Populiarumo pikas
„Reaguodami į augančią paklausą, didiname dėžučių ir indelių maistui laikyti bei jų rinkinių asortimentą. Klientai šiandien noriai perka tiek įprastas maistui skirtas dėžutes, tiek indelius su šaldymo funkcijomis, šilumos sulaikymo savybėmis. Pastebime, kad prieš mokslo metų pradžią, ypač aktyviai perkamos specialiai vaikams skirtos priešpiečių dėžutės su mažiesiems patinkančiu dizainu ir iliustracijomis“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Anot jos, tokių dėžučių kainos svyruoja nuo vieno iki kelių eurų, todėl jos įperkamos daugeliui. Atitinkamai tai leidžia sutaupyti, nes ruošti maistą namuose ir, bėgant dienai, užkandžiauti juo yra kur kas pigiau, nei pirkti jau paruoštus patiekalus, užkandžius.
Svarbiausias akcentas – daržovės ir vaisiai
„Vakaruose paplitusi priešpiečių dėžučių tradicija sparčiai populiarėja ir Lietuvoje. Ypač artėjant mokslo metams tenka sulaukti nemažai tėvelių užklausų apie tai, kokius užkandžius, produktus ar patiekalus reikėtų dėti į vaikų priešpiečių dėžutes, o ko vengti. Tai daugiausiai lemia tėvų noras, kad jų vaikai mokykloje valgytų sveikiau“, – teigia Vaida Kurpienė.
Anot sveikos mitybos specialistės, tai, kokie produktai turėtų atsidurti vaiko priešpiečių dėžutėje, priklauso nuo bendrų šeimos mitybos įpročių ir moksleivio dienotvarkės – ar mažasis namie pavalgo pusryčius, ar po pamokų dar keliauja į kokius nors būrelius ir užsiėmimus, ar valgo sočius pietus mokykloje.
„Iš namų atsinešti priešpiečiai po pirmos pamokos tikrai gali būti geras sprendimas. Jei vaikas namie nepavalgo pusryčių, pasistiprinti mokykloje iki pietų – tiesiog būtina. Jei pusryčius vaikas valgo namie, maisto dėžutėje gali būti mažiau, o pagrindinis dėmesys turėtų būti skiriamas daržovėms ir vaisiams. Reikėtų vengti perdirbto maisto – sausainių, saldžių sūrelių, bandelių, šokoladinių batonėlių ar kitų produktų, kurių pagrindą sudaro „greiti“ angliavandeniai. Toks maistas suteikia tik trumpalaikį sotumo jausmą, kuriam praėjus vaikas ir vėl norės užkandžiauti. Be to, tai veikia ir mokymosi rezultatus – valgant menkaverčius užkandžius moksleiviui sunku susikaupti ir atlikti užduotis“, – sako V. Kurpienė.
Reikėtų išklausyti ir vaikų nuomonės
Mitybos specialistės teigimu, jei vaikas mokykloje ar užklasiniuose užsiėmimuose būna ilgai, verta jam paruošti ne tik užkandžių, bet ir rimtesnio maisto ar pagrindinius pietus, jei pastarųjų nevalgo mokyklos valgykloje. Tiesa, specialistė pažymi, kad greitai gendančio maisto – šviežios varškės ar žuvies neverta dėti į dėžutes. Paruošto maisto priešpiečių dėžutėse taip pat nepatartina laikyti ilgiau nei 3 valandas kambario temperatūroje, nes maistas ima rūgti ir gesti. Jei maistą planuojama valgyti vėliau, V. Kurpienė pataria rinktis priešpiečių dėžutes ar krepšelius su termoizoliacinėmis savybėmis bei į dedamomis šaldymo kapsulėmis.
„Svarstant, kokį maistą dėti į vaiko priešpiečių dėžutę, tėvai dažniausiai galvoja apie kuo sveikesnius pasirinkimus, tačiau reikėtų įvertinti ir tai, ar mažasis jam ruošiamus užkandžius ir patiekalus valgys. Visuomet patariu su vaikais kalbėtis iš anksto ir tartis, ieškoti kompromisų, leisti vaikui pasirinkti iš tėvams priimtinų alternatyvų. Pavyzdžiui, vietoje „įdėsiu tau slyvų“, paklausti – „ar įdėt slyvų, ar obuolį?“, – sako V. Kurpienė.
Anot specialistės, nederėtų vaikų nuvertinti – net ir pirmokas gali suprasti, kodėl obuolį ar morką į mokyklą neštis yra geriau nei bandelę.
„Jei iki šiol vaikas dažnai dėžutėje nešdavosi menkaverčius užkandžius, venkite drastiškų pokyčių, o pamažu keiskite dėžutės turinį. Ilgainiui palikite tik vieną dieną, pavyzdžiui, penktadienį, kai į priešpiečių dėžutę dedamas desertas: bandelė ar kitas mėgstamas saldumynas. Dar viena gera praktika – kai visi vaikų tėvai bendrai nusprendžia dėl tam tikrų mitybos taisyklių ir dėžučių turinio klasėje. Vaikai daug noriau valgo sveikesnius užkandžius, kai tai daro ir jų artimiausia aplinka, bendraklasiai“, – pažymi V. Kurpienė.
Užkandžių idėjos moksleiviams
Daržovių suktinukai (1 porcija)
Reikės:
• 50 g agurkų
• 50 g svogūnų laiškų
• 50 g morkų
• 50 g stiklinių makaronų
• 50 g sojų varškės (tofu)
• 20 g žalumynų (pavyzdžiui, 10 g petražolių, 10 g kalendros)
• Salotų lapų
• 10 g sojų padažo
• 10 g žuvies padažo
„Daržoves, tofu ir makaronus supjaustykite vienodo ilgio šiaudeliais ar gabaliukais ir sudėkite į lėkštę. Salotos lapus naudokite kaip pagrindą ir vieną šalia kito ant jų sudėkite daržovių šiaudelius, virtus stiklinius makaronus, žalumynus bei sojų varškę. Sukite salotos lapą su įdaru nuo savęs, užlenkite galus ir suvyniokite. Suktinukus patiekite su vaikų mėgstamu padažu. Gaminant šį užkandį galima improvizuoti – pridėti kitokių daržovių, jūros gėrybių, virtos mėsos“, – receptu dalijasi V. Kurpienė.
Visagrūdės duonos sumuštinis su avokadu (1 porcija)
Reikės:
• Kelių riekių visagrūdės duonos
• 1 sunokusio avokado
• 1 pomidoro
• Kelių šaukštelių kanapių sėklų
„Pasirinkus tinkamus ingredientus sumuštinis gali būti skanus, sveikas ir itin lengvai paruošiamas užkandis. Iki tirštos masės sutrinkite sunokusį avokadą ir užtepkite ant visagrūdės duonos riekių. Ant sumuštinio viršaus uždėkite smulkintą pomidorą ir pabarstykite kanapių sėklomis. Toks užkandis puikiai tiks pusryčiams ar priešpiečiams“, – dalijasi V. Kurpienė.