„Net jei besitreniruojančių sportininkų grupę sudarytų, pavyzdžiui, penki vyrai, kurie kasdien bėgtų žingsnis į žingsnį vienas šalia kito, visų rezultatai vis tiek skirtųsi ir jie taptų skirtingais bėgikais“, – teigia knygos „Sporto genas: įspūdingų pasiekimų mokslas“ autorius Davidas Epsteinas.

Ilgametis sporto žurnalistas ir „The New York Times“ bestselerio „Žmogaus ribos“ autorius savo naująją knygą pristato Lietuvos skaitytojams. Leidykla „Liūtai ne avys“ išleido jau taip pat bestseleriu spėjusį tapti jo kūrinį „Sporto genas“, žaismingai ir originaliai pasakojantį apie nevienareikšmišką genetikos poveikį šiuolaikinių sportininkų pasiekimams.

Atlikus nuodugniausią sportininkų gyvenimo nuo jaunystės iki profesionalios karjeros tyrimą, išryškėjo dar viena techninės įrangos ir programų istorija. Vykdydami dalį „Groningeno talentų tyrimo“, keturi Groningeno universiteto (Nyderlandai) mokslininkai 10 metų kasmet tikrino futbolininkus, kurie pradėjus tyrimą (2000 m.) tebuvo 12 metų ir treniravosi norėdami patekti į profesionalų komandas.

Nors Nyderlanduose tėra vos 16,7 mln. gyventojų, šalis yra šio populiariausio planetos komandinio sporto milžinė ir į pasaulio futbolo čempionato finalą pateko tris kartus, įskaitant 2010 m. Kiekviena profesionali Nyderlandų komanda turi talentų ugdymo programas jaunimui. Iki 2011 m. 68 žaidėjai iš šimtų tyrimo dalyvių pasiekė profesionalų lygį, o 19 iš jų – pagrindinėje Nyderlandų profesionalų lygoje „Eredivisie“.

Prasidėjus tyrimui, „atsiklaupdavau ant kelių ir klausdavau: Gal galėtume testuoti jūsų žaidėjus?“ – prisimena Marije Elferink-Gemser iš Groningeno universiteto Žmogaus judėjimo mokslų centro. Tačiau šis darbas pasirodė toks naudingas spėjant, kurie žaidėjai ilgainiui labiausiai tobulės, kad, pasak Elferink-Gemser, „dabar patys futbolo klubai kreipiasi į mus, prašydami patikrinti jų žaidėjus“. „Dabar klubų yra daugiau, nei galime aprėpti.“

Futbolą žaidžiantys vaikai Madride

Kai kurie elgesio bruožai taip pat padeda nuspėti būsimus profesionalus – jie ne tik linkę daugiau treniruotis, bet ir atsakingiau vertina treniruotes. Elferink-Gemser teigimu, „Jau pirmą kartą testuodami dvylikamečius matome, kad tai bus žaidėjai, kurie prieis prie trenerio ir paklaus, kodėl turi tai daryti, jei treniruotės užduotys nepriimtinos.“

Tačiau net tarp jaunųjų futbolininkų, kuriuos jau atrinko profesionalų klubai, menkučiai fizinių bruožų skirtumai išduoda, ką dvylikamečiai sugebės, o ko ne. „Vertindami trumpų nuotolių bėgimo rezultatus, – pasakoja Elferink-Gemser, – matome, kad profesionalių žaidėjų sutartis pasirašo tie, kurie būdami dvylikos, trylikos, keturiolikos, penkiolikos ir šešiolikos nubėgdavo vidutiniškai 0,2 sek. greičiau. Jie visada priklauso grupei, kuri vidutiniškai 0,2 sek. greitesnė už tuos, kurie pasiekia tik mėgėjų lygį. Šis faktas rodo, kaip svarbu būti greitiems. Būtinas bent minimalus greitis. Jei esate tikrai lėtas, negalėsite pasivyti kitų, o ugdyti greitį išties sunku.“

David Epstein "Sporto Genas" / Foto: leidykla "Liūtai ne avys"

Ši tema sporto mokslininkams ne tokia ir nauja. Justinas Durandtas, Pietų Afrikos sporto mokslų instituto Didelio rezultatyvumo paieškų centro vadybininkas, visoje šalyje ieškodamas regbio žaidėjų, pirmiausia tikrina greitį.

Greičiausias jo tikrintas bėgikas toks buvo iš prigimties. „Šešiolikos metų berniukas iš kaimo, gyvenime nė dienos profesionaliai nesitreniravęs“, – pakomentavo Durandtas. 40 metrų jis įveikė per 4,68 sek., kas atitinka 4,2 sek. ribą bėgant 36 metrus NLF stiliumi – normalus greičiausių visų laikų NLF žaidėjų lygis. Tačiau Durandtas pastebėjo vieną dėsningumą: „Patikrinome daugiau kaip 10 tūkst. berniukų, – pasakoja jis, – bet nemačiau nė vieno, kuris iš pradžių būtų buvęs lėtas, o paskui taptų greitas.“

Šios knygos ieškokite visuose Lietuvos knygynuose bei knygos.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)