2020 m. yra pirmieji metai, kai riedlentės įtrauktos į olimpinių sportų sąrašą. Lietuvos riedlenčių federacija sudarė talentingų kandidatų į olimpinę rinktinę sąrašą: Dovydas Jucys, Domantas Antanavičius, Kelvinas Litvinas, Rokas Ignotas, Gintaras Kadziliauskas, Vainius Janeliūnas, Kernius Trakymas ir Povilas Jucys. Šiems sportininkams visokeriopai bus padedama treniruotis ir dalyvauti varžybose. 2021 m. tikimasi sudaryti Lietuvos riedlenčių olimpinę rinktinę, kuri turi realius šansus sudalyvauti Los Andželo olimpiadoje, o gal net ir Paryžiuje.

2020 m. Lietuvoje įvyko net 10 riedlenčių varžybų ir renginių: „Kablys Game of Skate'20” Vilniuje, „Go Skateboarding Day” Vilniuje, Lietuvos Respublikos Riedlenčių Čempionatas'20 Vilniuje, „Karramba Beach Jam” Palangoje, „Holy Pine” Druskininkuose, „KESK - BMX & Skate Best Trick” Kaune, „Seaside Session'20” Klaipėdoje, „White Bridge Games” Vilniuje, „Skate Session with Madars Apse” Vilniuje, „AJE Skatepark” atidarymas, Klaipėdoje (varžybos be žiūrovų). Net 5 iš 10 renginių vyko Vilniuje, taigi miestą drąsiai galima vadinti ir riedlenčių sostine.

Riedlentininkai

Lietuviai taip pat sudalyvavo ir tarptautinėse varžybose „Simple Session’20”, kurios spėjo įvykti prieš viskam sustojant dėl pandemijos. Jose garbingai pasirodė Mantas Vaškelaitis ir Rokas Ignotas. Rokas - didelių rampų specialistas, tad kibo į milžinišką parką petis į petį su pasaulinio lygio profesionalais. Mantas – techniškas sportininkas, tad kūribiškai išnaudojo tokias figūras kaip turėklai, dėžės ir sienos. Kvafikacijų, deja, nė vienas nepraėjo, nes rungtis su pasaulio geriausiais vis dėlto nėra paprastas uždavinys. Tačiau neabejotinai galimybė važiuoti didžiuliame ir aukštame parke su pasaulio geriausiais pridėjo patirties ir drąsos kitoms tarptautinėms varžyboms.

Riedlentininkai iš kitų įvykusių renginių išskiria „Go Skateboarding Day” birželio 21 d., nes tai – diena kai visame pasaulyje visi, kas bent šiek tiek pastovi ant riedlentės, lekia važinėt. Taigi ir Lietuvoje galima pamatyti senai matytus veidus.

Trečiasis Lietuvos Respublikos Riedlenčių Čempionatas šiais metais sutraukė net 40 dalyvių. Tai pirmoji stotetlė visiems kada nors siekiantiems užsiimti šiuo sportu profesionliai. 2020 m. jame pirmą kartą buvo moterų grupė, kurioje nugalėjo Audronė Locaitytė. Jaunių grupėje geriausiai pasirodė Lukas Vaškelaitis ir Kernius Trakymas. Profesionalų disciplinoje nugalėjo Rokas Ignotas.

Riedlentininkai

Visi kaip susitarę „Karramba Beach Jam” mini kaip geriausią nuotaiką šiais metais sukūrusį renginį. Tai ilgiausiai Lietuvoje vykstančios varžybos, vienoje iš unikaliausių vietų – mini-tramplyne papludimyje prie pat Palangos gelbėtojų stoties. Labiau vasarišką renginį sunku ir įsivaizduoti. Riedlečių disciplinoje Palangoje nugalėjo Žygimantas Rudys.

Riedlenčių infrastruktūrą per 2020 m. išaugo 17 naujų vietų:

Vilniuje Baltojo tilto parkas,

Riedlenčių parkas Lazdynuose,

Riedlenčių parkas Pašilaičiuose,

„AJE Skatepark” po stogu Klaipėdoje,

Riedlenčių parkas Sąjūdžio parke,

Velo trasa Klaipėdoje,

dvi aikštės, pritaikytos riedlenčių sportui Klaipėdoje,

Nauja Šiaulių aikštė riedlentėms,

Elektrėnų riedlenčių parkas po stogu,

Velo trasa Elektrėnuose,

Naujas parkas Lazdijuose,

Atnaujintas parkas Telšiuose,

Kaišiadorių parko renovacija,

Palangos mini-tramplyno renovacija,

Parko renovacija Birštone,

Nauja parkūro aikštelė Kėdainiuose.

Riedlentininkai

Klaipėda, besirūpindama saugiomis vietomis jaunimui leisti laisvalaikį, nušluostė nosį visiems Lietuvos miestams ir miesteliams – net 5 naujos vietos. Iš viso į riedlenčių infrastruktūrą 2020 m. investuota apie 1,5 mln. Eur.

Augant investicijoms į infrastruktūra, auga ir žmonių, besidominčių riedlenčių sportu skaičius. Neoficialiais duomenimis riedlenčiu sportu Lietuvoje domisi net 67 tūkst. gyventojų, iš kurių net trečdalis – merginos. Vilniaus riedlenčių mokyklos „Kablys” ir „CoreIndoor” sako, kad mokinių skaičiumi sezonas buvo rekordinis. Vien „Kablys” surengė 15 nemokamų grupinių treniruočių prie Baltojo tilto, Kalnų parke ir Kauno Vienybės aikštėje. Klaipėda taip pat turi profesionalią riedlenčių mokyklą „Aje + Skatepark”.

Taigi 2020 m. pagal augančią infrastruktūrą ir susidomejimą sportu, panašu, kad riedlentės po truputį atsikrato savo nišinio sporto reputacijos. Žinoma, apie šio sporto lyginimą su populiariausiais Lietuvos sportais, kalbėti dar anksti, tačiau džiugu matyti, kad atsiranda vis daugiau galimybių aktyviam gyvenimo būdui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)