Vokiečių ARD televizija šalies gyventojų klausė ar šie nacionalinėje futbolo rinktinėje norėtų matyti daugiau baltaodžių žaidėjų. Į klausimą teigiamai atsakė 21 proc. respondentų, o apklausoje dalyvavo 1304 atsitiktinai atrinkti žmonės.

„Tai rasistiška, – nusivylimo neslėpė rinktinės treneris Julianas Nagelsmannas. – Manau, kad mums metas pabusti. Daug žmonių Europoje turėjo bėgti ieškodami saugios vietos. Jie bėgo dėl karo, ekonominių ar aplinkos veiksnių, jie tenorėjo būti priimti. Šis klausimas yra nesveikas.“

Kiek anksčiau šią apklausą griežtai kritikavo ir rinktinės žvaigždė Joshua Kimmichas.

„Tai visiška nesąmonė. Futbolas yra geras pavyzdys, kaip gali suvienyti skirtingas tautas, odos spalvas ir religijas. Apie tai yra mūsų komanda. Man trūktų daugybės žaidėjų, jeigu jų čia nebūtų. Tai rasistiška ir neturi vietos mūsų rūbinėje“, – griežtas buvo jis.

Vokietijos rinktinė pradėjo pasiruošimą birželio 14 d. prasidėsiančiam Europos futbolo čempionatui, kuris būtent ir vyks šioje šalyje. Iš 27 vokiečių rinktinės narių šeši yra juodaodžiai.

„Mes rengiame čempionatą ir absurdiška užduoti tokį klausimą, kai tikslas – suvienyti visą šalį. Mes norime pasiekti įspūdingų dalykų kartu ir sutelkti visos šalies palaikymą“, – tęsė J. Kimmichas.

ARD sporto skyriaus vadovas Karlas Valksas teisinosi, kad „apklausos rezultatai yra tokie, kokie yra, bet kartu atskleidžia šiandieninės Vokietijos socialinės situacijos išraišką“.

Kiek anksčiau Vokietijoje kilo skandalas dėl rinktinės marškinėlių. Šių gamintoja „Adidas“ išėmė iš apyvartos marškinėlius su 44 numeriu po kilusių diskusijų žiniasklaidoje, mat šių skaičių derinys turėjo panašumo į nacių specialaus dalinio (SS) logotipą.

„Mes blokuojame šių marškinėlių prekybą“, – tada sakė „Adidas“ atstovas.

SS (vok. Schutzstaffel – apsaugos rinktinė) – nacistinės Vokietijos sukarintoji organizacija, atsakinga už daugybę nusikaltimų prieš žmoniją.

Simbolizmo problemą pirmasis iškėlė istorikas Michaelas Kionigas, kuris teigė, kad rinkinių aprangos dizainas yra „labai abejotinas“.

„Adidas“ atstovas spaudai Oliveris Briuggenas paneigė, kad tyčia parinktas toks aprangos dizainas, jog turėtų panašumų į nacių simbolius.

„Mes, kaip įmonė, esame įsipareigoję priešintis ksenofobijai, antisemitizmui, smurtui ir neapykantai visomis formomis“, – teigė jis.

„Adidas“ tvirtino, kad numerius ant marškinėlių kūrė Vokietijos futbolo asociacija (DFB) ir jos partneriai.

Vokietijoje šiemet vyks Europos futbolo čempionatas, kuris vyks 10 skirtingų miestų, birželio 14 – liepos 14 d.

„Mes kausimės už kiekvieną šios šalies žmogų“, – bet kokius rasistinius klausimus į šalį stūmė J. Nagelsmannas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)