Laimėtojai

Oscaras Piastri ir „McLaren“. Po apmaudžiai pralaimėtų lenktynių Italijoje, Oscaras Piastri sėkmingai revanšavosi Charlesui Leclercui Azerbaidžane. Nors šeštadienį vykusioje kovoje dėl „pole“ pozicijos australas monegaskui rimčiau nepasipriešino, britų ekipos pilotas užėmė aukštą antrą vietą.

Sekmadienį starto metu išlaikęs minėtą poziciją, O. Piastri ilgą laiką važiavo nuo C. Leclerco atsilikęs vienos sekundės atstumu. Nors prieš sustojimus minėtas atstumas išaugo iki beveik penkių sekundžių, puikiai techninio aptarnavimo zonoje pasirodžiusių „McLaren“ mechanikų dėka minėta „Ferrari“ piloto persvara ištirpo.

Sustojęs 17-ame rate C. Leclercas išlaikė dviejų sekundžių persvarą, tačiau dėl šaltų padangų ir sukibimo trūkumo, prie jo greitai priartėjo O. Piastri. Galiausiai, 20 rate „McLaren“ pilotas ryžosi lenkimui iš toli ir spėjęs laiku sustabdyti bolidą įsiveržė į pirmąją vietą.

Po įspūdingo manevro sekė dar įspūdingesnė 23-jų piloto gynyba. „McLaren“ pilotas sugebėjo iki pat lenktynių finišo (daugiau nei 30 ratų) už savęs išlaikyti C. Leclercą, kuris kelis kartus bandė nesėkmingai atsiimti lyderio poziciją. Stabilus bei aukštas O. Piastri lenktynių tempas leido jam iki lenktynių pabaigos išsilaikyti pirmoje vietoje ir antrą kartą karjeroje triumfuoti F-1 lenktynėse.

Puikiu pasirodymu Azerbaidžano GP O. Piastri tęsia įspūdingą savo formą – žvelgiant į paskutines septynias lenktynes, jis surinko 135 taškus ir šioje kategorijoje yra absoliutus lyderis. Antroje vietoje yra Lando Norrisas su 105 taškais, trečioje – Lewisas Hamiltonas su 96, o ketvirtoje – Maxas Verstappenas su 94 taškais.

Australas taip pat tapo penktu lenktynininku šį sezoną, nugalėjusiu daugiau nei vienose lenktynėse (šalia M. Verstappeno, L. Hamiltono, L. Norriso bei C. Leclerco).

Puikus australo pasirodymas bei L. Norriso užimta ketvirta vieta lėmė, jog po septyniolikto sezono etapo „McLaren“ aplenkė „Red Bull“ konstruktorių įskaitoje ir po dešimties metų pertraukos įsiveržė į pirmąją vietą.

Williams“. Praėjęs lenktynių savaitgalis puikiai susiklostė legendinei „Williams“ komandai, kuri Azerbaidžane iškovojo daugiau taškų (10) nei per 16 iki tol vykusių etapų (6).

Viena iš pagrindinių to priežasčių yra po vasaros pertraukos į Nyderlandų GP pristatyti bolido atnaujinimai (naujas bolido dugnas, šoniniai pantonai, priekinis sparnas). Kartu didelis dėmesys buvo skirtas lengvesnių detalių diegimui, siekiant palengvinti nuo sezono pradžios turėtą papildomą bolido svorį.

Minėtus patobulinimus puikiai išnaudojo ekipos pilotai Franco Colapinto bei Alexanderis Albonas, kurie šeštadienį Baku vykusioje kvalifikacijoje atitinkamai užėmė devintą ir dešimtą startines pozicijas. Tai buvo pirmas kartas šį sezoną, kai abu „Williams“ lenktynininkai pateko tarp dešimties greičiausių pilotų. Po Lewiso Hamiltono sprendimo startuoti iš techninio aptarnavimo zonos, F. Colapinto pakilo į aštuntą, o A. Albonas – į devintą vietą.

