Be to, anot gydytojos, saldžiuose maisto produktuose esanti gliukozė yra pagrindinis maistas smegenims.
„Vaikų energetiniai poreikiai yra dideli, o sukauptos gliukozės atsargos glikogeno pavidalu yra mažos. Dėl šios priežasties saldumynai vaikams yra reikalingi kaip sprendimas greitai gauti reikiamą energijos kiekį, kad mažieji tyrinėtojai galėtų visą dieną lakstyti, šokinėti ir džiaugtis aplinkiniu pasauliu“, – atsiųstame pranešime komentuoja Panevėžio „MediCA klinika“ vaikų ligų gydytoja A. Gurevičienė.
Vis dėlto kalbant apie subalansuotą mitybą, vaikams yra būtina maisto produktų įvairovė. Saldumynai negali sudaryti didžiosios dalies dienos raciono. Remiantis Amerikos širdies asociacijos rekomendacijomis, vaikams reikėtų suvartoti ne daugiau nei 3 arbatinius šaukštelius pridėtinio cukraus per dieną.
„Kuo daugiau pridėtinio cukraus suvartojama, tuo mažiau suvalgoma maisto medžiagomis vertingo maisto. Įvairūs tyrimai rodo, kad vaikai, kurių mityboje daugiau pridėtinio cukraus, suvalgo mažiau grūdinių kultūrų ir pieno produktų, kurie yra vienas iš subalansuotos mitybos pagrindų“, – pastebi A. Gurevičienė.
Sultys – nuo 1 metų amžiaus
Renkantis saldumynus neretai akys krypsta į vaisių sultis – pernai Lietuvoje vykdyta „Spinter tyrimai“ apklausa atskleidė, kad sultis kaip desertą vartoja kas trečias šalies gyventojas (32 proc. respondentų).
„Vaisių ir daržovių sultys Lietuvoje, kaip ir daugelyje pasaulio šalių, vartojamos dėl skirtingų poreikių: vieni jomis malšina troškulį, kiti bando tokiu būdu gauti vitaminų, treti – pasmaguriauti. Mūsų duomenimis, sultis dažniausiai perka miestuose gyvenančios jaunos šeimos, moterys, kurios dažniausiai ir rūpinasi artimųjų, vadinasi, ir vaikų mityba“, – teigia sulčių, nektarų ir vaisių gėrimų gamybos įmonės „Eckes-Granini Lietuva“ vadovas Marius Gudauskas.
Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, sultys ir glotnučiai gali pakeisti vieną iš 5 kasdien rekomenduojamų suvartoti vaisių ir daržovių porcijų.
Pasak vaikų ligų gydytojos, norint duoti vaisių sulčių vaikams svarbu atminti – jos nėra tinkamos vaikų iki 1 metų mitybai.
„Vaisių sultys yra ne gėrimas, o maistas, su kuriuo gaunamas didelis kiekis energijos ir sąlyginai mažai skaidulų. Jei nėra galimybės vartoti šviežių vaisių ir daržovių, vaikams galima duoti šviežiai spaustų arba pasterizuotų vaisių ar daržovių sulčių“, – sako pašnekovė.
Įvertinti suvartojamą kiekį
Sulčių, kaip ir bet kurio produkto, suvartojamą kiekį reikia įvertinti. Amerikos pediatrų draugija rekomenduoja vaikams nuo 1 iki 6 metų amžiaus vartoti 120–180 ml vaisių sulčių per dieną. Vyresniems nei 7 metų amžiaus vaikams šis kiekis gali sudaryti 200–350 ml per dieną.
Pasak A. Gurevičienės, per didelis suvartotas sulčių kiekis kartais gali sukelti laikinų nemalonių pojūčių virškinimo trakte. Tuo metu alerginės reakcijos sultims pasitaiko tik tuo atveju, jei vaikas yra alergiškas konkrečiam vaisiui ar daržovei. Vaikų ligų gydytoja atkreipia dėmesį, kad suvalgius rūgščių vaisių ar išgėrus sulčių, kartais pasirodantis rausvas bėrimas ant vaiko veido dažniausia yra paprasčiausias odos sudirginimas dėl vaisiuose esančių rūgščių.
Taip pat vaikams nereikėtų duoti greipfrutų sulčių, jei šiems taikomas medikamentinis gydymas. Šis patarimas galioja ir suaugusiesiems.