Ingredientai
Perlinės kruopos
1 stiklinė
Aguonos
2 šaukštas
Medus
1 šaukštas
Razinos
3 šaukštas
Džiovintos spanguolės
2 šaukštas
Lazdyno riešutai
2 šaukštas
Migdolų
2 šaukštas
Porcijos: 6
Be šio patiekalo nebuvo įsivaizduojamas šventinis stalas nė vienuose namuose. Tikėta, kad grūdai simbolizuoja skalsius metus, gerą derlių, medus atneš gerą sveikatą, riešutai suteiks pilnatvę, o spanguolės apsaugos nuo priešų.
Gaminimo eiga
1. Perlines kruopas užmerkite ir palikite per naktį.
2. Aguonas užpilkite šiltu vandeniu ir palikite per naktį.
3. Kruopas virkite pasūdytame vandenyje apie 20-30 minučių.
4. Razinas ir džiovintas spanguoles užpilkite karštu vandeniu ir palikite pastovėti 20-30 minučių.
5. Kiek atvėsusias perlines kruopas sumaišykite su medumi, nukoštomis aguonomis, razinomis ir spanguolėmis.
6. Riešutus susmulkinkite ir įmaišykite į košę.
7. Patiekite po didelį šaukštą Kūčios įdedant į nedideles ledaines.