Tokia masinė žmonių nuostaba atskleidė jų įpročius. Gali būti, kad šis virtuvės prietaisas ne vienuose namuose lieka be priežiūros ir rūpesčio.
Tačiau duonos skrudintuvo valymas ir priežiūra gali ne tik užtikrinti geresnį jo veikimą, bet ir, svarbiausia, gerokai sumažinti užsidegimo riziką, kaip atskleidžia tinklalapis „bhg.com“. Neverta rizikuoti, kai išvalyti prietaisą taip lengva.
Ką būtina žinoti
• Prieš valydami, skrudintuvą būtinai atjunkite nuo kištukinio lizdo.
• Valyti galima tik visiškai atšalusį skrudintuvą.
• Kuo dažniau ištuštinkite trupiniams skirtą dėklą: jo persipildymas sukelia gaisro riziką.
• Niekada nemėginkite iškrapštyti trupinių arba kitokių nešvarumų, kai skrudintuvas prijungtas prie maitinimo šaltinio.
• Nekiškite į skrudintuvą jokių įrankių, nes taip darydami galite pažeisti kaitinimo elementą, be to, toks elgesys didina gaisro ir elektros smūgio riziką.
• Skrudintuvo ypač nerekomenduojama apipurkšti vandeniu ir (arba) valomaisiais preparatais; nardinti jo taip pat negalima.
Priemonės, kurių prireiks
• Kulinarinis šepetėlis
• Švelni kempinė
• Mikropluošto šluostė (-ės)
• Indų ploviklis
Darbo eiga
• Paruoškite skrudintuvą
Atjunkite prietaisą nuo maitinimo šaltinio ir (jei reikia) leiskite atšalti.
• Išvalykite trupinius
Jei skrudintuvas turi dėklą trupiniams, jį ištraukite ir iškratykite trupinius į šiukšliadėžę. Jei skrudintuvas yra be trupinių dėklo, iškratykite jį švelniai purtydami virš šiukšliadėžės arba kriauklės.
• Išvalykite trupinių dėklą
Prie dėklo priskretusius trupinius patogu nušluoti kulinariniu šepetėliu: darbuokitės su juo taip, tarsi tai būtų nedidelis šepetys, skirtas skrudintuvams.
• Nuvalykite išorę
Vandeniu sudrėkinta mikropluošto šluostė (ji turi būti nugręžta, jokiu būdu nevarvėti) nuvalykite skrudintuvą iš išorės. Daugiau dėmesio reikėtų skirti dažnai čiupinėjamoms sritims, kaip antai rankenėlės ir mygtukai.
• Pašalinkite atkaklesnes dėmes
Jei išorinis skrudintuvo paviršius ypač purvinas, su matomomis priskretusio maisto arba kitokiomis dėmėmis, jas pavalykite neabrazyvine kempinėle, sudrėkinta švelniu tirpalu, pasigamintu iš kelių lašų indų ploviklio ir vandens. Tokiomis priemonėmis turėtų pavykti pašalinti užtiškusius riebalus ir prilipusius nešvarumus.
• Nuvalykite rankenėles
Jei skrudintuvo rankenėlės nuimamos, jas nuimkite ir atskirai išplaukite karštu muilinu vandeniu.