Sekmadienio lenktynėse abu pilotai taip pat nesiliovė stebinti. Lenktynių starte išsaugojęs devintą poziciją A. Albonas su kietųjų padangų komplektu sugebėjo nuvažiuoti 31 ratą, už savęs beveik dešimt ratų išlaikęs L. Norrisą bei M. Verstappeną. Po sustojimo sugrįžęs į devintą vietą, tailandietis pasinaudojo paskutiniame rate įvykusiu Sergio Perezo bei Carloso Sainzo incidentu ir galiausiai finišavo septintoje pozicijoje – aukščiausioje šį sezoną.

Šalia stipraus „Williams“ lyderio pasirodymo ne prasčiau atrodė ir antrose savo F-1 karjeros lenktynėse dalyvavęs 21-erių F. Colapinto. Įspūdingą greitį argentinietis pademonstravo jau šeštadienį vykusioje kvalifikacijoje, kurioje jis pateko tarp dešimties greičiausių pilotų ir aplenkė A. Alboną. Palyginimui, iki Italijos GP 36 lenktynėse ekipai atstovavęs Loganas Sargeantas per savo karjerą į trečią kvalifikacijos dalį sugebėjo patekti tik 2 kartus.

Nors sekmadienio lenktynėse F. Colapinto greičiu nusileido A. Albonui, 21-erių pilotas demonstravo stabilų ir gerą tempą, kuris leido lenktynių pabaigoje aplenkti „Haas“ pilotą Nico Hulkenbergą bei pakilti į dešimtą vietą. Tarp lyderių įvykus avarijai, argentinietis finišavo aštuntoje vietoje ir jau antrose savo karjeros lenktynėse iškovojo taškus. Argentiniečio pelnyti keturi taškai „Williams“ komandai yra daugiau nei per paskutines 69 lenktynes ekipai kartu sudėjus pelnė buvę jos pilotai Nicolas Latifi (2) bei L. Sargeantas (1).

Puikiai susiklostęs lenktynių savaitgalis leido britų komandai aplenkti „Alpine“ ekipą ir konstruktorių įskaitoje pakilti į aštuntą vietą.

Oliveris Bearmannas. Šį sezoną F-1 aistruolius toliau nesustoja stebinti „Ferrari“ jaunasis akademijos narys Oliveris Bearmannas.

Pirmą kartą šį sezoną prie F-1 bolido vairo britas sėdo Saudo Arabijoje, kai dėl apendicito operacijos „Ferrari“ komandoje pakeitė lenktyniauti negalėjusį C. Sainzą. Tąkart tik vieną treniruotę prieš kvalifikaciją turėjęs 19-metis britas galiausiai finišavo septintas, už savęs išlaikęs tokius pilotus kaip L. Norrisas bei L. Hamiltonas.

Italijos GP K. Magnussenui užsidirbus vienerių lenktynių diskvalifikaciją, O. Bearmannas, kuris nuo kito sezono atstovaus amerikiečių komandai, gavo dar vieną šansą pasirodyti Azerbaidžane. Nepaisant trečioje laisvojoje treniruotėje sudaužyto bolido, britas šeštadienį vykusioje kvalifikacijoje beveik pateko tarp dešimties greičiausių pilotų bei užėmęs vienuoliktą vietą aplenkė ekipos veteraną N. Hulkenbergą, kuris liko keturioliktas.

Sekmadienį vykusiose lenktynėse dėl taškų kovojęs O. Bearmannas daugiau nei pusę lenktynių už savęs išlaikė „Mercedes“ pilotą L. Hamiltoną, ir nors lenktynių pabaigoje 19-metis prarado poziciją septyniskart pasaulio čempionui, jis sugebėjo aplenkti N. Hulkenbergą ir galutinėje lenktynių klasifikacijoje užimti dešimtą vietą.

Minėtu rezultatu O. Bearmannas ne tik pelnė tašką „Haas“ ekipai, tačiau ir įsirašė į F-1 metraščius – jis tapo pirmuoju pilotu sporto istorijoje, kuris sugebėjo iškovoti taškus pirmose dvejose savo karjeros lenktynėse, atstovaujant dvejoms skirtingoms komandoms.

Apklausa:

Pralaimėtojai

Lando Norrisas. Nors Azerbaidžane Lando Norrisas užėmė aukštą ketvirtą vietą, neabejotinai tai buvo neišnaudotų galimybių savaitgalis.