„Labai džiaugiuosi pergale ir patekimu į finalą. Nežinau, ar mano įvartis yra geriausias šiame turnyre, tačiau man jis yra svarbiausias, kadangi jis nulėmė tai, kad mes keliaujame į finalą, o tai yra didžiulis pasiekimas mūsų rinktinei“, – savo magišką momentą kukliai pakomentavo L. Yamalis.

Nors šiam krašto puolėjui dar tik 16 metų, jis mušdamas tokį įvartį ir per visą čempionatą atlikdamas 3 rezultatyvius perdavimus tapo vienu pagrindiniu Ispanijos žaidėju, o kai kurių nuomone – visišku lyderiu. Tiesa, pats „Barcelona“ klube žaidžiantis jaunuolis su tokiomis mintimis sutikti nenori.

„Bandau per daug apie tokius dalykus negalvoti. Net nežinau ir nemanau, kad aš esu šios rinktinės talismanas, ar kažkokia žvaigždė. Bet kokiu atveju, tokie apmąstymai aikštėje nepadeda. Aikštėje komandai padeda tik geras žaidimas, todėl aš stengiuosi ir darau viską dėl pergalės.“

Paskutinis kartas, kai Ispanija pateko į tokio lygio turnyro finalą, buvo 2012-ieji, kai Ispanija Europos čempionato finale 4:0 sutraiškė Italijos futbolininkus. Dabar ši rinktinė sugrįžo į finalą su 16-os metų žvaigžde, kuriai buvo vos 4-eri, kai Ispanija paskutinį kartą kėlė tarptautinio turnyro trofėjų.

„Niekada nemąsčiau apie tai, tačiau buvau labai laimingas po finalinio švilpuko. Tai – svajonės išsipildymas“, – trumpai pamąstė L. Yamalis.

Europos trenerių rinkoje savo vertę ženkliai pakėlęs L. de la Fuente pabrėžė, kaip didžiuojasi savo komanda ir kaip stipriai ja pasitiki.

„Aš visada turiu vilties, tačiau būtent šiai komandai atiteko išskirtinis mano pasitikėjimas. Kiekvienas čia žaidžiantis žaidėjas yra individualiai puikus, tačiau kartu jie susijungia į nuostabų kolektyvą: jie visi dirba dėl bendros gerovės, aukojasi dėl pergalių ir yra dosnūs bei itin energingi.

Ši pergalė tik dar vienas įrodymas, kokia nepasotinama yra mūsų komanda. Didžiuojuosi, kad man teko vadovauti šiems futbolininkams.“

Luisas de la Fuente

Strategas taip pat gyrė Ispanijos futbolo perlą ir jo tolimą šūvį, kuris išlygino antradienio pusfinalio rezultatą. Jo smūgį pavadino „genijaus prisilietimu“. Tiesa, L. de la Fuente pripažįsta, jog žaidėjas dar jaunas ir jam reikia geros priežiūros ir motyvuotos aplinkos, kad toliau galėtų siekti karjeros aukštumų.

„Noriu jam čia duoti tokių pat patarimų, kokius dalinu, kai kalbame privačiai. Tikiuosi, kad jis toliau sunkiai dirbs su tokiu pat kuklumu, kad nenustotų tobulėti ir neleis šiai didžiulei šlovei užteršti jo puikaus charakterio. Noriu, kad jis ir toliau taip uoliai mokytųsi, domėtųsi žaidimu, o aikštėje toliau rodytų tą brandumą ir patirtį, kuri nėra įprasta 16-mečiui.

Džiaugiuosi, kad jis ispanas ir žaidžia už mūsų komandą. Nekantrauju stebėti jo žaidimą dar daug metų“, – su šypsena kalbėjo 63-ejų treneris.

Luisas de la Fuente ir Lamine'as Yamalis

Antrąjį ir pergalingą ispanų įvartį 25-ąją minutę mušė saugas Dani Olmo, kuriam teko žaisti startinėje sudėtyje dėl Pedri patirtos traumos prieš Vokietiją. Tačiau Leipcio „Red Bull“ atstovui įmušus savo įvartį, tai atrodė kaip nuostabus taktinis manevras.

„Pažįstu Dani Olmo, žinau, kas tai per žaidėjas ir žmogus, o tai, kaip jis žaidžia, manęs visiškai nestebina. Jis puikus saugas, turi gerą galvą ant pečių ir viską daro užtikrintai. Jaučiuosi labai privilegijuotas, kad gavau dirbti komandoje su 26-iais genijais“, – dar kartą visus laurus atidavė savo auklėtiniams.

Įspūdinga šiame pusfinalyje buvo tai, kaip greitai Ispanijos futbolininkai atsitiesė po to, kai pirmi praleido įvartį. 9-ąją minutę po puikaus Kyliano Mbappe perdavimo į baudos aikštelę, Prancūziją į priekį smūgiu galva išvedė Kolo Muani, tačiau praėjus vos 15 minučių, viskas jau buvo apvirtę aukštyn kojomis. L. de la Fuente atskleidė, kad būtent šiam scenarijui buvo pasiruošta:

„Kalbėti su šiais vaikinais aikštėje yra praktiškai neįmanoma dėl atmosferos ir didžiulio triukšmo. Tiesa, prieš rungtynes mes aptarėme keletą galimų scenarijų ir vienas iš jų buvo: ką darysime, jei pirmi praleisime įvartį? Ir mūsų sprendimas buvo, kad turėsime žaisti su lygiai tokiu pačiu charakteriu, nuožmumu siekiant kuo greičiau atsitiesti.“

Ispanijos rinktinė sekmadienį finale susikaus su kito pusfinalio nugalėtojais, kuriuos sužinosime jau trečiadienį vakare. 22 val. kovą dėl bilieto į finalą pradės Nyderlandų ir Anglijos rinktinės.