Vaizdo įraše, kuriuo 32-ejų Shehrose Noor Mohammad pasidalijo „Instagram’e“, ji laiminga šoka pagal vieną iš Bolivudo dainų. Manoma, kad „skyrybų vakarėlis“ vyko JAV, fone matyti balionai su užrašu „Sveikiname skyrybų proga“, praneša independent.co.uk.

„Skyrybų apskritai nereikėtų švęsti. Taip, kartais jos išlaisvina iš toksiškų santykių. Taip, jos išlaisvina nuo narcizo partnerio. Taip, tai kartais naudinga psichinei sveikatai. Vis dėlto, jei pradėsime švęsti skyrybas, žmonės bijos tuoktis. Jau dabar matome vienišų motinų skaičius. Vaikams tėvo nebuvimas yra trauma“, – rašė puslapio, kuriame buvo patalpintas minėtas vaizdo įrašas, administratoriai.

„Labai sveikinu ją palikusį vyrą“, – komentavo vienas socialinių tinklų vartotojas.

„Koks laimingas vaikinas, kuris jos atsikratė“, – rašė kitas.

Pranešama, kad M. Mohammad, kuri, kaip teigiama jos „Instagram“ biografijoje, laimėjo konkursą „Mis Pietų Azija 2024“, turi parduotuvę JAV ir niekada nėra buvusi Pakistane.

Reaguodama į kritiką, ji savo „Instagram“ tinkle paskelbė keletą istorijų, kuriose atkreipė dėmesį į kultūrą, leidžiančią vyrams smurtauti prieš moteris be jokių pasekmių.

„Juokinga, kad šią komentarų skiltį kuria vyrai iš šalies, kuri sveikina savo žmonų, seserų ir dukterų žudymą vardan islamo tikėjimo“, – rašė ji, atsakydama į Pakistano socialinių tinklų vartotojų komentarus.

„Jūs, vaikinai, tiesiogine prasme mieliau žiūrėtumėte, kaip moteris gyvena nelaiminga, kaip ją muša, išnaudoja, kankina ir panašiai“, – pridūrė ji.

Vaizdo įrašas taip pat buvo paskelbtas Indijos socialinėje žiniasklaidoje, daugelis komentatorių spėliojo apie jos gaunamus alimentus, o kai kurie reiškė susirūpinimą dėl santuokos prasmės.

„Laisvės suteikimas moterims buvo absoliuti klaida“, – sakė vienas vartotojas.

Kitas teigė: „Santuokos institucija prarado bet kokį šventumą.“

Nepaisant neigiamų komentarų, M. Mohammad taip pat sulaukė moterų palaikymo ir solidarumo.

„Man tai smūgis į paširdžius, nes žmonės mano, kad moterys skiriasi labai dažnai. Nemato, kad tie purvini, bjaurūs, smurtaujantys vyrai, kurie jų nesaugo, nieko nesuteikia ir nieko gero niekam nedaro, tik didina savo ego ir jaučia neapykantą moterims, yra priežastis, kodėl šiais laikais moterys renkasi skyrybas.“

M. Mohammad tikisi, kad jos paviešintas vaizdo įrašas paskatins daugiau moterų išeiti iš smurtu grįstos santuokos.

„Manau, kad stereotipinį mąstymą būtų galima keisti, jei daugiau žmonių imtų švęsti išėjimą iš neigiamų situacijų, nesvarbu, ar tai būtų santykiai, darbas ar santuoka. Žengiau šį žingsnį ir sulaukiau neigiamų reakcijų, vis dėlto tikiuosi, kad žmonės paseks mano pavyzdžiu“, – sakė ji „The Print“.

Pakistane 40 proc. ištekėjusių moterų patiria sutuoktinio smurtą

Požiūris į skyrybas Pietų Azijos šalyse, pavyzdžiui, Indijoje ir Pakistane, vis dar stigmatizuotas. Nors abiejose šalyse skyrybos teisiškai pripažįstamos, jose labai pabrėžiama „garbės“ sąvoka, dėl kurios moterims dažnai tenka našta išlaikyti nedalomos šeimos įvaizdį prieš visuomenę.

Nors jaunesnės kartos vis dažniau meta iššūkį patriarchalinėms normoms, santuokos nutraukimas dažnai lemia moterų socialinį persekiojimą.

Jungtinių Tautų Gyventojų fondas (UNFPA) Pakistane teigia, kad „Pakistane 32 proc. moterų yra patyrusios fizinį smurtą, o 40 proc. kada nors ištekėjusių moterų yra patyrusios sutuoktinio smurtą“, ir priduria, kad šie skaičiai nėra tikslūs, nes kas antra smurtą patyrusi pakistanietė niekada nesikreipia pagalbos.

Remiantis vietos pranešimais, Pakistane vis dar dažnai pranešama apie „nužudymus dėl garbės“. Žmogaus teisių grupės Pakistane teigia, kad dauguma „nužudymų dėl garbės“ įvyksta, kai moteris atsisako sudaryti santuoką arba kai prieš ją seksualiai smurtaujama, pranešė Pakistano naujienų dienraštis „The Nation“.