Ar tai – tik mada, o gal prietaisas iš tiesų gali daryti stebuklus, pakomentuoti sutiko gydytoja odontologė Neringa Dirsienė. Ji tikina, kad pasakyti, ar pacientas naudoja irigatorių, gali pasakyti šiam vos atsisėdus į odontologo kėdę ir plačiai išsižiojus.

Gydytoja odontologė Neringa Dirsienė

– Kokiu tikslu naudojamas irigatorius? Ar jis gali pakeisti dantų siūlą?

– Irigatorius yra papildoma invidualios burnos higienos priemonė, kurią galima naudoti namuose. Dantų siūlo tai nepakeis, nes irigatorius gali pilnai neišplauti kietųjų didesnių maisto likučių tarpdančiuose. Siūlas čia yra tikslesnė priemonė.

Irigatorius turi ir savų pliusų, nes nuplauna sunkiai pasiekiamus dantų paviršius, puikiai nuvalo breketus – ko negalima padaryti su tarpdančių siūlu. Irigatorių gali naudoti visa šeima – tai universalus pirkinys.

Tiesa, kompaktiškumo bei kainos atžvilgiu – dantų siūlui nėra lygių. Irigatorius puikiai padeda gerinti burnos priežiūros įpročius negalią turinčiam pacientui – juk dantų siūlo naudoti tampa neįmanoma.

– Ar jį gali naudoti ir vaikai?

– Taip. Mūsų šeimoje irigatorių naudoja visi, net ir mažiausieji. Tai universali papildoma priemonė. Vaikams tai tampa net savotiška kasdienine pramoga, kurios laukia.

– Jei vaikams naudoti galima, galbūt tai yra vienas lengvesnių būdų vaikams geriau išvalyti dantis?

– Dantų valymo dantų šepetėliu su tikslingai parinkta dantų pasta du kartus per dieną po dvi minutes, šiai dienai nepakeis niekas. Tai turėtų būti pagrindinė priemonė, o irigatorius jau tik papildomai pagerintų vaikų dantų švarą. Neieškokime čia lengvesnių sprendimų, nes prižiūrėti vaikų dantis yra iššūkis, bet su juo reikia susitvarkyti.

– Žmonės skundžiasi kai kada po pirmųjų bandymų naudoti irigatorių patyrę nemalonius pojūčius ar netgi dantenų kraujavimą. Ar tai – normalu? Ką reiktų daryti?

– Labai geras būdas yra atsinešti irigatorių pas odontologą ar burnos higienistą ir jis kuo puikiausiai paaiškins, kaip ir kada juo naudotis. Taip pat irigatorių tikslingiau pradėti naudoti po profesionalios burnos higienos procedūros, kurios metu pašalinami kieti dantų akmenys.

Jeigu nuspręsite pirmą kartą irigatorių panaudoti namuose savarankiškai, tai pradėkite nuo švelniausio lygio ir naudokite trumpesnį laiką. Taip rasite geriausią sau rėžimą ir nepažeisite dantenų. Visada galima internete paieškoti informacijos apie konkretų irigatorių ir jo naudojimą.

– Kokį irigatorių geriausia rinktis ir kokio nesirinkti, jei nekalbėsime apie prekės ženklą? Į ką atkreipti dėmesį?

– Namams, visai šeimai, geriausia rinktis didesnės talpos irigatorių su daugiau įvairesnių antgalių. Taip bus didesnis pasirinkimas invidualiai dantų priežiūrai skirtingiems šeimos nariams. Kelionėms tinkami ir mažesni, mobilesni irigatoriai.

– Kiek laiko po valgio galima naudoti irigatorių? Ar taip pat, kaip ir su dantų valymu, reikia šiek tiek palaukti?

– Taip, kaip ir su dantų valymu. Reikėtų palaukti bent 20-30 min.

– Kaip irigatorių prižiūrėti ir ar galima prisidaryti nemalonumų tinkamai jo nevalant?

– Reikėtų remtis gamintojo instrukcija, kur visada yra parašyta, kaip jį prižiūrėti. Reikia pastebėti, kad irigatorius purškia skysčius, bet neįtraukia jūsų seilių.

Svarbu nepalikti vandens talpoje – po kiekvieno valymo išplauti talpą ir visas panaudotas irigatoriaus dalis.

Mano šeimoje mes į irigatoriaus talpą įpilame šiek tiek burnos skalavimo skysčio (su chlorheksidinu), tai padeda papildomai jį dezinfekuoti.

– Kam irigatoriaus geriau nesirinkti?

– Irigatoriaus nereikia asmenims, kurie nuolat skuba ir neranda laiko burnos higienos procedūroms. Nusipirkti irigatorių vien tik dėl mados reikalo – pinigų švaistymas. Jį gali naudoti visi – bet jį reikia naudoti.

– Ar esate pastebėjusi, kad, sakykime, irigatorių naudojančių jūsų pacientų burnos higiena – geresnė?

– Pamačiusi paciento burnos ertmę, iškart galiu lažintis, kad jis naudoja irigatorių ir beveik visada lažybas laimiu. Pacientai, kurie išbando irigatorių ir pamato jo naudą bei pajaučia švarą burnoje, teigia, kad nebeįsivaizduoja gyvenimo be jo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją