„Žmogaus „uodegos“ yra labai retas reiškinys, medicininėje literatūroje aprašyta vos 40 tokių atvejų visame pasaulyje“, – ligoninės vaikų chirurgijos gydytoją Shasanką Shekharą Pandą citavo „The Hindu“.

Anot užsienio žiniasklaidos cituojamo mediko, yra rizika, kad „uodega“ gali pažeisti nugaros smegenis, taip pat paveikti judėjimo, šlapinimosi ir tuštinimosi funkcijas. Dėl šių priežasčių rekomenduojama atlikti ankstyvą operaciją.

„Pašalinę uodegą rekonstravome vaiko stuburo kanalą. Su nugaros smegenimis buvo susijungusi spina bifida (liet. įgimta stuburo smegenų išvarža), kuri buvo kruopščiai sutvarkyta“, – kalbėjo indų gydytojas Panda.

„Pooperacinis atsigavimas buvo nesunkus. Po operacijos praėjus 6 mėnesiams pacientas neturi neurologinio deficito, o žaizda sugijo gerai. Operacija buvo sėkminga, todėl buvo paskelbta apie jos detales“, – kalbėjo jis.

Tai ne pirmoji „uodegos“ pašalinimo operacija šalyje. 2022 m. užsienio žiniasklaida skelbė, kad Odišos valstijoje neurochirurgai išoperavo kaulinę „uodegą“ dviejų mėnesių kūdikiui.

Naujagimis

Dauguma žmonių gimsta be „uodegos“, nes ši struktūra išnyksta arba įsiskverbia į kūną vaisiaus vystymosi metu.

Brazilija 2023 m. taip pat pranešė apie panašų atvejį, kai gydytojai chirurginiu būdu pašalino 6 cm ilgio „uodegą“.

Apie rudimentines kūdikių uodegėles pasakojo ir garsus, beveik 2 mln. sekėjų „TikTok“ turintis gydytojas Joe Whittington, geriau žinomas kaip Dr. Joe. Pasidalinęs šokiruojančiomis nuotraukomis savo „Facebook“ profilyje gydytojas rašė: „Norite tikėkite, norite ne, bet šis naujagimis gimė su 5 colių (13 cm) uodega! Uodegos ataugėlė yra neįprastas dalykas, pasitaiko vos keli tokie atvejai visame pasaulyje, todėl tai išties unikalu. <...> Juosmens ir kryžkaulio srityje esanti uodega neturi kaulų, kremzlių ir nugaros smegenų, ją sudaro riebalinis ir jungiamasis audinys, skersaruožiai raumenys, kraujagyslės ir nervai, kuriuos gaubia oda. <...> Nors ir retai pasitaikanti bei dažnai laikoma kosmetine anomalija, tokia uodega nekelia pavojaus sveikatai ir gali būti pašalinta netrukus po gimimo atliekant paprastą chirurginę procedūrą be jokių liekamųjų reiškinių. Ji primena mūsų evoliucijos istoriją, nes yra mūsų protėvių organo liekana“.

Pridėjęs, kad pats tokią ataugą greičiausiai pasiliktų, garsus gydytojas užvirė didžiulę diskusiją. Įdomu, kad daugelis sekėjų tikino, jog gimę su uodegomis taip pat mielai jas pasiliktų. „Norėčiau uodegą pasilikti. Ypač jei galėčiau ją judinti arba dar geriau – ja griebti daiktus! Tai būtų šaunu!“ – rašė vienas sekėjas. Kiti piktinosi tėvais ir medikais, kurie nutaria šią ataugą pašalinti be paties savininko sutikimo.

Naujagimis

Delfi dėl kūdikių, gimstančių su „uodega“, kreipėsi ir į Kauno klinikų ir Santarų klinikų medikus, vis tik konkrečių atsakymų jie nepateikė.

„Lietuvoje tokių atvejų nėra buvę, tad komentuoti sunku“, – tikino Santarų klinikų atstovė.