Šių metų Europos futbolo čempionatas, vykstantis Vokietijoje, prie televizijos ekranų prikaustė ir į stadionus priviliojo milijonus žmonių. Nors svarbiausios turnyro kovos dar priešakyje, sirgaliai šiais metais jau buvo apdovanoti daugybe puikių įvarčių ir tokiomis staigmenomis, kaip Sakartvelo 2:0 pergalė prieš 2016 m. Europos čempionus portugalus, ar įspūdingu Turkijos įsiveržimu į ketvirtfinalio etapą.

Tiesa, didžiausią ir ilgalaikę įtaką šis čempionatas gali padaryti toli nuo futbolo aikštės – žmogaus teisių sferoje, rašoma DW.com.

Pažeidimai didžiuosiuose turnyruose tapo įprasti

Žmogaus teisių pažeidimai yra tapę įprastu reiškiniu artėjant ir galiausiai vykstant didžiausiems pasaulio sporto renginiams. Paskutinis ir visiems atmintyje dar įstrigęs pavyzdys – Katare vykęs 2022 metų pasaulio futbolo čempionatas, kurį rengė FIFA.

Didžiuliais pinigais besipuikuojanti Artimųjų Rytų valstybė 2010 m. kontroversiškai laimėjo teisę rengti pasaulio čempionatą. Buvo įtariama, jog Kataras milijoniniais kyšiais užsitikrino FIFA atstovų palaikymą siekiant teisės rengti vieną didžiausių planetos turnyrų, tačiau po dvejus metus trukusio tyrimo ši versija buvo atmesta.

Tačiau šie įtarimai – tik ledkalnio viršūnė. 2021 m. vasario mėnesį britų žiniasklaidos priemonė „The Guardian“ rašė, jog nuo 2010 m. iki 2019-ųjų statant čempionato stadionus ir ruošiant infrastruktūrą galėjo mirti 6,5 tūkst. į Katarą atvykusių darbuotojų. Žmogaus teises ginančios organizacijos „Humans Rights Watch“ ir „Amnesty International“ teigė, jog šių migrantų gyvenimo bei darbo sąlygos buvo nežmogiškos ir tai galėjo prisidėti prie aukų skaičiaus, o dėl to kritikos neišvengė ir pati FIFA.

Kataras taip pat daug griežčiau žiūrėjo į homoseksualius asmenis, alkoholio vartojimą ir kitus Vakarų pasaulyje gana įprastus dalykus, tad nusiskundimų dėl diskriminacijos Katare taip pat netrūko. Dėl itin prastų darbuotojų sąlygų, diskriminacijos ir kitų žmogaus teisių pažeidimų skandalais apipinti buvo ir 2018 m. Rusijoje bei 2014 m. Brazilijoje vykę pasaulio futbolo čempionatai.

Europos futbolo čempionatuose apie tokius dalykus girdime gerokai rečiau, tačiau skandalų yra pasitaikę ir Senajame žemyne. Euro 2012 pirmenybėse, kurios vyko Lenkijoje ir Ukrainoje, BBC pranešė apie antisemitizmo, rasizmo ir kitokius atvejus, kurie gali būti klasifikuojami kaip žmogaus teisių pažeidimai, tačiau čia kaltininkai būdavo sirgalių grupės ar individualūs asmenys, o ne čempionato organizatoriai.

Šių metų birželio 14 dieną prasidėjusiose pirmenybėse taip pat jau nuaidėjo keletas incidentų – masinės muštynės prieš rungtynes tarp Anglijos ir Serbijos rinktinių, Albanijos bei Kroatijos skanduotės nukreiptos prieš serbus („žudyk, žudyk, žudyk serbą“), dėl kurių Serbijos futbolo federacija grasino pasitraukimu iš čempionato. Kadangi keli skandalai nuskambėjo garsiai, realu tikėtis, kad buvo ir mažiau dėmesio susilaukusių nemalonių atvejų.

Nauja galimybė pranešti apie pažeidimus