Kaip tinkamai prižiūrėti virtuvinius rankšluosčius, kad atsikratytumėte nemalonaus kvapo?

Mirkymas – svarbus parengiamasis etapas, kurį būtinai reikia atlikti prieš skalbimą, ypač jei jūsų virtuviniai rankšluosčiai turi pasenusių dėmių. Šiam tikslui galite naudoti vieną iš kelių patikimų priemonių:

  • baliklį. Prieš naudodami jį būtinai išstudijuokite gamintojo instrukcijas ir įpilkite gaminio, laikydamiesi taisyklių;

  • skalbimo miltelius. Jie tinka tik baltiems virtuvės rankšluosčiams, nes spalvoti gali prarasti ryškumą (patarimas – į 1 l vandens įpilkite 20 g miltelių ir 100 g valgomosios druskos);

  • maistinę druską. Tai puikus pasirinkimas, jei reikia pašalinti kavos ar pomidorų pastos dėmes (patarimas – į 1 l vandens įberkite ne daugiau kaip 100 g druskos ir gerai išmaišykite).

Virtuvinius rankšluosčius, kad ir kokį būdą pasirinktumėte, reikėtų ilgiau nei 1 valandą. O jei dėmės atsirado seniai, geriau palikti per naktį.

Virtuvinis rankšluostis yra nepakeičiamas buityje, bet, deja, nėra ilgaamžis

Kiti išbandyti ir rekomenduojami virtuvinių rankšluosčių skalbimo būdai

  • „Tinginio“ versija druskos tirpale

Šis būdas padės išskalbti net kavos, raudonojo vyno ar sulčių dėmes. Į 5 litrus vandens įmaišykite 5 arbatinius šaukštelius valgomosios druskos. Palikite rankšluosčius šiame tirpale 1 valandą, o tada skalbkite kaip įprasta.

  • Ūkinis muilas

Juo reikia gausiai ištepti visas dėmių vietas, tada rankšluostį įdėti į celofaninį maišelį ir palikti šaldytuve per naktį. Ryte galite skalbti rankomis arba skalbimo mašinoje.

  • Augalinis aliejus

Šis variantas gali pasirodyti neįprastas, tačiau jis gana veiksmingas. Augalinį aliejų reikia sumaišyti su skalbimo priemone (santykiu 1:1) ir gautą mišinį supilti ant rankšluosčių bei įpilti karšto vandens. Jis turėtų visiškai padengti audinį. Palikite taip virtuvinius rankšluosčius 10 valandų, ant viršaus ušdėdami kažką sunkaus. Tada juos išskalbkite.

  • Actas

Šį metodą dažnai naudoja namų šeimininkės. Actas puikiai susidoroja ne tik su maisto dėmėmis, bet ir su pelėsiu. Jo galima įpilti net į skalbimo mašiną. Norėdami gauti gerą rezultatą, paimkite pusę puodelio 9 % acto ir įpilkite skalbimo miltelių (santykiu 1:1).

Virtuvinis rankšluostis yra nepakeičiamas buityje, bet, deja, nėra ilgaamžis

  • Vandenilio peroksidas ir citrinos rūgštis

Jei reikia pašalinti burokėlių ar pomidorų dėmes, šis metodas veiks geriau. Pirmiausia audinį reikia gausiai įtrinti ūkiniu muilu, tada išskalauti, užpilti citrinos rūgštimi ir palikti 10 minučių. Po to rekomenduojama skalbti tik rankomis. Vietoj citrinos rūgšties virtuvinius rankšluosčius galite užpilti vandenilio peroksido.

  • Garstyčios

Garstyčios ne tik padės nuplauti nešvarumus, bet ir dezinfekuos virtuvinius rankšluosčius. Šis metodas puikiai tinka net baltam audiniui. Kelis valgomuosius šaukštus garstyčių reikia atskiesti verdančiu vandeniu. Turėtumėte gauti tirštą grietinę primenančią masę. Tada sudrėkinkite rankšluostį, gautą masę užtepkite ant dėmių, palikite 8 valandoms ir išskalbkite.

  • Kalio permanganatas nuo nemalonaus kvapo

Kalio permanganatas puikiai neutralizuoja nemalonų kvapą. Pirmiausia pamirkykite virtuvinį rankšluostį šiltame vandenyje, įberkite 1 arbatinį šaukštelį kalio permanganato. Palikite 1 valandai, tada skalbkite rankomis arba skalbimo mašinoje.

Norint išbalinti virtuvinį rankšluostį, taip pat tinka kalio permanganatas. Į karštą vandenį įmerkite šluostę, įberkite 200 g skalbimo miltelių ir keletą kristalų kalio permanganato. Uždenkite maistine plėvele ir palaukite, kol vanduo atvės. Rankšluostį išskalbkite rankomis.