Šiemet iki rugpjūčio 1 d. Ukmergės rajono savivaldybės administracija užregistravo 75 santuokos nutraukimo įrašus, iš kurių 16 – pagal notarų pranešimus.

Teismų informacinės sistemos LITEKO duomenimis, Vilniaus regiono apylinkės teismo Ukmergės rūmuose per pirmą 2023 m. pusmetį dėl santuokos nutraukimo bendru sutarimu užvesta 30 civilinių bylų, tai yra 18 bylų mažiau nei praėjusių metų antrąjį pusmetį.

Kaip tai veikia?

Notarine tvarka santuoka gali būti nutraukta bendru sutuoktinių sutikimu, jei nuo santuokos sudarymo yra paėję daugiau negu vieni metai, sutuoktiniai neturi bendrų nepilnamečių vaikų ir daugiau nei metus netvarko bendro ūkio, negyvena santuokinio gyvenimo. Jei sutuoktinių pora turi bendrų nepilnamečių vaikų, juos išskirti, kaip ir iki šiol, gali tik teismas. Teismo kompetencijai paliekami spręsti ir sutuoktinių ginčai, jei dėl santuokos nutraukimo klausimų jie patys nesusitaria.

Sutuoktiniai, apsisprendę nutraukti santuokos saitus, turi tarpusavyje susitarti dėl bendro santuokoje įgyto turto padalijimo, taip pat – kokią pavardę po santuokos nori turėti (santuokinę ar turėtą iki santuokos), taip pat išspręsti vienas kito išlaikymo klausimą, jei tai jiems yra reikalinga.

Jei sutuoktiniai turi kreditorių, tuomet apie numatomą santuokos nutraukimą ir turto bei įsipareigojimų pasidalijimą turi pranešti raštu kreditoriams, kurie per 30 dienų nuo pranešimo gavimo turi teisę pareikšti motyvuotus prieštaravimus dėl sutuoktinių susitarimo, galinčio pažeisti kreditoriaus interesus. Kreditoriams pareiškus prieštaravimus, sutuoktiniai gali koreguoti savo susitarimą, kad jis atitiktų kreditoriaus interesus, o to nepavykus padaryti, dėl santuokos nutraukimo teks kreiptis į teismą.

Ištuoka įsigalioja jau kitą dieną

Sutuoktiniams pavykus taikiai išspręsti visus klausimus, notaras patvirtina sutuoktinių sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių ir perduoda ją registruoti civilinės metrikacijos įstaigai. Sutartis įsigalioja kitą darbo dieną po jos notarinio patvirtinimo dienos ir tai laikoma sutuoktinių ištuokos diena. Sutuoktiniai gali kreiptis į savivaldybės civilinės metrikacijos skyrių ir gauti ištuokos įrašą.

Notarų praktika rodo, kad santuokos nutraukimo paprastumas, greitumas priklauso nuo konkrečios situacijos. Iš tiesų, jei sutuoktiniai neturi jokio bendro turto ir jokių kreditorių, jų santuoka teoriškai gali būti nutraukta per keletą darbo dienų.

Visgi jei sutuoktiniai turi užgyvenę daug turto ir/ arba turi kreditų, visų su santuokos nutraukimu susijusių klausimų išsprendimas gali užtrukti ir keletą mėnesių. Sudėtingesniais atvejais sutuoktiniams papildomai tenka pasikonsultuoti ir su advokatu.