Lietuvos krepšinio federacija (LKF) nukraujavusiai nacionalinei komandai kėlė tikslą patekti į olimpinį atrankos turnyrą.

Bet Jono Kazlausko kariauna viršijo visų lūkesčius ir, nužygiavusi iki pat finalo, ne tik pasidabino sidabro medaliais, bet ir iškovojo tiesioginį kelialapį į Rio de Žaneirą. Olimpinėse žaidynėse mūsų šalies krepšinio komanda žais jau septintą kartą iš eilės!

„Jeigu kas nors prieš čempionatą būtų pasakęs, kad laimėsime sidabrą, tai visi būtų sutikę ir ėmė tą medalį. Bet nuėjome tokį sunkų kelią ir suklupome finale – jame pralaimėti visada liūdna. Bet tas liūdesys jau praeina“, – atviravo M. Kalnietis.

Kaip ir 2013-ais, taip ir šiais metais Lietuvos krepšininkai savo tikrąją jėgą pademonstravo lemiamų kovų metu. Tiesa, kaip ir Slovėnijoje, taip ir Prancūzijoje, per didelis noras triumfuoti pakišo koją. Prieš dvejus metus nusileista prancūzams (66:80), o šį kartą neatsilaikyta prieš ispanų puolimą (63:80).

„Turėjau antrą galimybę laimėti – labai norėjau tapti Europos čempionu. Buvo skaudu, kad ja nepasinaudojome. Dėl tokių rungtynių dirbame visą savo gyvenimą, todėl natūralu, kad jas pralaimėjus išsiveržia emocijos“, – apie ašaras po finalo pasakojo M. Kalnietis.

Nors pats J. Kazlauskas čempionato metu sakė, kad pergalėms pasiekti treneriai nereikalingi, akivaizdu, jog tai ne tiesa. Rinktinės vairą 2013 metais perėmęs 60-ies metų strategas buvo karvedys į abu Senojo žemyno finalus ir į pajėgiausių pasaulio komandų ketvertuką.

J. Kazlauskui nesutrukdė ir tai, kad dėl traumų nacionalinei komandai padėti atsisakė Donatas Motiejūnas, Darjušas Lavrinovičius, Linas Kleiza ir Martynas Pocius.

Todėl šiemet rinktinėje buvo net keturi naujokai: 19-metis Domantas Sabonis, 21-erių Lukas Lekavičius, 27-erių Deividas Gailius ir 29-erių Artūras Milaknis.

„Tai treneris iš didžiosios raidės – jis puikiai tinka šiai komandai, nes sugeba nuolat surasti stipriąsias mūsų puses“, – komplimentų J. Kazlauskui negailėjo po dešinioji ranka aikštėje.

Šiose pirmenybėse treneris ant parketo ilgiausiai laikė būtent M. Kalnietį, kuris pagal sužaistas minutes (vid. 34,2) nusileido tik Izraelio ekipos lyderiui Omriui Casspi (vid. 36).

„Buvo tikrai nelengva, bet visoms komandos teko toks pats krūvis. Jeigu nori ką nors pasiekti – privalai atiduoti visas jėgas. Dabar savaitę pailsėsiu ir vėl kibsiu į darbus“, – sakė rekordininku pagal viename Europos čempionate atliktų rezultatyvių perdavimų skaičių (70) tapęs žaidėjas.

Geriausius šalies krepšininkus tiek Rygoje, tiek Lilyje lydėjo ir ištikimiausių sirgalių armija, o Vilniaus Rotušės aikštėje jiems „ačiū“ ištarė ir dar keli tūkstančiai krepšinio gerbėjų.

„Smagu. Dar kartą pasitvirtino, kad Lietuva yra krepšinio šalis. Mums dar smagiau, kai mūsų pergalės sirgaliams suteikia tiek džiaugsmo“, – apie sutiktuves su šypsena veide atsiliepė M. Kalnietis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (333)