Nuo visą turnyrą sėkmės stokojusios Kroatijos rinktinei jos didenybė Fortūna nusisuko ir lemiamu metu. Tiksint paskutinei minutei kroatai 1:0 pirmavo prieš italus ir turėjo bilietą į kitą etapą savo kišenėse, tačiau jį atėmė tikslus Mattia Zacagni smūgis.

Po jo Zlatko Daličiaus auklėtiniai nusirito į trečią B grupės vietą ir su 2 taškais bei minusiniu įvarčiu skirtumu (3:6) beturi tik teorinius šansus išgyventi – juos išgebėtų tik neįtikėtinai palankiai sukritę likusių mačų rezultatai: kad anglai sutriuškintų slovėnus bent trimis įvarčiais ir sausai, danai laimėtų prieš serbus, turkai – prieš čekus, o portugalai – prieš kartvelus.

Turint omenyje, kaip kroatams nesisekė iki šiol, sunku įsivaizduoti, kad visi šie keturi jiems reikalingi scenarijai išsipildytų.

Kroatijos vyrai B grupės kovose neįmušė dviejų 11 metrų baudinių (prieš Ispaniją ir Italiją) ir praleido du skausmingai brangiai jiems kainavusius įvarčius per pridėtą teisėjo laiką – 90+5 min. prieš Albaniją (2:2) ir 90+8 min. prieš Italiją (1:1).

Išlikimo mūšyje su italais geriau atrodę ir 54 minutę teisę realizuoti 11 m baudinį gavę kroatai to nepadarė: veterano Lukos Modričiaus bandymą įspūdingai atrėmė Gianluigi Donnarumma, tačiau pratęsus ataką kamuolys po kurio laiko atšoko tam pačiam L. Modričiui ir šis galingu šūviu iš arti G. Donnarummai šansų nebepaliko.

Šiuo smūgiu Luka, kuris po poros mėnesių švęs jau 39-ąjį savo gimtadienį, tapo vyriausiu visų laikų žaidėju, pasižymėjusiu Europos čempionate.

Rungtynėms artėjant prie pabaigos, 80 min., Madrido „Real“ saugas buvo pakeistas, bet nenustigo ir atsarginių žaidėjų suolo, kur aktyviai palaikė aikštėje likusius komandos draugus ir rodė jiems, kiek minučių liko atsilaikyti. Deja, tai nepadėjo, 90+8 min. aštriai prasiveržęs Riccardo Calafiori parito kamuolį M. Zaccagni ir šis vienu lietimu pasiuntė saviškius į euforiją, o varžovus – į agoniją.

Tuo pačiu galbūt ir užbaigė L. Modričiaus karjerą rinktinėje.

„Nežinau, ką jums pasakyti. Futbolas kartais būna žiaurus. Norėčiau jį žaisti amžinau, bet tikriausiai ateis metas, kai man teks pakabinti savo batelius. Kol kas dar žaisiu, tik nežinau, kiek ilgai“, – po liūdnai pasibaigusio susitikimo sakė geriausiu dvikovos žaidėju pripažintas Luka.

Beje, L. Modričius po finalinio švilpuko aikštės viduryje karštai reiškė pretenzijas olandų teisėjui Danny Makkelie, kuris antrajame kėlinyje kompensavo net 8 minutes, nors nebuvo nei ilgesnių stabdymų ar laiko tempimų, nei kokių nors rimtesnių traumų.

„Mums tikrai labai skauda ir skaudės artimausias dienas bei mėnesius. Negali pridėti 8 minučių tokiose rungtynėse. Tai yra nesąmonė. Tikrai nebuvo tiek daug pauzių ir pražangų, kad galima būtų tai pateisinti“, – piktinosi jis.

Tiesa, 2018-ųjų pasaulio čempionato finalininkų ir 2022-ųjų bronzos medalių laimėtojų strategas nuo atsakomybės nebėgo ir pats.

„Jeigu mes nepateksime tolyn, aš būsiu vienintelis, kurį galima kaltinti. Iškelsiu savo rankas į viršų. Noriu paprasčiausiai padėkoti žaidėjams ir visiems už tai, ką jie nuveikė. Nors šį kartą mums ir nepavyko, bet yra kaip yra“, – pripažino Z. Daličius.

Nepaisant išganingųjų lygiųjų, italų vairininkas Luciano Spalletti saviškių negyrė.

„Sistema čia niekuo dėta. Buvome per atsargūs pirmajame kėlinyje. Sistema nesusijusi su požiūriu ir kokybe, kurią matėme aikštėje. Žaidėme žemiau mums įprasto lygio. Aš tikiuosi daugiau iš savo žaidėjų. Ir jie tikrai gali, bet kartais mes darome visiškai banalias klaidas. Esame kur kas geresni nei parodėme šiandien“, – tvirtino 65-erių metų specialistas.

B grupėje triumfavo nė vieno įvarčio nepraleidusi, tris pergales iš trijų ir visus 9 taškus nuskynusi Ispanija, kurios aštuntfinalio priešininkai paaiškės kiek vėliau.

Tuo metu antroje vietoje likusi Italija atkrintamąsias pradės akistata su Šveicarija, kuri dramatiškame A grupės finiše tik paskutinėmis minutėmis praleido į priekį šeimininkę Vokietiją.

Čempionato finalas numatytas liepos 14 dieną Berlyno Olimpiniame stadione.