Penktadienį Euro 2024 pirmenybes Miunchene atidarė Vokietijos ir Škotijos nacionalinės komandos, pirmose A grupės rungtynėse turnyro šeimininkė net 5:1 (3:0) sutriuškino škotus.

A grupė (plačiau – čia: A grupės apžvalga)

16:00 Vengrija – Šveicarija

Į Europos čempionatą vengrai atvyksta įspūdingos formos – iki pralaimėjimo Airijai birželio pradžioje savaitę, jie buvo nesuklupę net 14 rungtynių iš eilės.

Nuo 2022-ųjų lapkričio besitęsusi serija buvo tiesiog įspūdinga šaliai, kuri geriausią savo rezultatą pirmenybėse pasiekė dar prieš 60 metų.

Gausią stambių turnyrų patirtį sukaupusią Šveicariją netrukus užklups kartų kaita. Ilgamečiai rinktinės futbolininkai G. Xhaka, Yannas Sommeris, Ricardo Rodriguezas ir Xherdanas Shaqiri jau perkopė 30-metį.

Eilę turnyrų klupdavę aštuntfinalyje, šveicarai praėjusiame Europos čempionate įrodė, kad gali užkopti laipteliu aukščiau, kai pirmame atkrintamųjų etape po baudinių išmetė Prancūziją.

Ar tai ir buvo didžiausia šios kartos pergalė? Senieji šveicarų vilkai sieks iš naujo atsakyti į šį klausimą Vokietijoje, kur tikėsis pagalbos iš jaunesnių komandos draugų.

B grupė (plačiau – čia: B grupės apžvalga)

19:00 Ispanija – Kroatija

22:00 Italija – Albanija

Pagrindiniai Kroatijos rinktinės futbolininkai jau gerokai perkopę 30-metį, o ryškių talentų, išskyrus „Manchester City“ gretose debiutinį sezoną pabaigusį Joško Gvardiolą, neatsiranda.

Atrodo, kad Kroatiją galima būtų nurašyti kiekvieną kartą, tačiau Zlatko Daličius ir kompanija jau ne sykį įrodė, kad ir be favoritų statuso galima nužygiuoti labai toli.

Praėjusiais metais Tautų lygoje triumfavusi Ispanija sudėtyje turi daug jauno ir alkano talento, kuris sieks atsitiesti po rinktinės nesėkmės pasaulio taurėje Katare.

Tuomet antausį nuo Maroko aštuntfinalyje sugėrusi komanda dabar turi pripažinti – Ispanija jau kurį laiką nebeturi tokio užtikrinto favoritų statuso kaip kad prieš dešimt metų.

Prieš trejus metus Londono „Wembley“ stadione šeimininkę Angliją pamokę italų vilkai – jau pakabinę mėlynus sportbačius ant vinies.

Rinktinėje šiemet neišvysime gynėjų Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, saugo Marco Verratti ir puolėjų Ciro Immobile bei Lorenzo Insigne.

Nedėkingus burtus gavusi Albanija į Europos čempionatą pateko vos antrą kartą istorijoje, tačiau Sylvinho auklėtiniams prireiks stebuklo norint pačiupti bilietą tolyn.

Euro 2024 grupių apžvalgos: