„Iki tol visą informaciją prisijungęs prie sąskaitos matydavo vyras. Jis vaikui pervesdavo pinigų, o vaikas pats galėdavo su kortele atsiskaityti, bet atskirų sąskaitos prisijungimų jis neturėjo, informaciją sužinodavo tik pasiklausęs tėčio. Su mirties faktu nebeliko galimybės ne tik persivesti pinigų į savo sąskaitą, bet ir apskritai nieko matyti. Užregistruoja mirtį ir viskas“, – pasakojo sūnaus netekusi vilnietė.

Moteris apgailestauja, kad nesusiprato tokio reikalo susitvarkyti, kol vaikas sirgo, kita vertus, pripažįsta, kad tuo metu ne tai buvo galvoje. Vis tik karčių žodžių bankui negaili: „Jei bankas turi kažkokius skirtingus būdus vaikui atidaryti sąskaitą, niekas nerašo ir nesako, kad jei jūsų vaikas mirs, turėsite su šituo būdu bėdų.“

Nebematydami vaiko turėtos kortelės ir sąskaitos vilniečiai susisiekė su banku ir paaiškėjo, kad pinigus bus galima atsiimti tik su notaro pažyma, mat jie dabar laikomi paveldimu turtu.

„Kalba eina ne tiek apie pinigus, kiek apie patį principą. Tai taip keista – mūsų pervesti kišenpinigiai vaikui laikomi mūsų paveldėtu turtu“, – kalbėjo moteris.

Apmaudu ir dėl to, kad banke nesutiko net pasakyti mirusio sūnaus sąskaitos likučio: „Klausėme banke, kiek toje sąskaitoje yra pinigų – gal notaras mums daugiau kainuos. Pasakyti jie irgi negali. Toks tąsymasis tikrai labai vargina.“

Mirusio vaiko pinigų šeima atsiimti negali, nes po nepilnamečio asmens mirties prasideda paveldėjimo teisiniai santykiai.

Susisiekus su „Swedbank“, kurio paslaugomis vilniečių šeima naudojosi, situaciją sutiko pakomentuoti banko atstovas ryšiams su visuomene Gytis Vercinskas. Jis paaiškino, kad mirusio vaiko pinigų šeima atsiimti negali, nes po nepilnamečio asmens mirties prasideda paveldėjimo teisiniai santykiai. „Tėvai tą pačią akimirką netenka uzufrukto teisės. Lėšos išmokamos tik tėvams pateikus paveldėjimo teisę patvirtinantį notaro išduotą paveldėjimo teisės liudijimą pagal įstatymą. O notaras tokį dokumentą išduoda tik pateikus iš banko gautą pažymą apie vaiko sąskaitą ir joje esančių lėšų likutį. Tą pažymą tėvams parengiame tik pateikus notaro išduotą liudijimą apie paveldėjimo bylos užvedimą arba notaro paklausimą bankui“, – aiškino G. Vercinskas.

Jis pažymėjo, kad jei vaikas būtų naudojęsis prie tėčio sąskaitos sūnaus vardu išduota kortele, tai lėšos būtų tėčio ir jų paveldėti nereikėtų. Bet nupasakotos aplinkybės rodo, sąskaita buvo atidaryta vaiko vardu ir prie savo sąskaitos jis turėjo mokėjimo kortelę, tuo metu tėvai tik galėjo peržiūrėti sąskaitos išrašą.

G. Vercinskas paaiškino, kodėl berniukui mirus, tėtis jo sąskaitos matyti nebegali: „Svetimos sąskaitos nebegali matyti joks papildomas naudotojas – ar tai būtų tėvai, ar vyras prie žmonos sąskaitos, ar vaikai prie tėvų sąskaitų nuo to momento, kai tik bankas iš Gyventojų registro gauna informaciją apie mirties faktą. Nutraukiame visas sutartis, blokuojame sąskaitą ir laukiame teisėtų įpėdinių su dokumentais.“

Pagal galiojančią tvarką pinigus iš berniuko sąskaitos tėvams galima atiduoti tik paveldėjimo teisės liudijimu, kuris išduodamas po 3 mėn. remiantis banko pažyma, o bankas pažymą sudaro remdamasis notaro išduotu liudijimu apie paveldėjimo užvedimą, t. y. tėvų sūnui pervestus pinigus grąžinti gali tik kaip paveldėjimą.

Pin kodų perdavimas ar prisijungimų prie sąskaitos turėjimas nepadės, nes nuo mirties fakto įregistravimo momento mirusiojo sąskaitose esantys pinigai užšaldomi.

„Lėšos, kurias tėvai pervedė į vaiko sąskaitą iki jo mirties, tapo vaiko turtu, ir tėvai juo gali disponuoti tik įstatymo numatyta tvarka. Net iki vaiko mirties yra apribojimai tėvams (iki 10 MMA) be teismo leidimo, jei vaikas – iki 14 metų. Vyresnis nei 14 metų vaikas pats disponuoja pinigais su tėvų sutikimu, – sakė banko atstovas ir pridėjo, kad dėl griežtos tvarkos tėvams nebuvo galima atskleisti ir vaiko sąskaitos likučio: – Banko paslaptį sudaranti informacija gali būti suteikiama tik griežtai laikantis Bankų įstatymo 55 str. numatytos tvarkos ir sąlygų (viename iš numatytų šio įstatymo punktų skelbiama: „Banko paslaptį sudaranti informacija gali būti teikiama tik banko klientui, su kuriuo yra susijusi banko paslaptį sudaranti informacija“ – red. past.).“

Tą patį patvirtino ir teisininkė – advokatų profesinės bendrijos „Auctoritas“ advokatė Eglė Morkūnienė: „Nepaisant to, kad mirė nepilnametis, jo palikimas – šiuo atveju – kortelėje esantys pinigai – taip pat gali būti paveldėti. Nepilnamečio tėvai turėtų per tris mėnesius kreiptis į notarą dėl palikimo priėmimo ir bankui pristatyti paveldėjimo teisės liudijimą. Paveldėjimo liudijimo išdavimas pagal Vyriausybės patvirtintus įkainius kainuoja 29 Eur.“

Teisininkė įspėjo, kad tokios tvarkos apeiti nebūtų galima net ir žinant artimojo sąskaitų ar kortelės prisijungimų slaptažodžius. „Pin kodų perdavimas ar prisijungimų prie sąskaitos turėjimas nepadės, nes nuo mirties fakto įregistravimo momento mirusiojo sąskaitose esantys pinigai užšaldomi. Jais niekas negali disponuoti iki to momento, kol bus priimtas palikimas ir notaras išduos paveldėjimo teisės liudijimą“, – paaiškino advokatė.