Labiausiai užsistovėjusi arbata kenkia žarnynui ir kepenims.
Taigi kuo pavojinga užsistovėjusi arbata ir kaip tinkamai vartoti šį gėrimą?
Kodėl negalima gerti pasenusios arbatos
Po to, kai arbata pastovėjo, nuovire susikaupia taninų ir sunkiai tirpstančių azoto junginių.
O paties skysčio paviršiuje susidaro oksido plėvelė, kurioje yra magnio, kalcio, geležies ir baltymų, tačiau ji gali būti pavojinga, nes joje taip pat yra guanino, kofeino ir teofilino.
Būtent šios medžiagos ardo virškinimo traktą ir kepenis.
Veikiant kambario temperatūrai arbatos plėvelėje esantys organiniai junginiai ir taninai oksiduojasi ir virsta idealia terpe patogeninei mikroflorai.
Po 24 valandų tokioje plėvelėje susiformuoja pelėsis.
Jei užvirinsite vakarykštį nuovirą, šie kenksmingi junginiai niekur nedings, net ir veikiami verdančio vandens, o pateks į organizmą.
Dėl to gali atsirasti alergija, pilvo skausmai, įvairūs sudirgimai ir net skrandžio opos.
Kaip tinkamai užvirinti arbatą
Kad arbata būtų maksimaliai naudinga ir teiktų didžiausią malonumą, specialistai rekomenduoja laikytis kelių paprastų šio gėrimo virimo taisyklių.
Turėtumėte rinktis aukštos kokybės arbatą iš patikrinto gamintojo.
Arbatai virti reikėtų naudoti tik šviežią filtruotą vandenį be priemaišų.
Yra arbatos rūšių, kurioms reikalinga tam tikra vandens temperatūra, jų negalima užpilti verdančiu vandeniu, todėl turėtumėte laikytis ant pakuotės pateiktų nurodymų.
Užplikytą arbatą palikite 3–4 minutėms, kad gėrimas visiškai atskleistų savo skonį ir aromatą.
Užpilo negalima naudoti pakartotinai, jis gali būti pavojingas sveikatai, todėl iš karto po užplikymo jį reikėtų išmesti.
Geriau gėrimui virti naudoti specialius porcelianinius arba molinius indus.
Negalima gerti arbatos iš karto po valgio – organizmui reikia laiko ją suvirškinti.