„Nepasakyčiau, kad labai skiriasi pirmoko ir trečiokės pasiruošimas naujiems mokslo metams. Tiesiog sūnui tai dar nauja ir įdomu – juk reikėjo pirmą kartą išsirinkti kuprinę, penalą, pasimatuoti uniformą. Man tai nėra naujiena, aš turiu patirties, – šypteli dainininkė. – Manau, mokslo metams ruošiamės kaip visi. Kol vaikai dar maži, kasmet perkam naujas priemones – naują parkerį, penalą, kuprinę, kad kiekviena prekė sukeltų džiugesį, prikeltų norą eiti į mokyklą. Senas priemones, dar tinkančias naudoti, surenkame ir atiduodame kitiems. Po vasaros vaikai pasiilgsta nebent draugų, o ar labai nori mokytis? Nepasakyčiau. Gal tik Bernardas, nes, vėlgi, jam tai nauja.“

Delfi pašnekovė sako, kad į naujų mokslo metų pradžią jų šeima žiūri pakankamai ramiai – nestresuoja ir visą vasarą priemonių nepirkinėja, dažniausiai tai daro vienu ypu.

„Beje, dalį priemonių šiemet supirkau aš viena – vaikai kelias savaites atostogavo Ispanijoje, tad pasinaudojau proga ir sutaupiau laiko. Barbora ir Bernardas patys išsirinko tik kuprines ir penalus“, – tikina ji.

Ineta Puzaraitė

Ineta įvardija, kad abu vaikus pavyko suruošti į mokyklą už 700–800 eurų. Anot jos, brangiausiai kainavo uniformos.

„Už abiejų vaikų uniformas sumokėjau apie 240 eurų. Už kanceliarines – apie 220 eurų. Kita dalis – penalai, kuprinės. Tiesa, mano vaikai nesirinko brangių kurpinių. Štai Bernardas mane nustebino – nors praėjome pro biuro prekių parduotuvę, kurioje buvo daugybė jų su piešinukais, herojais, sūnus išsirinko visiškai paprastą, nes tikino nenorįs atrodyti vaikiškai, – juokiasi pašnekovė. – Abu vaikai išsirinko jas vienodas, tik skirtingų spalvų. Kiekviena kuprinė kainavo apie 40 eurų, tad tikrai nebrangu.“

Moteris prisipažįsta šiek tiek besijaudinanti tik dėl vieno – savo būsimojo pirmoko situacijos. Anot jos, prieš metus pasunkėjusi pradinukų mokymosi programa kelia nerimą ne jai vienai.

„Per susirinkimą mokytoja rodė vadovėlius. Pamenu, mes būdami pirmoje klasėje mokėmės rašyti raides, jungti skiemenis, o čia, jau kone antrą mokslo savaitę – teksto suvokimas. Vaikas turi ateiti mokėdamas neblogai skaityti. Bernardas šiek tiek moka skaityti, bet ne taip, kaip, matyt, yra tikimasi. Mokytoja gegužės mėnesį ramino sakydama, kad turime dar visą vasarą pasipraktikuoti, išmokyti vaiką. Klasėje 20 mokinių, moksleiviai turi mokytis pagal programą, prie kiekvieno mokytoja tikrai neprieis. Šitas mane kiek neramina – jei jau pirmoje klasėje mokosi teksto suvokimo, tai kas bus 12 klasėje? Manau, kad daug darbo šiais laikais tenka ir tėvams“, – kalba I. Puzaraitė-Žvagulienė.

Abu Inetos ir Ąžuolo vaikai lanko ir muzikos mokyklą. Ji sako, kad nors dėl nuolatinio vežiojimo tenka derintis ir jai, vis dėlto atlikėja nori, kad atžalos nemestų šio užsiėmimo.

„Motyvacija kartais sumažėja dėl solfedžio ir kitų pamokų, bet ją tikrai toliau lankysime. Kas vyksta mokyklos užklasinėje veikloje – Barbora lanko šokius, o dėl sūnaus matysime ateityje“, – teigia pašnekovė.

Ineta savo ruožtu labiausiai norėtų palinkėti kantrybės ir stiprybės vaikų tėvams.

„Panašu, kad tai bus labai rimta, darbo turėsim visi. Aišku, dabar daug mokymosi platformų yra, kurios padeda ir pamokas paruošti, ir paaiškina. Juk žinote, kaip tos mamos vaikai klauso – kartais reikia svetimo žmogaus, kuris pamokytų. Aš ir vasarą samdžiau žmogų, kad su Bernardu paskaitytų, su Barbora matematiką prisimintų“, – sako garsi moteris.