Manoma, kad nuo koi pla – populiaraus tradicinio patiekalo, valgomo Tailande ir Laose, – kasmet miršta apie 20 000 žmonių. Apie tai praneša „Oddity Central“.
Koi pla dažniausiai gaminamas iš žalios gėlavandenės Mekongo baseino žuvies, kuri dažnai būna užkrėsta parazitinėmis plokščiosiomis kirmėlėmis, kurios vadinamos siurbikėmis.
Jau seniai žinoma, kad siurbikės sukelia vieną agresyviausių žmogui žinomų vėžio formų – cholangiokarcinomą arba tulžies latakų vėžį.
„Tai labai didelė žala sveikatai“, – agentūrai „Agence France-Presse“ sakė Tailando Khon Kaeno universiteto chirurgas Narongas Khuntikeo.
Khuntikeo, kurio tėvai, visą gyvenimą valgę koi pla, mirė nuo latakų vėžio, daug metų keliavo po šiaurės rytų Tailando kaimus ir žmonėms suteikė informaciją apie pavojų, kurį kelia šio pigaus patiekalo valgymas.
Deja, šis tradicinis žuvies patiekalas Tailando Isaano regione yra toks populiarus, kad priversti žmones nustoti jį valgyti yra nepaprastai sunku.
Dalis gyventojų teigia, kad žuvies apdorojimas visiškai sugadina vėliau gaminamo minėto patiekalo skonį.
Vyresnioji karta, užaugusi su koi pla patiekalu, yra daug mažiau linkusi jo atsisakyti, tačiau tokie gydytojai kaip Narong Khuntikeo tikisi, kad bent jau jaunoji karta ims suvokti, kokį pavojų sau kelia jį valgydami.
Sakoma, kad techniškai pakanka vieno kąsnio, kad būtų sukeltas tulžies latakų vėžys.
Ši liga, vadinama tyliuoju žudiku, turi vieną mažiausių išgyvenamumo rodiklių.
Didžiausioje Tailando provincijoje Isaane dėl patiekalo populiarumo pasaulyje yra didžiausias tulžies latakų vėžio paplitimas.
Dr. Khuntikeo atliko išsamius Tailando Isaano provincijos kaimų gyventojų tyrimus ir nustatė, kad net 80 % sergančiųjų buvo suvalgę gyvų trematodų. Ir nors ne visiems nustatytas tulžies latakų vėžys, rizika susirgti mirtina liga, anot jo, yra didžiulė.