Londone su šeima gyvenančios Jurgitos dukra baigė pradinę mokyklą. Pašnekovė Delfi pasakoja, kad visas reikalingas kanceliarines priemones pradinukams visus ketverius metus teikė mokymo įstaiga.

„Rašymo priemonės, sąsiuviniai, vadovėliai – viskuo aprūpina. Reikia įsigyti tik tai, ką naudojame namuose namų darbams – tai spalvinimo priemonės, rašikliai. O pagrindinės išlaidos yra įsigyjant aprangą. Ugdymo įstaigose dėvima uniforma turi būti su mokyklos emblema. Taip pat privalomi polo marškinėliai, džemperis, kūno kultūrai skirta apranga. Avalynė pradinėje mokykloje privalo būti juodos spalvos, bet nesvarbu, kokio tipo. Mes rinkomės kokybiškesnius batus, jų kaina – apie 50 svarų“, – sako moteris.

Jurgita įvardija, kad uniformai kasmet išleidžia taip pat apie 50–60 svarų.

Pirmuosius metus vidurinėje mokykloje priemonių dukrai Jurgita pirko nedaug – įstaiga visus moksleivius aprūpino A4 formato sąsiuviniais. Vis dėlto pieštukus, trintukus, tušinukus, markerius, liniuotes, skaičiavimo mašinėles, skriestuvus reikėjo įsigyti patiems. Anot Jurgitos, mokykla pateikia ir papildomos literatūros sąrašus – jei yra poreikis, galima įsigyti vadovėlius ir praktikuotis namuose.

Mokykla

„Taip pat ugdymo įstaiga kiekvienam moksleiviui suteikia kažką panašaus į mūsų pažymių knygelę – ją reikia nešiotis kasdien“, – priduria pašnekovė.

Įvardijo drabužių kainas

Jungtinėje Karalystėje gyvenančios Viktorijos dukra šiemet keliaus į priešmokyklinę klasę. Mokykloje, anot Delfi pašnekovės, bus privaloma uniforma, tad dar prieš mokslo metų pradžią mama suskubo ją nupirkti.

„Kol kas išleidau apie 100 svarų. Pirkau uniformą ir sportinę aprangą. Uniformą sudaro dvi suknelės, du sijonai, 5 palaidinės, 4 megztiniai, 4 pėdkelnės, o sportui – dveji šortukai, 5 palaidinės ir lengvi batukai. Užteks visiems metams! Kiekvienas gali rinktis, kur įsigyti drabužius – griežtų taisyklių nėra, emblema – neprivaloma“, – sako 5-erių mergaitės mama.

Vaikai

Ji tikina, kad metų eigoje bet kokiu atveju dar teks įsigyti kelis drabužius – vaikas auga, o rūbai dėvisi. Viktorija antrina Jurgitai – ugdymui skirtos priemonės nieko nekainuoja ir jų pasirinktoje įstaigoje viską, ko reikia, suteikia mokykla.

Kita vaiką Jungtinėje Karalystėje auginanti lietuvė pasidalija ir konkrečiomis uniformos dalių kainomis.

„3 poros marškinių – 12 svarų, kelnės – 10, sarafanas – 13, bet jis tinka dvejiems metams. Už kardiganą pernai mokėjome apie 20 svarų, jį panaudosime ir šiemet. Sportiniai marškinėliai atsiėjo 11, šortai – 5, o 5 poros kojinių – 15 svarų. Sportiniai bateliai kainavo 30 svarų, o ėjimui į mokyklą skirti batai – 40 svarų“, – konkrečias kainas įvardija pašnekovė.

Vis dėlto dar viena Delfi kalbinta mama, auginanti 13-metę, tikina, kad jų šeimai vaiko suruošimas naujiems mokslo metams nėra pigus.

„Priemonėms išleidžiame apie 50 svarų ir tai tikrai nėra daug. Bet uniforma – jau kitas klausimas, per metus aprangai išleidžiame 400–500 svarų ir tai dar ne pabaiga. Pastebėjau, kad daug kas priklauso nuo batų ir striukių kainos – reikia nuspręsti, ar norisi kokybiškesnių, ar pigesnių“, – teigia moteris.

Mokykliniai reikmenys

O Inos vaikų mokykloje nėra ir uniformų, tad Jungtinėje Karalystėje gyvenanti mama džiaugiasi – išleidžia tik tiek, kiek kainuoja drabužiai, su kuriais atžalos eina ne tik į mokyklą, bet ir į miestą.