Anot jo, po šių įvykių dialogas tarp ES ir Ukrainos valdžios tapo sunkiai įmanomas.

"Šios nakties įvykiai Kijevo Nepriklausomybės aikštėje parodė sąmoningą Ukrainos valdžios pasirinkimą, nukreiptą prieš europinį kelią, o tai prieštarauja viešiems Ukrainos prezidento pareiškimams", - teigiama trečiadienį išplatintame ministro pareiškime.

"Liūdna konstatuoti faktą, kad dabar kalbėtis bus gerokai sunkiau, jeigu išvis bus įmanoma", - tą patį rytą Lietuvos radijui sakė L.Linkevičius.

Anot jo, išraiškos laisvė ir teisė į taikius susirinkimus yra pamatinės Europos vertybės, o vyriausybės, skelbiančios, kad renkasi europinį kelią, negali jų paminti taip, kaip nutiko Kijeve.

"Policijos veiksmai prieš taikius protestuotojus rodo ne tik nepagarbą šioms vertybėms, bet ir tai, kad visiškai stinga valios pradėti prasmingą dialogą su pilietinės visuomenės ir opozicijos atstovais, turinčiais aiškią europinės ateities viziją", - tvirtino L.Linkevičius.

Jo teigimu, Ukrainos valdžia viešai parodė ignoruojanti Europos Sąjungos ir JAV atstovų, šiuo metu besilankančių Kijeve, raginimus nesiimti naujų žingsnių, kurie pablogintų padėtį. Anot ministro, tokie veiksmai prieštarauja Ukrainos kaip Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos pirmininkės pareigoms ir atsakomybei.

"Stebina, kad būtent tokiu metu tai vyksta. Norint, kad dialogas nutrūktų, taip reikėtų daryti, bet teigiama priešingai, kad norėtų kalbėtis", - radijui kalbėjo ministras.

L.Linkevičius dar kartą paragino Ukrainos valdžią nedelsiant nutraukti "visus prievartinius veiksmus ir provokacijas, ištirti visus smurto atvejus ir nubausti kaltuosius".

"Ukrainos valdžia per trumpą laiką, ypač per pastarąją naktį, prarado daug pasitikėjimo ir jį gali pradėti atkurti tik laikydamasi europinių vertybių", - pareiškė ministras.

P.Vaitiekūnas: nakties įvykiai Kijeve sudavė didelį smūgį viltims suartėti su Europa

Trečiadienio nakties įvykiai Kijeve, kai riaušių milicija šturmavo protestuotojų barikadas Nepriklausomybės aikštėje, sudavė didelį smūgį viltims, kad vyks suartėjimas su Europa, sako įvykius vadinamajame Euromaidane naktį stebėjęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas.

Petras Vaitiekūnas
"Nakties įvykiai buvo didelis smūgis mūsų viltims ir ukrainiečių viltims, kad vyks suartėjimo procesas su Europa", - trečiadienį Lietuvos radijui sakė ambasadorius.

Jis pasakojo, kad protestuotojai, reikalaujantys, jog šalis eitų eurointegracijos keliu, kol kas laikosi, jų vis daugėja.

"Kol kas maidanas laikosi. Kai aš išvažiavau, aikštėje buvo keliasdešimt tūkstančių žmonių, jų vis daugėjo, buvo dainuojamos dainos, jėgos struktūros kviestos nesikišti, nemušti žmonių, nešturmuoti, cituota Konstitucija, suteikianti žmonėms teisę į taikias akcijas. Tačiau sprendimas buvo priimtas, panaudota jėga", - pasakojo P. Vaitiekūnas.

Jo teigimu, Kijevo centras apsuptas milicijos pajėgų, Nepriklausomybės aikštė ir jos prieigos izoliuotos gana dideliu atstumu iš visų pusių, privažiuoti prie aikštės beveik neįmanoma.

"Tačiau žmonės pėsti eina į Nepriklausomybės aikštę, jų yra daug ir daugėja su kiekviena minute. Tai rodo, kad žmonės savo siekio, savo svajonės priklausyti Europos civilizacijai neatsisako", - tvirtino ambasadorius.

Naujienų agentūros praneša, kad trečiadienio naktį Ukrainos teisėsaugos jėgos susirėmė su protestuotojais, jie radėjo griauti opozicijos barikadas ir palapines Nepriklausomybės aikštėje. Keletas protestuotojų buvo sužeisti.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)