Vilniaus Vilkpėdės mikrorajone gyvenanti būsimo trečioko mama sutiko su Delfi pasidalinti, kiek jų šeimai kainuoja vaiko pasirengimas mokyklai.

Jelena pasakoja, kad jos sūnus lanko valstybinę mokyklą. Ji prisimena pirmuosius berniuko mokslo metus ir tikina, kad tada pasiruošimas kainavo daugiausia, vis dėlto kai kuriose vietose pavyko sutaupyti.

„Reikėjo įsigyti uniformą, bet aš savo berniukui iš specializuotos parduotuvės nupirkau tik liemenę ir lankomos progimnazijos emblemą – visa tai kainavo apie 40 eurų, o gal ir dar mažiau. Likusi uniformos dalis, pagal mokyklos taisykles, galėjo būti paprasti džinsai ar kelnės, tad jas pirkome kitose parduotuvėse ir sutaupėme.

Pirmoko rinkinį mano vaikas gavo dovanų nuo krikšto mamos, tai išlaidos sumažėjo ir šioje vietoje. O štai pirmąją kuprinę pirkome kokybišką, ji kainavo apie 90 eurų. Dabar pasimokiau ir tokios brangios tikrai nepirkčiau – po dvejų mokslo metų ją išmetėm, buvo apiplyšusi, gėda net kam perleisti į antras rankas“, – sako būsimo trečioko mama.

Pilna uniforma reikėjo pasirūpinti antraisiais metais – mokyklos administracija tėvams pranešė, kad jos keisis.

„Kad vasara būtų rami, užsisakėm ją iš anksto. Džemperis ir polo marškinėliai kainavo iki 50 eurų. Kitus reikalingus daiktus antrai klasei įsigijome netoli namų esančioje tinklinėje parduotuvėje – tiesiog nuėjau viena ir nupirkau pagrindines kanceliarines priemones, sumokėjau apie 20 eurų, nes tuo metu jau buvo vykdomos didelės akcijos. Tiksliai atsimenu momentą, kad pamiršau nupirkti aplankus knygoms, o paskui dėl to džiaugiausi – pasirodo, antrokų vadovėlių dydis identiškas kaip pirmoje klasėje, tad panaudojome tuos pačius, kartu ir sutaupėme, – kalba Jelena. – Įsibėgėjus antrai klasei teko nupirkti tik naują parkerį, mat sūnus jį vis pameta. Vis dėlto ir tada pataikiau į išpardavimus. Tik sąsiuvinius teko pirkti specializuotoje parduotuvėje, mat antroje klasėje jie ne visai standartiniai.“

Mokyklinės priemonės

Pašnekovė sako, kad tretiesiems mokslo metams jų šeima ruoštis dar nepradėjo – ji tikina nemėgstanti iš to pūsti burbulo ir stengiasi, kad vaikas džiaugtųsi vasara ir patirtų kuo mažiau streso.

„Kai grįš iš stovyklos, ramiai susižiūrėsim, kas likę iš praėjusių metų – pieštukai, kapsulės, liniuotės, penalas tikrai dar bus tinkami naudoti. Manau, prireiks tik akvarelės, guašo, flomasterių ir sąsiuvinių. Iš didesnių pirkinių – kuprinės. Vaikas nori „Nike“ firmos, tad važiuosime į išparduotuvę. Naujų drabužių nebepirksime – vasarą viename prekybos centre buvo dideli išpardavimai, kelnėmis pasirūpinau iš anksto, – sako mama. – Dar reikės sportinių batelių, bet to nepabrėžčiau – juk jų reikėtų bet kokiu atveju, nebūtinai konkrečiai mokyklai. Kūno kultūros pamokoms prireiks taip pat tik batelių – šortukai likę nuo vasaros, o marškinėlius užsakinėsime kartu su visa klase vienodos spalvos. Į tą užsakymą, kuris apmokamas iš bendro klasės biudžeto, įeis ir pratybos – jos bus perkamos bendrai visiems.“

Anot Jelenos, kur kas daugiau finansų prireikia klasės biudžetui – iš jo perkamos ne tik minėtos mokymosi priemonės ir drabužiai, bet ir anglų kalbos vadovėliai, dovanos mokytojoms.

„Manau kad brangiausia yra suruošti pirmoką, nes tada reikia visko – nėra daiktų, likusių iš praėjusių metų. Ir iš patirties galiu pasakyti, kad pasirengimas futbolo treniruotėms kainuoja žymiai daugiau nei mokykla“, – šypteli ji.

Priemones perka ir užsienyje

Kiti tėvai, kurių vaikai lanko ar tik ims lankyti mokyklą, Delfi tikino, kad uniformas perka užsienyje.

„Kainos ten – juokingos. O reikalingas priemones perkame per akcijas – dažniausiai tuo pasirūpiname dar liepos mėnesį. Kai girdžiu kalbant, kad vaiką išleisti į mokyklą ar darželį brangu, visuomet stebiuosi“, – tikina viena mama.

Kanceliarinės priemonės

Apie apsipirkimą užsienyje užsimena ir kita moteris, turinti mokyklinio amžiaus atžalų.

„Pavyzdžiui, kuprinės prekybos centruose yra labai brangios – ne visada apsimoka ir su nuolaida pirkti. Pigiau būna įsigyti internetu arba pas kaimynus lenkus“, – sako ji.

Dar viena pašnekovė akcentuoja, kad priemonės iš prekybos centrų niekur nedingsta ir po rugsėjo 1-osios, tad dalį jų galima įsigyti ir vėliau.

„Man susiruošimas rugsėjui – tai pasirūpinimas vaiko medicinine pažyma. Kuprinę pirkom birželį, sportinę aprangą – liepą, o ko pritrūks, nupirksim vėliau. Juk prekių deficito pas mus nėra“, – teigia mama.

Renkasi ir kiniškas platformas

Sūnų auginanti Aliona atvira – kai atsirado populiarios kiniškos platformos, ji apsipirkinėja būtent jose, o į lietuviškas parduotuves nė nesižvalgo.

Temu

„Ruoštis naujiems mokslo metams pradedu jau birželį – taip mažiau kerta per kišenę. Kanceliarinės prekės metams kainuoja apie 100–120 eurų, į šią sumą neįeina drabužiai ir pratybos“, – pasakoja ji.

Anot pašnekovės, jos atžalos mokykla skiria daug dėmesio į virtualų darbą, tad priemonių daug ir nereikia, o ir perkanti ji tai, kas pigu.

„Bet mums metams prireikia dviejų kuprinių – sūnus sugeba sudrožti tiek firminę, tiek paprastą, tad dabar jau renkamės pigesnes“, – tikina Aliona.

Tiesa, kiek anksčiau Delfi rašė apie tai, kad kiniškomis platformomis naudotis reikia atsargiai. JAV Arkanzaso valstijoje pateiktas ieškinys, kuriame įspėjama nenaudoti „Temu“ programėlės – teigiama, kad ji neteisėtai turi prieigą prie visų naudotojo įrenginyje esančių duomenų.