Dvi dukras – pradinukę ir darželinukę – auginantis vilnietis Andrius, paprašęs neviešinti savo pavardės, sako dėl pandemijos įvestuose ribojimuose pasigendantis paprasčiausios logikos: „Su savo vaikais galiu eiti, kur tik noriu – į koncertus, teatrą, pagaliau – į šiuo metu sausakimšus prekybos centrus, tačiau štai negaliu sudalyvauti jų kalėdiniuose pasirodymuose mokykloje ir darželyje. Noriu pabrėžti, kad esu pasiskiepijęs, turiu Galimybių pasą, kuris man visur atveria duris.

Dabar yra rekomendacijos, pavyzdžiui, nesibūriuoti didelėmis grupėmis. O ar jūs matėt, kas darosi parduotuvėse, visose kitose viešose vietose? Pandemijos lyg nebuvę. Aišku, visi kaukėti, bet vis tiek kur čia logika? Ir apskritai, ką reiškia „rekomendacijos“? Mano galva, tai tiesiog valdžios atsakomybės nuo savęs nusimetimas.“

Dviejų dukrų tėčiui kilo pagrįstas klausimas, kodėl tėvai gali dalyvauti kalėdiniuose įvairių būrelių pasirodymuose, o štai ugdymo įstaigose to padaryti nevalia. „Vyresnioji mūsų dukra lanko chorą. Praėjusią savaitę visa šeima dalyvavome šventiniame jos pasirodyme. Žinoma, buvo laikomasi visų saugumo reikalavimų, visi žiūrovai dėvėjo kaukes, buvo patikrinti jų GP. Kodėl to padaryti nebūtų galima ir mokyklose?“ – klausė vyras.

Apmaudžiausia jam, kad buvo priverstas praleisti kalėdinę šventę jaunėlės darželyje. „Ji dar lopšelinukė, darželį pradėjo lankyti tik šį rudenį ir iki šiol būna sunkių adaptacijos atkryčių. Todėl, manau, normalu, kad jaudinomės, kaip jai seksis pirmąkart susitinkant tikrą Kalėdų Senelį, kai šalia nebus mūsų su mama. O ir šiaip, jaučiamės taip, lyg iš mūsų būtų pavogtos brangios akimirkos. Kodėl mes negalėjome būti šalia dukros per jos šventę, kai galime laisvi dalyvauti visur kitur?“ – apmaudą liejo jis.

Ragina išvis atsisakyti nebūtinų švenčių

Paprašytas pakomentuoti, ar tokie tėvų nuogąstavimai turi pagrindo, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis priminė, kad griežti saugos reikalavimai švietimo organizavimui (tarp jų ir dėl kontaktų ribojimo su pašaliniais asmenimis) yra nustatyti siekiant užkirsti kelią COVID-19 ligos išplitimui švietimo įstaigose ir išsaugoti kontaktinio ugdymo, kuris labiausiai atitinka vaikų interesus, galimybę.

Jis patikino, kad pandemijos valdymo priemonės yra nuolatos peržiūrimos atsižvelgiant į besikeičiančią epidemiologinę situaciją, kompetentingų tarptautinių organizacijų pateikiamą situacijos vertinimą, tačiau pagal šiuo metu galiojantį sveikatos apsaugos ministro sprendimą numatyta, kad vykstant ugdymo procesui pašaliniai asmenys į švietimo įstaigą neturi būti įleidžiami, išskyrus atvejus, kai jie palydi arba pasitinka vaikus, teikia paslaugas, būtinas ugdymo proceso organizavimui ar vykdo valstybines funkcijas. Mokinius atlydinčių, pasitinkančių tėvų (globėjų, rūpintojų) patekimas į švietimo įstaigos pastato vidų ugdymo proceso metu turi būti ribojamas, nustatomos tam skirtos erdvės ar vietos.

Ministerijos atstovas išaiškino, kad tais atvejais, kai organizuojami žmonių susibūrimai viešoje vietoje iš anksto nustatytu laiku, nesusiję su ugdymo procesu, taikomi sveikatos apsaugos ministro nustatyti reikalavimai renginių organizavimui: asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi sąlygos, kiti visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis reikalavimai. Pagal numatytus reikalavimus aptarnaujami ar paslaugomis gali naudotis tik asmenys, atitinkantys Galimybių paso kriterijus, nebent renginys būtų atviroje erdvėje, kai dalyvauja ne daugiau kaip 500 asmenų.

Renginiuose ribojant žiūrovų ir dalyvių srautus turi būti užtikrinama, kad žiūrovai ir (ar) dalyviai vietose, kuriose susidaro eilės, ar kitose renginio erdvėse, esančiose uždarose erdvėse, išlaikytų saugų ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą tarp asmenų ar asmenų grupių; vyresni nei 6 metų žiūrovai ir (ar) dalyviai bei renginį aptarnaujantis personalas viso renginio uždarose erdvėse metu privalo dėvėti medicinines kaukes ar respiratorius, kurie priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną, išskyrus numatytas išimtis; renginio dalyviams ir žiūrovams turi būti sudaryta galimybė tinkamai rankų higienai ir (ar) dezinfekcijai ir turi būti pateikta informacija apie higienos (rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo ir kt.) laikymosi būtinybę; turi būti užtikrintas renginio erdvių maksimalus vėdinimas, atsižvelgiant į technines pastato galimybes; renginio vykdymo vietoje turi būti atliekamas aplinkos, paviršių valymas ir dezinfekcija atsižvelgiant į atitinkamas rekomendacijas; į renginį negali būti įleidžiami asmenys, kuriems pasireiškia viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių (karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas).

Vis dėlto atsižvelgiant į blogėjančią epidemiologinę situaciją, atsiradusią ir sparčiai plintančią pasaulyje SARS-CoV-2 viruso Omikron atmainą, ministerija gyventojus raginami vengti masinio žmonių susibūrimo vietų tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse, atsisakyti nebūtinų šventinių renginių darbovietėse, ugdymo įstaigose, savivaldybių teritorijose, taip pat – asmeninių švenčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (253)