Vaikams tulžies pūslės akmenligė yra reta, tačiau dažnėjanti patologija, pasitaikanti maždaug 1 iš 100 vaikų.

Tulžies pūslė yra kriaušės formos organas, kuris yra po kepenimis – po dešiniuoju šonkaulių lanku. Pūslė atlieka rezervuaro funkciją: joje kaupiasi tulžis, kuri reikalinga riebalų virškinimui. Kai mes valgome, tulžies pūslė susitraukia ir per bendrąjį tulžies lataką (BTL) išstumia tulžį į žarnyną.

Kas sukelia tulžies pūslės akmenligę vaikams?

  • Netinkama dieta (valgoma per daug riebalų);
  • Nutukimas;
  • ilgalaikis parenterinis maitinimas: tai maitinimo rūšis, kai maisto medžiagos į organizmą patenka tiesiai į kraują;
  • tam tikri vaistai;
  • virškinamojo trakto ligos (Krono liga), cerebrinis paralyžius;
  • paveldimumas (dažnai tėvai irgi turi tulžies pūslės akmenligę).

Akmenys tulžies pūslėje gali būti „nebylūs“ (asimptominiai), jie dažniausiai aptinkami atsitiktinai ir nereikalauja jokio specifinio gydymo. Visgi dalis pacientų pradeda jausti simptomus, nes akmenys sukelia uždegimą tulžies pūslėje ar BTL, dėl kurio padidėja infekcijos – cholecistito ar cholangito – irzika. Be to, akmenys gali užkimšti pačią pūslę ar BTL arba sukelti kasos uždegimą (pankreatitą). Ūminis cholecistitas, cholangitas ir pankreatitas yra sunkios, kartais net gyvybei pavojingos būklės, reikalaujančios skubaus gydymo.

Kokie tulžies pūslės akmenligės simptomai?

Pagrindinis ir dažniausias simptomas yra pilvo skausmas (biliarinė kolika): jis atsiranda dešinėje pašonėje, gali plisti iki dešiniojo peties, tarp menčių arba nugaros. Kartais vaikams skauda ir pilvo viduryje, epigastriume. Skausmas gali būti aštrus, spazmuojantis arba bukas ir sustiprėja pavalgius riebaus maisto.

Kiti simptomai yra pykinimas, vėmimas ir gelta.

Jeigu akmenys užkemša BTL, vaikas pradeda tuštintis šviesiomis ar net baltomis išmatomis, o šlapimas tampa tamsiai rudas.

Prasidėjus ūminiam cholecistitui, pakyla temperatūra, išpila šaltas prakaitas, atsiranda šaltkrėtis.

Kaip diagnozuojama tulžies pūslės akmenligė?

Jeigu vaikui pradeda stipriai skaudėti pilvą ir vaistai nuo skausmo nepadeda, būklė blogėja – reikalinga skubi gydytojo apžiūra. Diagnozė tikslinama atliekant kraujo tyrimus (bendrą kraujo tyrimą, bilirubiną, kepenų ir kasos fermentus), pilvo organų echoskopiją, pilvo rentgenogramą, kartais – net kompiuterinę tomografiją.

Kaip gydoma simptomus sukelianti tulžies pūslės akmenligė?

Auksinis standartas – chirurginis gydymas. Laparoskopinės, minimaliai invazyvios operacijos metu pašalinama tulžies pūslė su joje esančiais akmenimis. Jeigu akmenys sukėlė ūminį cholecistitą ar ūminį cholangitą – taikoma antibakterinė terapija, skysčių ir elektrolitų disbalanso korekcija, nuskausminamieji, gali būti taikomas ir operacinis gydymas.

Kas bus, jeigu vaikas nebeturės tulžies pūslės?

Nieko tokio. Tulžis tekės tiesiai į žarnyną ir vaikas galės valgyti normalų maistą, užsiimti įprasta veikla. Kartais, ypač pavalgius riebesnio maisto, vaikas gali skysčiau pasituštinti, tačiau tai nėra pavojinga, todėl nesukelia problemų tolimesniame gyvenime.

Būkite sveiki!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją