų atlikimas bei laisvalaikis.

Mūsų elgesys nesąmoningai tampa pavyzdžiu mūsų vaikams.

2. Kontroliuokite vaiką pasiekiantį turinį.

Tai – ne pati lengviausia užduotis, nes vaikas yra laisvas ir jis turi galimybę rinktis. Tačiau siekiant apsaugoti vaiką nuo kenksmingos informacijos, kontroliuoti jį pasiekiantį turinį yra būtina. Kontrolę ir ribas priimti bus lengviau, jeigu pasiūlysite bent keletą alternatyvų, iš kurių vaikas pats galės pasirinkti.

Prieš duodami vaikui išmanųjį įrenginį nepamirškite susitarti, kokį turinį bus galima žiūrėti ir kiek laiko vaikas galės praleisti prie ekrano. Iš pradžių susitarti gali būti nelengva, tačiau svarbu išlikti tvirtiems ir „atlaikyti“ vaiko reikalavimus. Be abejonės, vaikui turime duoti ne tik tai, kas jam patinka, bet ir tai, kas išties naudinga.

3. Rodykite pavyzdį.

Kiek laiko patys praleidžiame su išmaniaisiais įrenginiais? Kiek vietos jie užima mūsų gyvenime? Tai – mūsų laisvalaikis ar priemonė susisiekti bei pasiekti reikalingą informaciją? Mūsų elgesys nesąmoningai tampa pavyzdžiu mūsų vaikams. Gana dažnai pasitaiko atvejų, kuomet vaikai, piešdami šeimos portretą, šeimos narius vaizduoja su telefonais arba kompiuteriais rankose. Ar tuomet galime pykti ant vaiko, kad jis per daug laiko praleidžia prie kompiuterio? Vaikai kartoja tai, ką mato savo artimiausioje aplinkoje.

Jeigu norime, kad technologijos netaptų neatsiejama vaiko gyvenimo dalimi, išmanieji įrenginiai namuose turėtų atrasti savo vietą ir būti naudojami tik tada, kai reikia atlikti kokį nors veiksmą.

Ne mažiau svarbu atsižvelgti į garso foną, kuris vyrauja namuose. Įsivaizduokite situaciją, kuri realybėje nutinka ne taip jau retai – grįžtate į namus, įjungiate televizorių, įjungiate radiją ar garsiai žiūrite vaizdo įrašus socialiniuose tinkluose, o tuo metu šiame technologijų triukšme jūsų vaikas sėdi ir žaidžia planšete. Laikui bėgant tai tampa įprastu fonu, kuriame auga vaikas. Todėl jeigu taip nutinka ir jūsų namuose, laikas susimąstyti ir pabandyti šį įprotį pakeisti.

Taigi technologijų bijoti nereikia, jeigu naudojamės jomis saikingai. Tiesa, tobulą balansą išlaikyti pavyks ne visada. Tačiau prieš duodami vaikui išmaniuosius įrenginius nepamirškime pagalvoti – tai atneš naudos vaikui ar tiesiog trumpam patenkins mūsų poreikį atokvėpiui. Technologijas naudokite atsakingai ir prasmingai. Tokiu būdu jos išties gali padėti vaikui augti ir tobulėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją